Vildoza, Nedović i Kampaco (Foto: Starsport)
Vildoza, Nedović i Kampaco (Foto: Starsport)

Kucnuo je čas da jedna od najboljih bekovskih linija u Evropi pokaže šta ume

Vreme čitanja: 5min | čet. 02.03.23. | 14:25

Košarkaši Crvene zvezde u 26. kolu Evrolige gostuju Bajernu u Minhenu, jači za Fakunda Kampaca

Nestrpljivo su navijači Crvene zvezde čekali ovaj trenutak. Još od sredine decembra kada se pojavila mogućnost da na Mali Kalemegdan sleti jedno od najvećih pojačanja u istoriji kluba - Fakundo Kampaco. Potpisao je ugovor na oduševljenje zvezdaške javnosti, ali zbog zabrane registrovanja igrača koju je Evrolige izrekla srpskom i regionalnom šampionu, nije mogao da nastupa na evrosceni. Večeras će se to promeniti.

Argentinac je zvanično uvršten na spisak igrača crveno-belih za mečeve na najvećoj kontinentlnoj pozornici i velika bekovska trojka Zvezde će konačno pokazati šta ume i na najvišem evropskom nivou. Kampaco, Luka Vildoza i Nemanja Nedović će imati devet velikih ispita do kraja ligaškog dela sezone, u pokušaju da ekipi Duška Ivanovića obezbede plasman u plej-of Evrolige. Prvi protiv minhenskog Bajerna u Audi Domu (19.00).

Izabrane vesti

Videli smo već šta ovaj trio može. Nastupali su zajedno u ABA ligi i na Kupu Radivoja Koraća, a Crvena zvezda još ne zna za poraz kada su delili parket. Štaviše, kada god je Kampaco bio u protokolu, Ivanovićeva ekipa je trijumfovala - osam puta u ABA ligi i tri puta na Kupu u Nišu.

Zajedno su pogurali Zvezdu i ka prvom trofeju u sezoni. Argentinski tandem je zaplesao tango u trećem kvartalu polufinala Kupa Koraća protiv Partizan Mozzart Beta, oživeo ekipu posle 18 poena minusa u prvom poluvremenu, a onda je Nedović, uz pomoć Filipa Petruševa, potpuno preokrenuo rezultat i dalekometnim hicima slomio sastav Željka Obradovića u ključnom meču u dvorani Čair.

Luka i Nemanja su i pre Fakundovog dolaska važili za jedan od najboljih bekovskih tandema Evrolige. A onda su dobili čoveka koji im život čini lakšim. Videlo se protiv berlinske Albe koliko je bivši plejmejker Real Madrida i bez mečeva na evrosceni postao značajan za igru Ivanovićeve ekipe. Sposoban da kontroliše tempo utakmice, pronalazi rešenja na protivničkoj polovini u kontinuitetu, ali i da povuče kada ekipa uđe u kontra ritam. Kampaco omogućava Vildozi i Nedoviću, koji su pre svega vrhunski strelci, da se posvete zatrpavanju protivničkog koša, ali i čitavom timu da bolje funkcioniše, a uz sve to daje ogroman doprinos i u odbrani zaraznom energijom i lukavim čitanjem protivničkih poteza. To će večeras biti posebno bitno, jer će Zvezda u Minhenu najverovatnije nastupiti bez kapitena Branka Lazića, koji ima problema sa povredom.

Sa Fakundom u timu, Zvezda ima jednu od najboljih bekovskih linija u Evropi i dobija potpuno drugačiju dimenziju u očima protivnika, pa i u plej-of trci. Toga je svestan i trener Bajerna Andrea Trinkijeri.

"Spoljna linija Crvene zvezde jedinstvena je sa ova tri igrača i ne znam koliko timova se može pohvaliti da je okupilo toliko kvaliteta. Ali mi nismo raspoloženi za davanje popusta i pružićemo što je moguće jaču igru", rekao je Italijan koji ima istoriju duela sa Crvenom zvezdom.

Sastajao se sa crveno-belima 10 puta kao trener Bamberga, Uniksa i Bajerna na evrosceni i ima polovičan učinak. Vodio je najvećeg Zvezdinog rivala, Partizan, u 13 večitih derbija, izgubio osam. Ipak, među pet dobijenih su i dva finala Kupa Radivoja Koraća.

Njegova bavarska mašinerija je često štucala u tekućoj sezoni, pa u elitnom takmičenju ima učinak 9-16 i prilično je daleko od plej-ofa u koji je tokom prethodne dve sezone Trinkijeri uspevao da uvede Bavarce. Ipak, podigao se nemački vicešampion, osvojio nedavno Kup i sa novom dozom samopouzdanja dočekuje crveno-bele, sa željom da im se revanšira za poraz u prvom delu sezone (72:78).

To će pokušati da uradi bez jednog od ključnih igrača, Ogastina Rubita. Iskusni centar je doživeo težu povredu i prema prvim procenama propustiće ostatak sezone. U poslednji čas stigla mu je i zamena u Minhen, pošto je klub potpisao još jednog američkog košarkaša Zilana Čitama. On je registrovan, ali je veliko pitanje da li će večeras debitovati.

Moji igrači su se suočili sa toliko prepreka ove sezone, uključujući i kraj sezone za Rubita, naš starter s četvorkom u polufinalu. Tako se ponekad desi da izgubite samopouzdanje. Zato je timu trebalo da osvoji pehar. To nam je dalo pozitivan podsticaj", dodao je Trinkijeri u najavi utakmice.

Vladimir Lučić (Foto: Starsport)Vladimir Lučić (Foto: Starsport)

Poseban motiv da upiše trijumf protiv Crvene zvezde ima i Vladimir Lučić. Bivši košarkaš Partizana ima dugu istoriju duela sa crveno-belima. Nedavno se oporavio od povrede, na Kupu uhvatio zalet i nema sumnje da će dati sve od sebe kako bi nastavio sa dobrim partijama.

"Crvena zvezda ima jak tim i sada je tu Kampaco kao verovatno najveći talenat na bekovskoj poziciji u Evroligi. Pravi je borac i u napadu pokazuje neverovatno mnogo kvaliteta. Za njih je ova utakmica definitivno veoma značajna jer imaju ambicije da uđu u plej-of; nakon poraza u Beogradu (od Albe, prim. aut), svaka utakmica je za njih biti ili ne biti", istakao je Lučić.

Kako je iz nemačkog kluba saopštenjo, tribine Audi Doma su rasprodate (kapacitet 6.500), a očekuje se i velika podrška za goste iz Beograda. Imaće Crvena zvezda oko 1.500 navijača u Minhenu.

"Kao i Partizan, imaće sličnu podršku svojih navijača i samim tim i ne baš osećaj da igraju u gostima. Radujemo se ovoj atmosferi i nadamo se da ćemo moći da pobedimo. Jer to je naš cilj, da ostvarimo što više pobeda", zaključio je Lučić.

Košarkaši Crvene zvezde posle 25 kola imaju učinak 11-14 i kaskaju dve pobede za plej-of pozicijama. Trijumf nad Bavarcima u prvom delu sezone bio im je peti u međusobnim okršajima, dok je Bajern dve od tri pobede nad crveno-belima upisao na svom terenu.

EVROLIGA - 26. KOLO

Četvrtak

19.00 (1,15) Barselona (20,00) Žalgiris (6,00)

19.00 (1,90) Bajern (13,5) Crvena zvezda (2,05)

20.00 (2,70) Panatinaikos (14,5) Efes (1,55)

21.00 (1,55) Monako (14,5) Makabi (2,70)

21.00 (1,20) Partizan Mozzart Bet (19,00) Alba (5,00)

Petak

18.45 (1,35) Fenerbahče (16,00) Virtus Bolonja (3,50)

20.00 (3,90) Asvel (16,00) Real Madrid (1,30)

20.30 (1,60) Baskonija (14,5) Valensija (2,55)

20.30 (3,05) Olimpija Milano (15,00) Olimpijakos (1,45)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaFakundo KampacoLuka VildozaNemanja NedovićKK Bajern MinhenAndrea TrinkijeriVladimir Lučić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara