Tim Srbije za Euro (©Starsport)
Tim Srbije za Euro (©Starsport)

Konačan spisak Srbije za Euro: U Nemačku idu Birmančević, Ratkov, Stojić, Spajić, Mijailović…

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.05.24. | 09:01

Poznat tim Orlova za Evropsko prvenstvo

Prvo spisak od 55 imena samo da se ispuni forma, onda za širu javnost i lista od 35 igrača, a sada i konačan izbor Dragana Stojkovića od 26 igrača za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Tamo neće biti Nemanje Radonjića i Strahinje Erakovića, između ostalih, ali će Srbiju predstavljati oporavljeni Nemanja Gudelj i trio iz Mozzart Bet Superlige: Nemanja Stojić, Uroš Spajić i Srđan Mijailović.

U Nemačku putuje i Veljko Birmančević, koji je u praškoj Sparti imao možda i najbolju sezonu od svih reprezentativaca, ali je klasično krilo što srpska reprezentacija sa trojicom štopera suštinski i nema kao poziciju. Međutim, 22 gola i 12 asistencija u Sparti nisu mogla da se previde.

Izabrane vesti

Na Evropsko prvenstvo će i Petar Ratkov koji sa sobom nosi šest golova u dresu Salcburga što znači da Piksi u Nemačku vodi četvoricu napadača. Očekivano su tu Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović i Luka Jović.

Najveća iznenađenja na spisku svakako predstavljaju imena trojice igrača iz domaćeg prvenstva. Stojić i Spajić su na štoperskim pozicijama dobili prednost u odnosu na Strahinju Erakovića, standardnog u dresu Zenita iz Sankt Peterburga, te mladog Jan Karla Simića, svakako supertalentovanog momka, ali on u Milanu tek pravi prve korake u seniorskom fudbalu. Srđan Mijailović, drugi predstavnik Crvene zvezde na spisku, izabran je ispred Saše Zdjelara iz moskovskog CSKA.

Okosnica tima je naravno ista kao i prethodnih godina. Pored Vlahovića i Mitrovića, tu su Dušan Tadić, Sergej Milinković Savić, Filip Kostić, Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Andrija Živković, sve igrači koji bi svakako trebalo da iznesu najveći teret u Nemačkoj, ako ih zdravlje posluži. To se posebno odnosi na Gudelja, koji se tek oporavio od povrede meniskusa zbog koje je propustio veći deo prolećne polusezone.

Od ranije se pretpostavljalo da će u Nemačku Vanja Milinković Savić, Predrag Rajković i Đorđe Petrović, a očekivano su tu i neki već starosedeoci u državnom timu počevši od Miloša Veljkovića, Saše Lukića, Ivana Ilića, Lazara Samardžića...

Godinama je sa njima bio i Nemanja Radonjić, ali je on po svemu sudeći završio reprezentativnu karijeru, pošto nije zadovoljan tretmanom kod Dragana Stojkovića, mada je pitanje ima li osnova za toliko nezadovoljstvo. No, to je već druga tema.

TIM SRBIJE ZA EURO

Golmani:

Vanja Milinković Savić (Torino)

Predrag Rajković (Maljorka)

Đorđe Petrović (Čelsi)

Odbrana:

Nikola Milenković (Fjorentina)

Strahinja Pavlović (RB Salcburg)

Miloš Veljković (Verder Bremen)

Srđan Babić (Spartak Moskva)

Uroš Spajić (Crvena zvezda)

Nemanja Stojić (TSC)

Sredina:

Nemanja Gudelj (Sevilja)

Dušan Tadić (Fenerbahče)

Andrija Živković (PAOK)

Sergej Milinković Savić (Al Hilal)

Filip Kostić (Juventus)

Saša Lukić (Fulam)

Filip Mladenović (Panatinaikos)

Ivan Ilić (Torino)

Nemanja Maksimović (Hetafe)

Mijat Gaćinović (AEK)

Lazar Samardžić (Udineze)

Srđan Mijailović (Crvena zvezda)

Veljko Birmančević (Sparta Prag)

Napad:

Aleksandar Mitrović (Al Hilal)

Dušan Vlahović (Juventus)

Petar Ratkov (RB Salcburg)

Luka Jović (Milan)

Grupa od 16 reprezentativaca će se u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi okupiti već koliko danas i prvi trening imaće od 17 sati. Ostatak ekipe će se pridružiti najkasnije do 2. juna, a dan kasnije Orlovi idu u Beč na prijateljsku utakmicu sa Austrijom.

Reprezentacija Srbije boraviće u Beču do 7. juna, zatim odlazi u Stokholm gde je 8. juna očekuje drugi prijateljski meč pred odlazak u Nemačku, protiv Švedske. Odmah posle utakmice predviđen je povratak u Beograd. Odlazak u Augzbug je 11. juna u 17 časova iz Beograda.

Selektor Dragan Stojković će se javnosti obratiti u petak, 31. maja.

Prvu utakmicu na šampionatu Srbija će igrati 16. juna sa Engleskom u Gelzenkirhenu, potom 20. juna sa Slovenijom u Minhenu i za kraj grupne faze sa Danskom, verovatno meč odluke, koji je zakazan za 25. jun u Minhenu.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara