Nenad Stefanović (Foto: fiba.basketball)
Nenad Stefanović (Foto: fiba.basketball)

FMP u četvrtom šeširu pred kvalifikacije za Ligu šampiona, čeka ga težak zadatak u četvrtfinalu

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.07.23. | 15:39

Panteri će se na prvom koraku sudariti sa Getingenom, Ironi Nes Zionom, Obradoirom ili Varezeom

FMP je prošle sezone stao na korak do grupne faze Lige šampiona, pošto je izgubio u finalu kvalifikacionog turnira od danskih Baken Bersa. Pokušaće ponovo da se domogne mesta u FIBA takmičenju preko kvalifikacija, a sada je poznato i kako će one izgledati.

U sredu, 5. jula, biće održan žreb, a obelodanjeni su i šeširi kao i format prema kojem će se 24 tima boriti za poslednja tri mesta u grupnoj fazi. Tim iz Železnika nalazi se u četvrtom, te za protivnika u četvrtfinalu može da dobije nemački Getingen, izraelsku Ironi Nes Zionu, španski Obradoiro ili italijanski Vareze.

Izabrane vesti

Podsetimo, tim Nenada Stefanovića je i prošlog leta odmah na startu dobio najtežeg mogućeg rivala - španski Breogan - i savladao ga. Potom je bio bolji i od češke Opave, ali je potom izgubio od Bersa.

Pravila pred žreb su takva da će se prva dva šešira ukrstiti na turniru pod nazivom "Put šampiona". Samo jedan od državnih prvaka će se izboriti za Ligu šampiona i to će moći da bude smešten u bilo koju grupu, čak i sa timovima iz iste zemlje.

Timovi iz preostala četiri šešira boriće se na još dva turnira, a napravljeni su prema rangu klubova u Ligi šampiona ili nacionalnom prvenstvu (ako nije učestvovao u LŠ).

FMP je u četvrtom sa Mornarom, holandskim Den Bošom i finskim Karhu Basketom. Treći šešir čine francuski Šole, italijanski Brindizi, poljska Legija i Strazbur, dok su u poslednjem rumunska Oradea, litvanska Jonava, belgijski Antverpen, kao i pobednik pretkvalifikacionog meča (Friburg Olimpik iz Švajcarske - Kaledonija Gladijators iz Škotske). Pobednici turnira plasiraće se u grupnu fazu, ali neće moći u grupe sa timovima iz iste zemlje.

Prva faza takmičenja žrebaće se iz četiri šešira sa po osam timova koji su takođe rangirani prema indeksu Lige šampiona ili nacionalnom. U prvom se nalaze AEK, Hapoel Holon, Hapoel Jerusalim, Dižon, Tenerife, Pinar Karšijaka, Tofaš i Unikaha. U drugom su Darušafaka, Falko Vulkano Sobathelj, Ostende, Galatasaraj, Igokea, Ludvigsburg, Ritas i Bon. Iz trećeg šešira će biti izvlačeni Bursa, Dinamo Sasari, Oldenburg, PAOK, Riga, Promiteas, Mursija i Peristeri, a iz poslednjeg, Tortona, Opava, King Ščećin, Le Man, Breogan i tri tima iz kvalifikacija. Klubovi iz istih zemalja neće moći da dele grupu, a grupna faza počinje 17. oktobra.



tagovi

FMPFMP ŽeleznikKK FMPFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara