Košarkaši Unikahe (Foto: FIBA)
Košarkaši Unikahe (Foto: FIBA)

Fiesta u Beogradu: Unikaha u Areni uzela treći evropski trofej u 21. veku

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.04.24. | 01:06

Ekipa trenera Ibona Navara u finalu FIBA Lige šampiona savladala Tenerife 80:75

Ono što im je promaklo u Malagi pre godinu dana, nisu dopustili da im izmakne i u Beogradu. Košarkaši Unikahe su iz drugog pokušaja uspeli da stignu do titule u FIBA Ligi šampiona nakon što u velikom finalu odigranom u Areni savladali ekipu Tenerifa sa 80:75 i tako posle Kupa Koraća (2001) i Evrokupa (2017) uzeli treći evropski trofej u 21. veku! Žurka koja je izostala na prošlogodišnjem Fajnal foru odigranom na njihovom terenu, ovog puta se desila zahvaljujući fenomenalnom Kendriku Periju

Američki plejmejker je ubacio ključne koševe u završnoj četvrtini, kada se rezultat lomio, utakmicu završio sa 17 postignutih poena i time bez sumnje zavredeo titulu najkorisnijeg igrača finala.

Izabrane vesti

Odlični su u pobedničkom sastavu bili još Nihad Đedović sa 14 poena kao iks faktor, kao i Tajson Karter koji je ubacio 11. Kod poraženih koju su isključivo svojim greškama u poslednjem minutu propustili priliku da dodatno zakomplikuju meč i eventualno dođu do preokreta su najbolji bili Kajl Gaj sa 18, Đorđo Šermandini sa 16 i Marselinjo Uertas sa 14 poena i devet asistencija. Ipak, koliko god da je udarna trojka postigla najviše poena u svom timu, evidentna je bila razliku u odnosu na prošli duel u kojem su združeno ubacili više od 80 poena.

Nije meč u uvodnim minutima izgledao kao meč za titulu. Zapravo, nije ličio ni na šta. Svakako ne kao da je reč o obračunu dve najbolje ekipe takmičenja. Više od dva minuta ekipe nisu postigli koš, dok je na sredini prvog kvartala rezultat na semaforu glasio samo 4:4. Nepovezano su delovali i jedni i drugi. Kao da im je važnost utakmice vezala noge, a i ruke. Umesto poena, gomilale su se izgubljene lopte, loša dodavanja i promašeni šutevi od kojih neki nisu ni pronašli put do obruča.

Videla se intencija kod Unikahe da otežaju prostor za manevrisanje MVP ovogodišnje sezone, Marselinjo Uertasu, kao i da ne dozvole prvom strelcu Kajlu Gaju da se raspištolji odmah na startu. Dobro su momci Ibona Navara zatvorili sve prilaze košu jer je Tenerife u prvoj četvrtini postigao jedva deset poena (10:16).

Atmosfera na tribinama najveće dvorane na Balkanu je umnogome bila živopisnija nego na polufinalnim duelima, ili meču za treće mesto. Najviše je tako bilo zbog krajnje simpatičnih pristalica Unikahe koji nisu prestajali sa vokalno-instrumentalnim performansom.

Pod tim taktovima su njihovi ljubimci držali stečenu prednost u prvom kvartalu, a posebno se razgoropadio Tajsona Kartera koji je najpre efektivnim zakucavanjem, pa dalekometnom trojkom pogurao svoj tim do prvog dvocifrenog plusa (21:31). A u tom plusu su ostali do odlaska na veliki odmor (27:38) čime su bili na pola puta do šampionskog slavlja. Moglo je ono da se osluškuje, ali ne i da se sa istim počne, pošto je tako nešto znalo da predstavlja zamku za opuštanje. Pogotovo protiv iskusnog tima kao što je Tenerife.

Šut za tri poena je bio presudan faktor u polufinalu protiv Mursije, a na početku trećeg perioda igre je upravo preko njega Unikaha krenula da još više ranjava protivnika. Imali su momci iz Malage nameru da te rane pretvore u “smrtonosne” i što je pre moguće prepišu presudu šampionskim ambicijama ekipi sa Kanarskih ostrva.

Nihad Đedović je istakao kandidaturu za “dželata” pošto je sa tri trojke u kratkom roku doneo najvećih plus 15 (29:44). Savršeno je 34-godišnji krilni igrač iz Višegrada šutirao sa polukružne linije (4/4) i uopšte iz igre, međutim taman što je počeo da deluje kao da nema mane, dve uzastopne izgubljene lopte su nenadano vratile u život igrače u žuto-crnim dresovima da pred odlučujućih deset minuta uđu sa prihvatljivim minusom – 56:62.

Neko je morao da preuzme odgovornost, a to je bio Kendik Peri. Sjajni organizator igre crnogorskih papira je četvrti kvartal otvorio sa trojkom i ukradenom loptom, da bi još jednu ključnu tricu ubacio na dva minuta pre kraja i tako stavio tačku na duel čime je slavlje već odavno raspevanih i razigranih navijača u zelenom moglo da počne. Zaslužili su, bespogovorno.

LIGA ŠAMPIONA – FAJNAL FOR

Nedelja:

Utakmica za treće mesto

Peristeri - Mursija 84:87

/Regland 24 - Hakanson 22/

Finale

Tenerife – Unikaha 75:80

/Gaj 18 - Peri 17/


tagovi

FIBA Liga šampionaUnikahaKK Tenerife

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara