Greh nelogičnog sistema

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.02.19. | 14:05

Kako se sada zahvaliti onima koji su bili tu kroz kvalifikacije i ko može da se nada pozivu?

Jedan od najvećih svetskih umova Albert Ajnštajn rekao je: 
„Hiljade eksperimenata ne mogu dokazati da sam u pravu, ali dovoljan je samo jedan da pokaže da nisam u pravu“.

Ovaj citat može se primeniti na eksperiment radnog naziva Kvalifikacije za Mundobasket. Pilot verzija hrabrog pokušaja da se napravi pandan fudbalskim razigravanjima za velika takmičenja pokazala je svoje pravo lice nelogičnog sistema uvedenog ponajviše na štetu najboljih i najvećih. Parola „Mi smo košarka“ istaknuta ispred vodeće košarkaške organizacije nikada nije zvučala besmislenije... 

Izabrane vesti

Mada su se koplja slomila na aktuelnom evropskom prvaku Sloveniji, ceo trnoviti put nije bio nimalo lak ni iz ugla košarkaške reprezentacije Srbije, inače držaoca kontinentalnog, svetskog i olimpijskog srebra. Kompletan stručni štab na čelu sa Aleksandrom Đorđevićem pronašao se izgubljen u džungli velikih očekivanja nerazrađenog projekta, pritisnut balastom uspeha i osvojenih medalja. 
„Pre svega mislim da je ovo neregularno takmičenje. Loš eksperiment, iskustvo u kojem se nismo uopšte dobro osećali, a verovatno će se nastaviti u budućnosti. Ova godina prošla je bez velikog takmičenja, ali je donela nova iskustva. Ne mogu da kažem da su dobra, jer s njima niko nije bio srećan. Pre svega igrači. Najbolji nisu mogli da budu tu, iako su želeli. Oni što su dobili šansu, zahvalni su na tome, ali su i sami svesni da nisu baš u dobroj situaciji, da ne mogu na pravi način da daju svoj doprinos“, rekao je Jovica Antonić kao prvi saradnik selektora u velikom intervjuu za MOZZART Sport početkom 2019. godine:
„Treneri su mogli da rade tek nekoliko dana, navijači nisu imali priliku da vide ono najbolje na delu, federacije su imale svoje probleme. Mnogo nervoze, troškova, neke ekipe su izgubile mnogo u statusu, poput Slovenije. Iz Uleba nisu bili zadovoljni jer su im igrači bili povremeno odvođeni, dok FIBA nije uspela da obezbedi najbolje uslove kroz prisustvo najvažnijih igrača, samim tim ni uslove za regularno takmičenje“.

Negde između direktnih poruka najvećih košarkaških umova, između ostalih Božidara Maljkovića, Željka Obradovića i Grega Popoviča da ovakav poredak nema smisla, selektor Đorđević bio je suočen sa konstantnim traganjem za idealnim sastavom, skrojenim uglavnom bez prisustva NBA i igrača iz Evrolige. Zbog toga se posle bezmalo godinu i po dana „ispravljanja krivih Drina“ crta podvlači uz saznanja da je dres Srbije obuklo 30 košarkaša, da su debitantske, takmičarske nastupe ubeležili Nikola Jovanović, Aleksa Radanov, Vanja Marinković, Ognjen Jaramaz, Sava Lešić, Ognjen Dobrić, Aleksa Avramović, Dejan Todorović, Ilija Đoković, Stefan Peno i Stevan Jelovacdakle, više od trećine –, da su neki sezone završili ranije zbog fizičkog preopterećenja i teških povreda (Peno, Todorović, Mačvan), ali i da kroz iste nije zaigrao, na primer, Nikola Jokić kao najbolji igrač ove zemlje.

Ma koliko se nekom marginalno činilo, učinak svakog pojedinca bio je od iskrene važnosti za Srbiju u ovim kvalifikacijama. Svaki od ukupno 2.399 minuta provedenih na parketu, 993 poena, 438 uhvaćenih lopti i 240 asistencija... Zov realnosti kaže da mnogi svojim igračkim kvalitetima jednostavno nisu zaslužili da zaigraju u dresu Srbije. Kada dođete u nezahvalnu poziciju da pozive za nacionalni tim - a isti bi, jelte, trebalo da predstavlja skup najboljih - delite po sistemu „Ko je slobodan i voljan da igra“, shvatite koliko ste zapravo spremni daleko da odete samo kako biste zadržali oreol košarkaške sile. A to Srbija jeste. 

Mnogo je živaca izgubljeno u ovom procesu, izgovorenih reči, neprijatnih scena, nepovoljnih rezultata, loših procena, grešaka... I možda bi to u nekim drugim okolnostima jednostavno bio deo odrastanja i sazrevanja, igračkog i trenerskog, u ovom slučaju radi se o isforiranom trčanju glavom kroz zid... Srbija je spustila zavesu, rešila najteži zadatak u poslednjem trenutku i sada ceo tim može da se posveti onom, uvek aktuelnom pitanju - koga na spisak?

Dok svako od sedam miliona selektora u našoj zemlji bude bistrio o najboljim taktičkim kombinacijama i konačnom izgledu tima koji će braniti čast, grb i dres Srbije, u glavama odgovornih u Savezu motaće se i misao - kako se sada zahvaliti onima koji realno neće biti u konkurenciji za put u Kinu, iako su bili tu kada nije bilo drugih rešenja? 

Možda je sam poziv u reprezentaciju tokom prethodnih dvanaest utakmica bio dovoljan čin. Verovatno su svi - ili bar većina njih - svesni svojih limita i težine momenta. Zato i zaslužuju da im se kaže jasno i glasno: Hvala! Hvala jer ste bili tu, pomogli i učinili da Srbija ode na deseto veliko takmičenje od osamostaljenja. 

I pored toga što zdrav razum kaže da su svi zaslužili da budu na spisku, logika tvrdi suprotno. Isprobana su neka nova lica i videlo se da mnogi još nisu dovoljno zreli da ponesu teret crvenog dresa. To je, opet, priča za neke druge redove... Baza postoji i to je jedan od retkih pozitivnih zaključaka.

Biće ljutih, nezadovoljnih ili razočaranih kada selektor Đorđević bude odradio onaj nezahvalni deo posla i objavio spisak od 24 imena za letnje okupljanje - o tome ćemo narednih dana - , pogotovo jer pored ovih 30 igrača ima i onih sa medaljom u džepu, a bez odigranog minuta u kvalifikacijama (čitaj: Marko Gudurić, Ognjen Kuzmić), ali to je surova realnost. Greh nelogičnog sistema potpisanog od strane Fibe. 

Kada se sve sabere i oduzme, Srbija u ovom trenutku na papiru ima fantastičnu ekipu. Pod uslovom da svi budu zdravi, roster Orlova u Kini mogao bi da izgleda zastrašujuće.

SVI REPREZENTATIVCI SRBIJE

PLEJMEJKERI: Miloš Teodosić, Stefan Jović, Vasilije Micić, Stefan Peno, Ilija Đoković, Ognjen Jaramaz. 
BEKOVI: Bogdan Bogdanović, Nemanja Nedović, Marko Gudurić*, Dragan Milosavljević, Aleksa Avramović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Ivan Paunić, Aleksa Radanov,  Milenko Tepić.
KRILA: Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Marko Simonović, Dejan Todorović, Branko Lazić.
KRILNI CENTRI: Nemanja Bjelica, Milan Mačvan, Stefan Birčević, Stevan Jelovac, Sava Lešić. 
CENTRI: Nikola Jokić*, Boban Marjanović, Nikola Milutinov, Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić*, Đorđe Gagić, Nikola Jovanović.

* - Nisu igrali u kvalifikacijama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, FIBA Basketball


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019Aleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara