Strahinja Eraković (©Starsport)
Strahinja Eraković (©Starsport)

Eraković Zvezdin bonus za derbi, tandem Živković - Dioni u akciji od starta

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.09.21. | 16:48

Dejan Stanković prinuđen na promene u timu za duel sa Partizanom

Posle turbulentnog početka sezone, fudbaleri Crvene zvezde od dvomeča sa rumunskim Klužom ušli su u željenu formu i nanizali šest pobeda. Poslednja je stigla u duelu sa Bragom, favoritom Grupe F Lige Evrope. U taktički gotovo perfektnom izdanju crveno-beli su slavili na svom stadionu 2:1 i napravili odličnu uvertiru u 165. večiti derbi sa Partizanom u gostima (nedelja, 18 časova, prenos na TV Arena Sport 1).

Četvorostruki uzastopni šampion Srbije probaće da se pobedom nad trenutnim liderom domogne prve pozicije superligaške tabele, pošto crno-beli posle sedam kola imaju dva boda prednosti, a za taj pohod Dejan Stanković će morati da napravi određene promene u timu u odnosu na duel sa Portugalcima. Prvenstveno zbog pravila o bonusu.

Izabrane vesti

Obavezan igrač do 21 godine u startnoj postavi Crvene zvezde u nedelju će gotovo sigurno ponovo biti Strahinja Eraković. Momak iz Batajnice kom je primarna pozicija centralnog defanzivca opet će igrati kao desni bek. Tu ulogu već je imao nekoliko puta ove sezone, a sjajno ju je odradio u duelu sa Čukaričkim krajem avgusta, kada je potpuno izolovao opasnog Aleksu Jankovića. Crveno-beli su taj duel dobili 2:1.

Ako Eraković ponovi izdanje sa Banovog brda, ne bi trebalo da bude glavobolje za Dejana Stankovića, međutim, to što zbog pravila bonusa mora da menja odbranu koja je izgledala odlično protiv Brage, nije jedino na šta je prinuđen Zvezdin trener.

Iako se u Ljutice Bogdana maksimalno trude da osposobe Milana Pavkova za nedeljnu utakmicu, prvi špic crveno-belih nije trenirao sa ekipom od povrede kolena koju zadobio protiv novosadskog Proletera i teško da će moći da zaigra od prvog minuta. Eventualno da uđe sa klupe.

Dodatan problem stvorila je povreda El Fardua Bena u četvrtak, kada je u finišu prvog poluvremena napustio teren. Umesto njega ušao je Lois Dioni, koji je zauzeo mesto u špicu, dok se novajlija Rišairo Živković iz sredine pomerio na mesto desnog krila. Solidno je izgledao tandem dvojice stranaca, mada je evidentno da Holanđaninu srpskog porekla nedostaje svežine i da će mu trebati još neko vreme da uhvati ritam kako bi bio na nivou na kom se očekuje nekadašnja nada Ajaksa. Protiv Brage dodatno su ga umarale defanzivne obaveze koje je maksimalno ispunjavao u periodu prvog poluvremena kada je Braga imala potpunu inicijativu na terenu.

Dioni je odigrao još jedan meč bez postignutog gola, ali je njegova šansa prethodila korneru iz kog su crveno-beli poveli 1:0 pogotkom Milana Rodića u 74. minutu. Imao je Francuz nekoliko dobrih poteza, uspešno se gradio i lepo odlagao loptu za Kataija i Ivanića. Čini se da se privikao na novu sredinu i da bi u narednom periodu mogao da prikaže kvalitet s kojim je svojevremeno igrao u domovini.

S obzirom na to sa u Ben i Pavkov roviti, čak i da dobiju dozvolu lekara da nastupe protiv Partizana, veće su šanse da će prednost dobiti Živković i Dioni.

Što se tiče ostalih pozicija, tu je sve poznato. Osim u slučaju nepredviđenih situacija na nekom od poslednjih treninga pred derbi, kapiten Milan Borjan vratiće se na gol za prvenstveni duel, posle ustupljenog mesta "bonusu" Milošu Gordiću protiv Proletera. Mesto levog beka zacementirano je za Milana Rodića, a štoperski tandem Aleksandar Dragović - Miloš Degenek odigrao je gotovo bez greške protiv Brage i uspešno položen ispit protiv napadača večitog rivala mogao bi samo da učvrsti njihovu saradnju.

Seku Sanogo da nije imao grešku u predaji lopte koja je dovela do gola Portugalaca upisao bi u četvrtak možda i najbolju partiju od dolaska u Crvenu zvezdu, a osim dva trenutka pada koncentracije u finišu provg poluvremena, koji su mogli skupo da koštaju crveno-bele, odličan je bio i Gelor Kanga, asistent za Rodićev pogodak.

Dvojica glavnih pokretača Zvezdinog tima, Mirko Ivanić i Aleksandar Katai ponovo su bili presudan faktor za pobedu. Prvi je iznudio, a drugi realizovao penal u 83. minutu i čini se da u dobrom raspoloženju čekaju okršaj sa crno-belima.

A, kada je tako, navijači Crvene zvezde i te kako imaju čemu da se nadaju.


tagovi

FK Crvena zvezda165. večiti derbiVečiti derbiStrahinja ErakovićLois DioniRišairo Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara