Vejd Boldvin i Lorenzo Braun (©Star Sport)
Vejd Boldvin i Lorenzo Braun (©Star Sport)

Micić i Larkin igrali, ali nije vredelo: Potop u Istanbulu, Braun sa dve trojke zapečatio Efesovu sudbinu

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.03.23. | 20:30

Makabi slavio ubedljivo i stigao do 15. recke

Ako Efes zaista želi da bude učesnik četvrtfinala Evrolige i pokuša da se izbori za novo učešće na Fajnal foru i tako pokuša da brani duplu evrotitulu, moraće da ide težim putem.

Posle ubedljivog poraza od Crvene zvezde u Beogradu, Efes je pretrpeo novi šamar i to od Makabija.

Izabrane vesti

Ponos Izraela slavio je ubedljivo 86:64 (33:20, 21:13, 14:15, 18:16) i stao u grupu ekipa sa po 15 pobeda u kojoj su još Partizan Mozzart Bet, Baskonija i Žalgiris! S obzirom na to da je dobio i prvi susret ovih rivala, napravio je veliki posao jer bi Efes morao na kraju ligaškog dela da ima jednu pobedu više od Makabija da bi ga prestigao u trci za Top 8.

Tokom dana za trenera Ergina Atamana stigla je dobra vest pošto su Rodrig Bobua - povredio se pred finiš meča sa Zvezdom -, Vasilije Micić i Šejn Larkin dobili zeleno svetlo da zaigraju. Možda je to bilo i iznuđeno rešenje posle onoga što se dogodilo u Beogradu, ali je dvostruki uzastopni prvak Evrope sa velikim pojačanjima mogao da odmeri snage sa velikim rivalom. Umesto tuče za pobedu, Efes je pretrpeo potop...

Makabi je u svim aspektima nadigrao domaćina i rastavio ga na sastavne delove. Već u prvoj četvrtini izraelski velikan je nadskočio, pretrčao i u svakom pogledu razbio protivnika, što je dovelo do razlike od 15 poena uz 33 ubačenih poena! Kao da to nije bilo dovoljno, Makabi je dobrom odbranom uspeo da limitira Efes na samo 13 poena u drugom kvartalu pa je na semaforu minut pre odlaska na veliki odmor stajalo gotovo nestvarnih 54:29! Odlične role već u ovom delu utakmice imali su Džarel Martin koji je sa osam vezanih poena doneo prvo vođstvo od 25 razlike, te Vejd Boldvin koji je držao odličan napadački ritam, dok su Lorenzo Braun i Darun Hilijard pakovali lopte za saigrače.

Efes je bio potpuno odsečen od utakmice, prvo jer ništa nije mogao da pogodi, a nije koristio ni ofanzivne skokove, dok je situaciju dodatno komplikovala činjenica da je ekipa bila van koncentracije što je dovelo do većeg broja izgubljenih lopti. U svemu tome Makabi je rutinski čuvao prednost i kada je na startu poslednje deonice Efes krenuo na sve ili ništa, imao je spreman odgovor. Domaćin je serijom 12:4 otvorio odlučujući desetominutni interval, ali je na kraju sve palo u vodu posle dve uzastopne trojke Lorenza Brauna koje su vrlo brzo vratile distancu na 19 poena. To je ugušilo i ono malo otpora domaćina, pa je u završnih pet minuta Efes uspeo da postigne samo četiri poena pa je sasvim logično da je konačna razlika bila – 22.

Boldvin je utakmicu završio sa 23 poena (9/18 iz igre, 3/7 za tri) i četiri asistencije, Braun je uz 11 poena (3/10 za tri) ubeležio osam asistencija, dok su Hilijard i Džoš Nibo dopisali po 10 poena, s tim da je Makabijev centar imao i 11 skokova. Efesov potop najbolje se vidi kroz procente nosilaca igre. Vil Klajburn je imao 12 poena, ali i 0/6 za tri, a polovinu napadačkog učinka skupio je sa penala. Uhvatio je i osam lopti. Šejn Larkin je za 27 minuta imao pet poena i 1/5 za tri, dok je Vasilije Micić odigrao ipak samo devet minuta i za to vreme šutirao 1/4 sa distance i ubacio pet poena. Bobua je imao šest (2/3 za tri), Amat Mbaje sedam (0/4 za tri), a Ilajdža Brajant 11 poena (4/10 iz igre, 0/3 za tri).

Posle svih rezultata u ovoj duploj sedmici, biće još zanimljiviji finiš sezone u preostalih šest kola... Ne treba zaboraviti - Efesov gost narednog četvrtka biće Partizan Mozzart Bet.

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

Alba - Virtus 74:96

/Vims 22 - Smit 12/

Žalgiris - Asvel 85:67

/Brazdeikis 19 - Metjuz 18/

Olimpijakos - Bajern 102:74

/Vezenkov 18 – Bonga 16/

Olimpija Milano - Partizan Mozzart Bet 76:62

/Beron 14 – Panter 15/

Real Madrid - Valensija 95:91

/Dek 18 - Džons 19/

Petak

Efes - Makabi Tel Aviv 64:86

/Klajburn 12 - Boldvin 23/

Fenerbahče - Barselona 81:73

/Motli 16 – Mirotić 19/

Panatinaikos - Crvena zvezda 75:66

/Papajanis 17 - Nedović 12/

Baskonija - Monako 93:102

/Hauard 20 – Lojd 19/



tagovi

KK Makabi Tel AvivAnadolu EfesVasilije MicićŠejn Larkin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara