Pol Pirs (AFP)
Pol Pirs (AFP)

Jokić ostao iza Embida u MVP trci, ali ima podršku NBA legende: Svi kriterijumi govore da je Džoker taj

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.03.23. | 15:24

Pol Pirs analizirao MVP trku i dao prednost srpskom centru

Odavno je knjiga u MVP trci spala na dva slova i ukoliko do završnih desetak utakmica ligaškog dela NBA ne bude iznenađenja, laskavo priznanje pripašće ili Nikoli Jokiću po treći put ili će ga premijerno osvojiti Džoel Embid.

Centri Denvera i Filadelfije plene individualnom statistikom - dok Kamerunac prosečno po meču beleži 33,2 poena, 10,2 skoka i 4,2 asistencije, rođeni Somborac ima prosečan učinak od 24,8 poena, 11,9 skokova i 9,9 asistencija. Do skoro je imao tripl-dabl učinak u proseku.

Izabrane vesti

Ipak, nalet martovski nalet Seventisiksersa koji su na krilima dominantnih izdanja Embida nizali pobede, a koji se pritom poklopio sa istovremenim rezultatskim i igračkim padom Nagetsa, doveo je do promene u MVP trci. Pre nedelju dana je Embid je preuzelo lidersku poziciju od Jokića koju je u međuvremenu uspeo i da zadrži.

Interesantno, obojica pretendenata na zvanje najkorisnijeg igrača imaju paklen raspored do kraja ligaškog dela, kao i međusobni okršaj zakazan za 28. mart. Dakle, očekuje nas paklena završnica sezone. iako su oba tima obezbedila mesto u plej-ofu.

Mnogo se velikih košarkaških imena javilo prethodnih dana i nedelja, svako je imao drugačiju vizuru i svoj sud o tome ko i zbog čega ima argumente da bude novi, možda i stari MVP, a težinom imena kompetentan da sudi svakako je Pol Pirs, legenda Bostona, šampion i MVP finala sa Seltiksima iz 2008. godine, te desetostruki NBA Ol-star.

"Najmanje 65 odigranih utakmica i uticaj na igru. Statistika, učinak tima i kako se ekipa snalazi bez njega na terenu. To je za mene MVP, igrač koji najviše vredi. Najbolji igrač nije isto kao i onaj koji najviše vredi. Uticaj, konstantnost i timski uspeh. Svi ti kriterijumi govore da je to Džoker (Nikola Jokić, prim.aut.)", rekao je Pirs.

Kroz igračku karijeru Pirsu je nadenut nadimak "The Truth" (istina), a iako istina nije uvek jednostrana, Pirsove reči i te kako imaju smisla.

"Moji glavni kandidati su Jokić, Embid i Janis. Kad pogledam, Jokić od svih njih radiše najviše. On nema drugog Ol-stara. Embid je najbolji strelac, ali ima Džejmsa Hardena. Janis ima Džru Holideja i Krris Midltona. Ko je Denveru drugi najbolji? Džamal Marej, Majkl Porter Džunior, Eron Gordon? Ne znamo da li su Ol-star igrači", obrazložio je Pirs.

MVP TRKA

1. Džoel Embid (Filadelfija Seventisiksers)

2. Nikola Jokić (Denver Nagets)

3. Janis Adetokunbo (Milvoki Baks)

4. Džejson Tejtum (Boston Seltiks)

5. Luka Dončić (Dalas Meveriks)

6. Domantas Sabonis (Sakramento Kings)

7. Džuliujs Rendl (Njujork Niks)

8. Šej Gildžs-Aleksander (Oklahoma Siti Tander)

9. Džejms Harden (Filadelfija Seventisiksers)

10. Demijan Lilard (Portland Trejlblejzers)


tagovi

MVP NBA ligeNikola JokićDžoel Embid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara