Luka Dončić (Foto: AFP; Screenshot: Youtube.com)
Luka Dončić (Foto: AFP; Screenshot: Youtube.com)

Luka se ispromašivao na zagrevanju, pa izveo čudo: Delovalo je tako lako

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.01.24. | 17:14

Saigrači u neverici posle neverovatne partije slovenačkog genija

Za Luku Dončića i Nikolu Jokića se često kaže da sve što rade na terenu izgleda lako. Naravno, nije, ali obojica su majstori igre pod obručima i svaki njihov potez je košarkaška poezija. Nemaju izvajana tela, nisu najbrži i najjači, ali su nezaustavljivi. Videli su to Bogdan Bogdanović i Atlanta Hoksi sinoć na delu. Samo nekoliko dana nakon što je Džoel Embid brojao do 70, Luka je podigao lestvicu i ubacio 73 poena u pobedi Dalasa. Zasenio rekord karijere kamerunske mašine, koji, iako impozantan, nije potrajao kao najbolji učinak u sezoni ni do kraja sedmice.

I dok je Embid pravo košarkaško čudovište, igrač savršenih fizikalija i izuzetne snage, Luka je svoj put do jedne od najvećih partija u istoriji NBA lige prokrčio pre svega jedinstvenim talentom i blistavim košarkaškim umom. Kako je pronalazio rupe u odbrani rivala, birao šuteve i poigravao se sa čuvarima proučavaće se na košarkaškim klinikama, ali teško da će iko ikada ponoviti tako nešto - ne partiju od 73, svesni smo da je u NBA to moguće, već način na koji je Dončić do te brojke došao.

Izabrane vesti

Interesantno je da pre utakmice nije mogao ništa da pogodi na zagrevanju. Hrabrio ga je jedan od pomoćnih trenera, Darel Armstrong. Verovao je da bi mogao do 50, nakon što je Luka ubacio prvih nekoliko šuteva, ali...

"Čoveče. Nisam znao da će to da uradi", rekao je Armstrong posle utakmice.

Ubacio je Slovenac prve poene na Maverikse za utakmici polaganjem, a onda do kraja prve četvrtine dodao još 16. Trener Dalasa, legendarni Džejson Kid, u tom trenutku je svom stafu rekao da će Dončić najverovatnije morati da ide do 50 poena, kako bi dobio meč, piše Atletik. Nije baš najbolje procenio situaciju. Vrlo brzo je po povratku na parket Luka došao do 30 poena, pa do 41 pred veliki odmor. Saigrači su na klupi bili uvereni da će postići 60 - i oni su bili kratki u proceni.

"Nisam baš mogao da pretpostavim da će ubaciti 70", pojasnio je Set Kari.

Taj učinak za poluvreme je treći najveći u istoriji lige, a 16 ubačenih koševa su takođe na trećem mestu večne liste. Bilo u prvom ili drugom poluvremenu. Učinak slovenačkog asa je još veći ako se u obzir uzme činjenica da je izveo samo četiri bacanja u prve dve deonice... U nastavku je Atlanta morala agresivnije da ga čuva, pa je češće izlazio na liniju penala (15/16 na kraju), ali bilo je jasno da ni tako ne može da ga zaustavi. S ozbirom da su Hoksi uspevali da se održe na dostižnoj distanci, rešili su da pokušaju da zaustave Luku udvajanjima - još na sredini terena. Nije im ni to mnogo pomoglo. Verovatano ga je samo sprečilo da ubaci još koji poen i nastup za anale dodatno začini.

"Počeli su da ga udvajaju na centru na osam minuta do kraja. Zamislite samo koliko neko mora da bude dobar da bi se to desilo. Bilo je ludo prisustvovati tome", kazao je Grent Vilijams.

Ipak, Dončić je pre svega želeo pobedu, pa je i u finišu, kada je lako mogao da dobaci i do 75 poena, propustio priliku da uzme šut i spojio sa košem Dantea Egzuma. Na kraju, 73 poena, 10 skokova i sedam asistencija. Bio je na pragu verovatno najimpresivnijeg tripl-dabla ikada. Šutirao je 25/33 iz igre, 8/13 za tri... Kada se pogleda šta je sve uradio, četiri izgubljene lopte su zanemarljive.

Već i ptice na grani znaju da je postao četvrti igrač u istoriji sa 73 ili više poena, ali niko nikada nije ubacio 70 ili više poena, uz 75 odsto preciznosti iz igre. Samo dva igrača su pre slovenačkog reprezentativca okonača meč sa statistikom 70-10-5. Luka se pridružio Embidu i Dejvidu Robinsonu, a postao je i igrač sa daleko najviše poena, uz 90+ odsto "istinskog" procenta šuta (true shooting). Harden je do sinoć bi ona vrhu sa 57 postignutih poena 2017. godine. Na kraju, Dončić je jedini igrač, uz Majkla Džordana, koji je imao više nastupa sa preko 60 postignutih poena pre 25. rođendana.

"Za njega je normalno da radi takve stvari, ali nikada nisam video da neko učini da sve to što radi izgleda tako lako", rekao je iskusni Markif Moris, koji se tokom 14-godišnje NBA karijere nagledao raznih individualnih nastupa, ali ovakav nikada nije video.

Posle susreta su ga saigrači, naravno, okupali kofama hladne vode u svlačionici. Da ga ugase. Jer, ozbiljno se usijao protiv Atlante.

"Je l možemo da pričamo o ovome? Je l možemo? Ne možeš da ubaciš 73 i 10 i da ne pričaš o tome! Moraš da imaš malo stila, brate", euforično je Kajri Irving pričao Luki dok je išao ka svlačionici.

Zaista neverovatna partija slovenačkog genija. Rekao je da je počastvovan što se pridružio Viltu Čemberlenu, Kobiju Brajantu i Dejvidu Tompsonu u odabranoj grupi igrača koji su postigli 73 ili više poena u NBA ligi. Ipak, odmah posle meča mu je bila samo jedna stvar na umu.

"Imamo meč za manje od 24 sata. Čoveče, moram da se oporavim", jasan je Luka Dončić.


tagovi

Luka DončićDalas Maveriks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara