Ugo Gonzalez (©Printscreen Via Euroleague Youtube)
Ugo Gonzalez (©Printscreen Via Euroleague Youtube)

Evropa ponovo gleda ka Madridu i novom Realovom biseru: MVP turnira u Minhenu ide Dončićevim stopama

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.01.23. | 11:42

Ugo Gonzalez je spreman da postane novo veliko ime Blankosa

U nedelju je završen prvi od četiri kvalifikaciona turnira juniorske Evrolige, a Real Madrid je ubedljivim trijumfom nad Žalgirisom u Minhenu obezbedio kartu za završni turnir u Kaunasu. Za najkorisnijeg igrača turnira izabran je 16-godišnji Ugo Gonzalez koga košarkaški kritičari u Španiji vide kao potencijalnog naslednika Luke Dončića.

Gonzalez je još jesenas naterao Realovu publiku da brzo zaboravi na Huana Nunjeza koji je u potrazi za minutima otišao u Ulm. Nunjezova putanja razvoja nije išla projektovanim tokom, pa ni Real nije mnogo tugovao za njim, pogotovo jer se ubrzo pojavio Gonzaleza.

Izabrane vesti

Talentovani bek rodom iz Madrida je u finalu skupio 22 poena, četiri ukradene lopte i tri skoka, turnir je završio sa 19,2 poena na impozatnih 62 odsto za tri i 60 odsto iz igre, te tri uhvaćene, dve ukradene, 1,5 blokiranih i jednu prosleđenu loptu, što je bilo dovoljno za indeks korisnosti 19,8. Treći strelac, drugi u blokadama i šesti po indeksu korisnosti. To mu je, naravno, donelo mesto u idealnoj postavi turnira zajedno sa saigračem Janom Videom, te Justasom Stonkusom iz Žalgirisa, Džekom Kajilom iz Albe i Aleksandrosom Samontourovim iz Panatinaikosa.

Gonzalez je partijama u Minhenu privukao veliku pažnju na sebe, a kako je uveliko označen kao veliki biser Blankosa i neko ko bi mogao da nastavi Dončićevim stopama, španska košarkaška publika čeka da mu Čus Mateo postepeno otvara veći prostor u prvom timu. Gonzalez je već debitovao za Kraljeviće, ali je odigrao samo šest minuta.

Mateo je neko ko odlično zna koliko je važno verovati u nadolazeće snage. Iako je bio pomoćnik u vreme kada je Luka Dončić odigrao prvi meč za Real, Mateo je bio taj koji je u meču protiv Unikahe pružio šansu Slovencu da uđe na parket, a svi sada znaju da je njegov prvi kontakt sa loptom završen pogotkom za tri.

Gonzaleza stručnjaci opisuju kao beka odličnih fizičkih karakteristika, eksplozivnost i tehniku, te da je dosta zreliji za svoje godine. Kao bek najveći prostor za napredak upravo ima u fazi šuta. Ima duge ruke, odlične mere za momka od 16 godina i dve metra visine.

U decembru je sa mladim timom Reala već osvojio tradicionalni L'Hospitalet Tournament, na kojem je takođe izabran za MVP. Dva individualna priznanja uspeli su da objedine u istoj sezoni samo još Nikola Mirotić 2009. i Luka Dončić 2015. godine.

Gonzalez će biti najveća uzdanica juniorskog sastava Reala u Kaunasu tokom završnice takmičenja. Real je ovaj turnir osvojio tri puta – 2015. je prva zvezda bio Luka Dončić, četiri godine kasnije Mario Nakić, a 2021. Eli Ndiaje.

Gonzalez iza sebe ima već neke izvrsne partije na Mundobasketu za igrače do 17 godina u Malagi prošle godine. Španija je tada osvojila srebro nakon poraza od SAD u velikom finalu, a on je bio među najboljima, iako jedan od najmlađih u sastavu. Brutalno zakucavanje u meču za zlato ekspresno je postalo viralno na društvenim mrežama, a odmah je privukao veliku pažnju NBA skauta.

Američki specijalisti za nadolazeće talente veruju da ima veliki prostor za napredak i da bi mogao da bude visoko plasiran na draftu, pod uslovom da nastavi razvoj trenutnom dinamikom.



tagovi

Ugo GonzalezKK Real MadridEvroligaACB liga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara