Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis (©Starsport)
Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis (©Starsport)

Šta Zvezda mora bolje: Nedović i Giedraitis da "zapale" šutersku ruku

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 10:47

Pomenuti dvojac u prvom meču finala sa linije za tri poena šutirao 0/10!

Ima Crvena zvezda prednost u finalnoj seriji ABA lige nad Partizan Mozzart Betom pred drugi obračun koji je na programu danas (19.30), opet u dvorani "Aleksandar Nikolić", međutim to joj ni po čemu ne dozvoljava da sa stavom "lako ćemo" izađe u novi duel. Tako nešto bi moglo da bude pogubno za Sferopulosovu četu koja i pored startne pobede, ima mnogo toga u igri gde bi morala da bude bolja kako bi na užareni protivnički teren otišla sa ugodnih 2-0.

Pre svega večeras boljitak treba da nastupi u šutu spolja. Crveno-beli su u prvoj utakmici imali slabije procente i za dva i za tri, kao i sa linije za slobodna bacanja od crno-belih, ali su opet uspeli da dođu do trijumfa. Što je za pohvalu, ali ne i ubeđenje da će opet uspeti na isti način.

Izabrane vesti

Kao ekipa koja u proseku u sezoni sa linije 6,75 metara šutira nešto preko 36 odsto, Zvezda je na startu borbe za jadranski tron bila daleko ispod proseka. Samo osam pogođenih trojki iz 29 pokušaja je više nego mlako, ali u neku ruku može da se opravda velikom nervozom koja je vladala tokom celog meča usled ogromnog uloga koji ova serija ima.

Ipak, podatak da su dva ponajbolja šutera u timu - Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis - sa ovalne linije šutirali 0/10 (svako promašio po pet šuteva) može da se progleda kroz prste jednom, ali ne i drugi put. Upravo su njihovi nastupi od vitalnog značaja za današnju eventualnu pobedu. Čovek bi rekao da ne mogu gore od onoga što su prikazali u ponedeljak uveče kada su statistički, ali i nestatistički, odigrali najlošiju predstavu u sezoni.

Nedović je izjednačio najlošiji lični indeksni rejting. Meč je završio sa valorizacijom 1 koju je imao još samo u porazu na gostovanju Budućnosti kada je takođe sa crte bio na 0/5. Kao čovek manje je vihorni bek bio za svoj tim, van fokusa i ritma, sa mnogo neodlučnosti i nesigurnosti, a promašajem na 18 sekundi pre kraja pri rezultatu 81:80 za crveno-bele, vrlo lako je mogao da postane tragičar. Da naravno nije bilo Davidovca da spasi stvar. Tako je u neku ruku zamaskirana njegova katastrofalna partija koja je došla u najnepovoljnijem trenutku, ali isto tako i najneočekivanijem pošto se Nedović prošle sezone profilisao kao neko ko izuzetno nadahnuto igra najveću utakmicu srpskog sporta. I ne samo to, već je momak iz Nove Varoši u prethodna dva meseca bio u top formi, pravoj plej-of pošto je prosečno beležio 15,1 poen po meču. Sa tek sedam poena u prvom meču finala je ostvario košgeterski najlošiju partiju još od desetog marta i okršaja sa Krkom.

Sa druge strane, Giedraitis je u jednom od najvažnijih mečeva upisao najlošije šutersko veče. U 33 odigrana meča u regionalnom takmičenju, nikada nije upao u ovakvu dubiozu. Da mu se dogodi da ne pogodi nijednu trojku za celu utakmicu na ovoliki broj pokušaja. Nešto slično mu se desilo protiv Krke, Mege i SC Derbija, ali na manje pokušaja i u mnogo manje bitnim duelima. Daleko manje.

Crni šuterski minuti su pride došli posle jedne od najboljih šuterskih izvedbi, u revanšu polufinala protiv Mege kada je sasuo šest trojki iz osam pokušaja. Najviše u celoj takmičarskoj godini.

Ništa od toga nije preneo u sudar sa crno-belima. Tamo je previše brzao i energiju trošio na stvari koje se ne tiču same igre. Na kraju je upisao šest poena, četiri skoka i dve asistencije za indeks devet. Tanko, više nego tanko.

"Imamo vremena da unapredimo neke elemente igre koji nisu valjali. Naravno, pokušaćemo da iskoristimo i ono što smo dobro uradili, da budemo još bolji u narednom meču”, rekao je Janis Sferopulos posle prvog meča sigurno mislivši na bolju selekciju šuta za tri kao i njenu realizaciju.

U protivnom, protivnik će se sladiti.

FINALE JADRANSKE LIGE

Ponedeljak:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:82 (1-0 u seriji)

Sreda:

19.30: (1,52) Crvena zvezda (16,00) Partizan Mozzart Bet (3,25)

Nedelja:

21.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Utorak, 21. maj*

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Subota, 25. maj**

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* - Ako bude potrebe;

** - Ako bude potrebe, postoji šansa da se promeni termin.


tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaNemanja NedovićRokas Giedraitis

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara