Nikola Jokić i Kevin Lav (Foto: AFP)
Nikola Jokić i Kevin Lav (Foto: AFP)

Kevin Lav zna kako od 1-3 doći do NBA titule, ali nema čarobni štapić

Vreme čitanja: 5min | pon. 12.06.23. | 21:54

Dokazao je tim sa Floride da ga ne smete otpisati, ali iz situacije u kojoj se sada nalazi samo jedan tim se izvukao

Prkosio je Majami očekivanjima, zakonima verovatnoće i stigao do velikog NBA finala. Džimi Batler i drugovi su napravili podvig o kojem će se još dugo pričati, ali teško da će uspeti da ga upriliče titulom. Za to se postarao Nikola Jokić, koji je četu Erika Spolstre, uz pomoć Džamala Marija i još par saigrača, priterao uza zid. Iz pozicije u kojoj se nalazi, dosad se izvukao samo jedan tim.

Retko se u sportu, pa i u NBA ligi, dešavalo da se ekipa izdigne iz pepela i napravi veličanstven preokret nakon što u seriji na četiri pobede, gubi 1-3. U velikom finalu najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja na svetu to je za rukom pošlo samo Klivlend Kavalirsima, sa gladnim i iznerviranim Lebronom Džejsom u ekipi.

Izabrane vesti

Gubio je tim iz Ohaja posle četiri utakmice, Golden Stejt je posle 73-9 sezone bio na pobedu od Leri O'Brajen trofeja, a onda je Klej Tompson napravio kardinalnu grešku.

"Ne znam kako se oseća. Ali jasno je da ljudi imaju osećanja i ona mogu da se povrede čak i ružnom rečju. Pretpostavljam da se i on oseća povređenim", rekao je šuter Ratnika o tadašnjem lideri Kavalirsa.

Kralj se samo nasmejao. Ono što je usledilo ostaće zapisano u analima najbolje lige sveta. Od 36 timova koji su gubili 1-3 u NBA finalima, samo su Kavsi uspeli da se iskobeljaju i iz završne serije izađu kao pobednici. Zaigrao je Džejms možda i najbolju košarku u karijeri, pregazio Voriorse u tandemu sa Kajrijem Irvingom i doneo Klivlendu prvu titulu posle više od pola veka.

Ipak, ta jedinstvena serija ima nešto zajedničko sa tekućom u borbi za šampionsko prstenje – Kevina Lava.

"Sve je moguće. Dešavalo se ranije u finalnima konferencija i velikom finalu. Bio sam deo takvih preokreta. Morate da idete posed po posed. Da zaboravite na meč i njegov ishod. Posed, pa četvrtina, pa poluvreme. Nisu bitna sredstva, već cilj, a ostalo će se rešiti", rekao je košarkaš Majami Hita posle četvrte utakmice protiv Denvera.

Koliko god da je optimističan centar tima sa Floride, jednom mu se desilo da napravi čudesan preokret, a potom se dva puta našao u istom sosu i glatko izgubio od Golden Stejta. Samo 13 timova se u istoriji NBA plej-ofa izdiglo posle 1-3. Interesantno da je to dvaput, i to tokom istog doigravanja, pošlo za rukom Denveru.

U jeku pandemije virusa korona i čuvenom "balonu", Jokić, Mari i drugovi su najpre okrenuli 1-3 protiv Jute u prvoj rundi, pa potom i protiv Los Anđeles Klipersa. Bile su to zaista partije za pamćenje, ali nije u pitanju bila najvažnija serija u godini.

Velike preokrete režirali su i Golden Stejt protiv Oklahome u finalu Zapada (2016), Hjuston protiv Los Anđeles Klipersa u polufinalu konferencije (2015), Finiks u sudaru sa Lejkersima (2006, prva runda), a od 1-3 do 4-3 došao je i Detroit u prvoj rundi doigravanja, kada ga je Orlando doveo na prag eliminacije.

Kada još vratimo film unazad, dolazimo do 1997. godine i polufinala Istoka koje je posle 1-3 protiv Niksa, prekrenuo Majami. Dve godine ranije je Hjuston isto uradio Sansima u polufinalu na suprotnoj obali, 1981. je Boston sa ivice ambisa stigao do velikog finala preko Filadelfije, a isto su 1979. izveli i Vašington Buletsi protiv San Antonija.

Prva dva zabeležena preokreta odigrala su se 1968, kada je Boston u divizijskom finalu bio bolji od Filadelfija, dok su Lejkersi 1970. na identičan način izašli iz polufinala na Zapadu i eliminisali Finiks sa praga finala.

Može li ovom nizu da se pridruži generacija 2022/23 Majami Hita? Teško.

Jesu Džimi Batler i drugovi su pokazali da se nikoga ne boje, da veruju i kada ih svi otpisuju. Ne bi smeo Denver da ih potceni, ali sudeći po svemu dosad prikazanom, to neće ni učiniti.

Majami ima frapantnih plus 90 u poslednjim četvrtinama tokom ovosezonskog plej-ofa. Nadoknadio je veliki minus u drugoj utakmici finala i baš u četvrtom kvartalu slomio otpor Jokića i drugova. Pripretio i u trećem susretu, prvom pred svojim navijačima. Krenuo na sve ili ništa kada je Kaseja centar počeo da se prazni, uzdrmao Melounovu četu, ali je izdržala. Već u četvrtoj utakmici stekao se utisak da je Denver pronašao formulu i za odlučujućih 12 minuta i naučio kako da iskontroliše Spolstrinu četu kada pomahnita suočena sa porazom. Što je još važnije, Denver je shvatio da mora da odigra maksimalno angažovano do kraja.

I to je pravi recept. Svesni su toga svi u timu iz Kolorada, što se može zaključiti i iz reči trenera Majka Melouna.

Pobedili smo dve utakmice na strani, igrali odličnu odbranu, momci su se posvetili tome da igraju bolje u dužem intervalu. Bili su disciplinovani, radili su mnogo i dali pravi primer. Možda najveća briga pred ovaj meč koji sledi je ljudska priroda i borba sa unutrašnjim emocijama. Znamo da vodimo sa 3-1, neke ekipe se u toj situaciji opuste, mi ovo ne smemo da uzmemo zdravo za gotovo. Moramo samo da se vratimo na plej-of u 'balonu', kada smo gubili sa 1-3 i uspeli da okrenemo, da odemo dalje. Znamo da je sve moguće. Zato je moja poruka igračima pred izlazak na parket na treningu bila da moramo da se postavimo kao da gubimo 1-3 i da moramo da pobedimo u petom meču. Ako su oni očajni (za pobedom), mi moramo da budemo još očajniji, ako su oni gladni, mi da budemo još gladniji... Nismo slavili posle četvrte utakmice, znamo da nas čeka veliki posao u naredom susretu i ta poslednja utakmica je uvek najteža. Nadam se da ćemo pred sjajnim navijačima iskoristiti neverovatnu šansu koja im se ukazala“.

Denver se pita u petoj utakmici, a sve ukazuje da bi u noći između ponedeljka i utorka mogao da postane i šampion NBA lige. Ako ne večeras, imaće Nikola Jokić i ostatak ekipe iz Kolorada još dve prilike. Bilo bi pravo čudo da ne iskoriste tri meč lopte. A čudo koje je potrebno Majamiju, dosad se desilo samo jednom – iz 36 pokušaja.


tagovi

Denver NagetsMajami HitNBA finaleNikola JokićDžimi BatlerKevin LavKlivlend KavalirsLebron DžejmsGolden Stejt VoriorsKlej Tompson

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara