Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Lavovska rika čula se u Parizu: Novak zadao prvi udarac na putu ka odbrani trona

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.05.24. | 23:03

Srpski as, uz manje poteškoće, prošao u drugo kolo Rolan Garosa

Najveći svih vremena došao je ranjen na Rolan Garos, tek drugi put pojavio se na trećem grend slemu sezone bez da je osvojio trofej. Nije stigao niti do finala. Protivnici su namirisali krv, vide svoju šansu i više veruju da mogu da je iskoriste no što je to bio slučaj do pre koji mesec. Ali, ove večeri su u Parizu svi čuli prepoznatljivu lavovsku riku.

Daleko je Novak Đoković od nivoa koji priželjkuje, moraće u nastavku rapidno da podigne broj obrtaja i primiri puls, ali ako nešto može da ga ohrabri to je da na startu turnira nije izgubio set. Zadao je prvi udarac na putu ka odbrani trona, uz manje poteškoće prošao je preko Pjera Iga Erbera u drugo kolo Rolan Garosa – 3:0 (6:4, 7:6, 6:4).

Izabrane vesti

Katkad kretnjama zavara, oda utisak da je mladić, ali godine su pritisnule Novaka Đokovića. Gleda da krati poene, da ne rasipa energiju i nepotrebno mrcvari telo. Ali, pozivi na mrežu nisu baš uvek dobra odluka, naročito ne kada je sa druge strane čovek koji je u dublu pet puta bio grend slem šampion, koji je osvajao pehara na sva četiri najveća turnira, od toga dva na Rolan Garosu.

Pjer Ig Erber potvrdio je da lakih mečeva za Novaka Đokovića neće biti, da će morati da se troši u ranoj fazi turnira i više no što planira. Niti jednu pobedu na ATP turu u singlu Francuz nije imao ove sezone – redovno ispadao u kvalifikacijama, nije imao ni bogzna kakve rezultate na čelendžerima – a opet je uspeo da stavi na muke srpskog asa. Bio je rasterećen, forsirao izlaske na mrežu i mamio prvog nosioca da odigrava drop-šotove, jer kao dubl igraču šanse su mu se uvećavale.

Bacao je Novaku Đokoviću loptice pod noge, često odigravao paralele, i to duboke. Gađao je krajnja mesta na kojima se linije spajaju i – neretko pogađao. Udarao je kontru iz defanzive, no velikih uspeha nije bilo dok je najvećem svih vremena funkcionisao servis. U prvom setu je trostruki šampion Rolan Garosa diktirao tempo, primoravao je Francuza da pleše po notama koje on svira. Nije mu dao nikakvu šansu, a onda je usledio nagli pad.

Novak Đoković (©Reuters)Novak Đoković (©Reuters)

Da sve bude čudnije, do njega je u igri srpskog tenisera došlo nakon što je na startu drugog seta napravio brejk. Nije ga materijalizovao, dao je vetar u leđa Pjer Igu Erberu, koji se u glavnom žrebu našao zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora, i došao u poziciju da dva puta servira za opstanak u drugom setu.

Izvukao se i kada je bilo teže, smirio je misli i otkucaje srca, kanalisao energiju i u taj-brejku, baš kao i pre 11 godina na mastersu u Gradu svetslosti nije dao nikakvu šansu francuskom teniseru.

Nije to obeshrabrilo Pjer Iga Erbera. Uživao je u svakom trenutku, godila mu je podrška pariske publike. Šamarao je loptice, vrhunski servirao u prvom zvaničnom meču ove sezone na ATP turu, no i Novak Đoković je podigao nivo igre. Tri gema dobio je bez izgubljenog poena, vratio mu se servis sa početka prvog seta i bilo je pitanje trenutka kada će mu se ukazati prilika.

Kada je prvi put u trećem setu Francuzu zadrhtala ruka i kada je publika izviždala Novaka Đokovića posle pada pred mrežom – maestralan drop-šot odigrao je Pjer Ig Erber – bio je to kraj. Čačnut je u živac branilac krune u desetom gemu. Sjajna paralela na razlici, pa dupla greška protivnika za prolaz Novaka Đokovića u drugo kolo, gde ga čeka Roberto Karbaljes Baena.

Ipak, u nastavku turnira moraće mnogo bolje...


tagovi

Novak ĐokovićPjer Ig ErberATPRolan GarosRolan Garos 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara