Luka Dončić Foto: AFP
Luka Dončić Foto: AFP

Igraće se majstorica u Finiksu, Dončić oduvao Sanse (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.05.22. | 06:10

Dalas ubedljivo slavio na svom terenu i izjednačio rezultat u seriji na 3:3

Igraće se majstorica u Finiksu, Dalas je uspeo da slavi na svom parketu i ponovo izjednači rezultat – 113:86. Imali su Sansi 2:0 na startu serije, pre dve noći ponovo poveli ubedljivim slavljem u Futprint Centru, ali su Maveriksi predvođeni fantastičnim Lukom Dončićem u oba navrata uspevali da se vrate u život - 3:3 u polufinalu Zapadne konferencije. Do sada je domaći teren bio od velikog značaja, timovi su svaku od pobeda ostvarili na svom parketu, te ostaje da se vidi da li će podrška navijača biti ključan faktor i u sedmoj utakmici u Finiksu za tri dana..

S druge strane, prethodna dva meča u Ameriken Erlajns Centru, pa ni sam početak večerašnjeg, nisu nagoveštavali ovako ubedljivu pobedu ekipe Džejsona Kida. Finiks se dobro držao na startu meča, do sredine prve deonice imao je prednost, do polovine druge četvrtine bio za petama rivalu (41:39), ali je u tim trenucima usledila serija domaće ekipe 19:5 koja je Maveriksima obezbedila 15 poena prednosti na pauzi.

Izabrane vesti

Trojkom Mikala Bridžesa na startu nastavka Finiks je smanjio na minus 14, ali je to bilo najbliže što su prišli rivalu do kraja meča. Luka Dončić nije mu dozvolio ni makac dalje. Slovenački košarkaš zaludeo je protivničke košarkaše, zaobilazio ih je, pogađao trojke iz okreta, proigravao saigrače, dominirao ispod koša... Jednostavno, kada je najpotrebniji, Dončić neće zakazati. Istina, Dalas je protiv Klipersa u prethodne dve sezone gubio sa 4:2 i 4:3 u serijama, ali je u odlučujućim utakmicama Ljubljančanin bio na najvišem nivou. Pre dve sezone je u šestoj utakmici, pri rezultatu 3:2 za Kliperse ubacio 38 poena, uz po 9 skokova i asistencija, da bi godinu dana kasnije u majstorici ubacio 46 poena uz 7 skokova i 14 asistencija.

Večeras nije bio toliko efikasan, ubacio je 33 poena, ali je tome pridodao još 13 skokova, a falile su mu i dve asistencije za tripl-dabl do kojeg bi možda i stigao da ga Kid nije poštedeo u poslednja tri i po minuta. Zahvaljujući večerašnjem učinku, Dončić je probio granicu od 700 plej-of poena, za šta su mu bila potrebna samo 22 meča. Jedino su Vilt Čembrlejn i Majkl Džordan brže stigli do pomenutog podviga, pošto im je bilo potrebno po 20 utakmica.

Imao je Dončić ovoga puta i podršku saigrača. Pre svih Redžija Buloka koji je odlično šutirao iz igre (46,7 odsto, 19 poena), kao i Džejlena Bransona, jednog od najkonstantnijih u timu Dalasa u ovom plej-ofu (18 poena). Konačno se pojavio i Spenser Dinvidi čiji su se poeni čekali tokom čitave serije, večeras ih je ubacio 15, i sigurno je da će biti neophodni i u sedmoj utakmici ukoliko Dalas želi prolaz u finale Zapadne konferencije.

Na drugoj strani, Devin Buker i Kris Pol od kojih se najviše očekivalo potpuno su podbacili, o čemu najbolje govori podatak da su zbirno ostvarili slabiji učinak od Luke Dončića. Buker je ubacio 19 poena, podelio tri asistencije i uhvatio osam lopti, dok je Pol uz 13 poena zabeležio još dva skoka i četiri asitencije. Dakle, zbirno 32 poena, 10 skokova i sedam asistencija. U poraženom timu prednjačio je Deandre Ejton sa 21 poenom i 11 skokova, dok su svi ostali košarkaši Finiksa, izuzev pomenute trojice, bili jednocifreni. Moraće bolje u nedelju ukoliko žele drugo uzastopno finale Zapada.

Boban Marjanović dobio je priliku u poslednja dva minuta i za to vreme uspeo je da postigne dva poena, oba sa linije slobodnih bacanja i da upiše pritom i dva skoka.

NBA PLEJ-OF - POLUFINALE ZAPADA

Petak

Dalas - Finiks 113:86, 3:3 u seriji

/Dončić 33 - Ejton 21/


tagovi

Luka DončićDalas MaveriksFiniks SansNBA plej-of

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara