Harden i Adetokundbo (AFP)
Harden i Adetokundbo (AFP)

Fila ključala, ali Baksi slave: Uzalud brutalno polureme Hardena, presudila trojka 24 sekunde pre kraja

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.10.22. | 04:32

Pobednika odlučila trojka Veslija Metjusa, Janis blizu tripl-dabl učinka

Šta smo mogli da očekujemo na NBA premijeri od timova koji pripadaju društvu favorita za osvajanje šampionskog naslova, do izuzetne zabave i neizvesne završnice na jednu loptu. Došli su Milvoki Baksi u Vels Fargo centar u Filadelfiji, od prve četvrtine vodili glavnu reč i bili u prednosti, ali u odlučujućoj deonici ipak otvorili Seventisiksersima šansu da ukradu pobedu. Tribine u Fili su proključale, Džejms Harden izgledao kao čovek koji domaćinu može da donese, krajem treće deonice neočekivani trijumf, ali su na kraju ipak slavili Janis Adetokunbo i saigrači - 88:90.

Presudila je trojka Veslija Metjuza 24 sekunde pre kraja kojom je gostujući sastav poveo 89:88. Očekivalo se da će u poslednjem napadu lopta ići u ruke Hardena koji je isporučio 14 poena u poslednjoj četvrtini, a 22 od ukupno 31 u drugom poluvremenu. Smušeni Džoel Embid je umalo polonio loptu protivniku 10 sekundi pre kraja i ona je ostala u posedu Filadelfije isključivo zahvaljujući činjenici da su sudije napravile propust (lopta poslednjeg dirala Tajrisa Maksija), a da trener gostiju Majk Budenholzer nije imao više čelendža. Dobio je Harden prilku da reši meč i prokockao ju je. Žalio se da je fauliran, uzalud... Na drugoj strani je bacanja izvodio Bruk Lopez 1,9 sekundi pre kraja i nakon što je pogodio prvo, dobio je instrukciju sa klupe da promaši naredno. Tu je bio kraj za Filadelfiju.

Izabrane vesti

Važnu rolu u neizvesnoj završnici imao je bek Milvokija Grejson Alen. Prvo je položio loptu u obruč za 86:86, a vrlo brzo on bio taj koji je isporučio dodavanje Metjuzu i ostavio mu mnogo prostora da se namesti i pogodi ključnu trojku. Morao je neko da iskoči, pošto se Janis, bez obzira na 21 poen, 13 skokova i osam asistencija, pomalo izgubio u završnici... Nije čak ni preuzimao odgovornost, čak je i promašio oba bacanja na dva minuta pre kraja pri rezultatu 84:84.

U redovima poraženog tima, apsoulutno je podbacio Džoel Embid. Bez svog startnog centra na terenu, Filadelfija je od početka do sredine četvrte deonice uspela da kazni nekoliko vezanih izgubljenih lopti rivala, te napravi seriju 12:0 i potpuno istopi zaostatak (80:80), nakon čega ga je Dok Rivers ipak vratio na teren i kasnije se verovatno pokajao zbog svoje odluke. Kamerunski centar nije pravio razliku, promašio je dva, tri šuta, na kraju umalo i prodao loptu nepreciznim dodavanjem. Embid je za 36 minuta na parketu ubacio 15 poena uz 13 skokova i četiri asistencije, ali je iz igre gađao tek 6/21. Harden je sa druge strane na 31 poen imao 54% iz igre, a pritom je uhvatio osam lopti i podelio devet asistencija.

Nije tokom utakmice Milvoki uništavao Filu, maksimalno vođstvo otišlo je u jednom trenutku na plus 13, ali je domaći tim prvi put poveo (ako ne računamo 2:0 na početku), tek minut i po pre kraja. Pritom su izabranici Doka Riversa ubacili samo pet trojki iz 24 pokušaja.


NBA - REZULTATI

Filadelfija - Milvoki 88:90

/Harden 31 - Adetokunbo 21/

LA Lejkers - LA Klipers 97:101

/Voker 26 - Vol 15/



tagovi

Janis AdetokunboDžejms HardenDžoel EmbidFiladelfija SeventisiksersMilvoki Baks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara