Foto: FIBA
Foto: FIBA

Srbija ispustila prvo mesto protiv Mađarica

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 17:03

Imala je Srbija prednost, ali to nije bilo dovoljno. Na kraju je naša ekipa izgubila sa više od četiri razlike

Velika šteta. Mogla je Srbija danas da obezbedi prvo mesto u grupi i znatno lakši put ka medalje, međutim Mađarska je slavila 81:75. Ova razlika na kraju znači da izabranice Marine Maljković ne mogu više da budu prve u grupi uprkos sjajnom startu Evrobasketa u Ljubljani u prva dva kola. Mađarice su slavile sa preko četiri razlike što je bilo dovoljno da pokvare planove Srbiji.

Mađarice posle ovakve utakmcie ide direktno u četvrtfinale, dok će naše igračice morati da igraju i osminu finala. Dodatan problem predstavlja i povreda Tine Krajišnik koja se povredila na treningu i nije bila u stanju da pomogne na ovom meču.

Izabrane vesti

Najefikasnija u našoj selekciji je bila Ivon Anderson sa 18 poena. Kod Mađarica istakla se Kiš sa 21. poenom i deset skokova. Virag Kiš je dominirala na utakmici, jer je upisala i dabl-dabl učinak sa 21. poenom i 11 skokova, Horvat je imala 12. dok je Dubei upisala jedan poen manje.

Srpkinje će morati prvo u osminu finala, gde će prekosutra igrati protiv Velike Britanije, takođe u Ljubljani.

Utakmica je u uvodnim minutima bila prilično čvrsta, ali je Srbija bila sigurnija pa je i 3. minutu povela 8:3. Sjajna je bila Anderson, od prvih 14 peona našeg tima dala je osam, a Mađarice su uglavnom bile na „minus 4“, da bi u 7. minutu posle mini serije 6:0 povele 16:15. Odmah je trojkom odgovorila Nogić, ali je rival koristio naše greške i držao se u egalu.

Povela je Mađarska na startu druge deonice 27:23, ali je Andreson dva puta poentirala za izjednačenje. Teško je Srbija u narednim minutima pogađala, a post je trojkom prekinula Nogić, a onda pogodila za dva i donela 34:32. Na isteku četvrtine, Jovanović je pogodila trojku uz faul i obezbedila pet poena prednosti na poluvremenu – 44:39.

Treća deonica donela je dosta promašaja na obe strane. Povela je ponovo Mađarska u 24. minutu – 46:44, a minut kasnije i 49:44 zahvaljujući Kiš, koja nam je pravila dosta problema. Dugo je naš tim bio bez poena, do koša Janković (46:49), ali je Kiš i dalje dominirala, pa su protivnice u 27. minutu stigle i do najvećih 53:46. Smanjile su Anderson i Crvendakić na 50:53, ali je Horvat trojkom u 29. minutu donela Mađaricama 60:50, a onda i najvećih 65:52. Na poslednji odmor, Srbija je otišla sa „minus 11“ – 55:66.

Pogodila je Čađo trojku, Anderson dvojku, pa još jednom Čađo, i sve je opet bilo otvoreno – 62:67. Pokušavale su naše devojke da dođu do potpunog preokreta, pojačale su odbranu, ali su Mađarice tri i po minuta pre kraja ponovo imale značajnu razliku – 73:66. Ponovo nismo iskoristili nekoliko napada, smanjila je Crvendakić na 68:74, pa Čađo trojkom na 71:74 na 1:39 pre poslednje sirene. Dobila je Katanić nejasnu tehničku grešku (71:75), pa Kiš podigla na 77:71, a Nogić poentirala za 73:77. Studer je uzvratila za 79:73, pa promašila tri od četiri penala. Uzela je selektorka Marina Maljković tajm-aut 26.4 sekundi pre kraja. Pogodila je Crvendakić (75:79), pa je i Mađarskoj bio potreban minut odmora na 12.9 sekundi do kraja. Pogodila je Kiš za 81:75, usledio je novi tajm-aut Srbije, koja je jurila poraz manji od pet poena razlike koji bi mogao da donese prvo mesto u grupi. Ostalo je 6.2 sekunde do kraja, ali je Čađo promašila za tri i tako će naš tim morati u kvalifikacionu rundu za četvrtfinale protiv Velike Britanije, dok će Mađarice direktno u četvrtfinale.



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara