Frenk Kaminski i Zek Ledej (©MN Press)
Frenk Kaminski i Zek Ledej (©MN Press)

Uporedni presek tabela Evrolige: Partizan na polovini takmičenja kao Zvezda prošle sezone

Vreme čitanja: 5min | pet. 29.12.23. | 12:38

Skraćena rotacija smanjila crno-belima mogućnosti, pa posle devet vezanih pobeda i tri poraza deluju strašno...

Partizanov poraz od Virtusa u krcatoj Beogradskoj areni bio je jedan od onih koje je teško ukalupiti i dati pravu ocenu svega što se dešavalo u više od dva sata tvrde i intenzivne košarke.

Željko Obradović je na konferenciji za medije rekao da "Zadar i ovo apsolutno nije za poređenje, nemaju nikakve veze jedno sa drugim" u smislu energije i zalaganja celog tima. Umesto kritika koje su mogle da se čuju posle Real Madrida i Zadra, šef stručnog štaba ovog puta je sa razlogom okrenuo ploču i aplauzom pozdravio energiju i želju celog tima, istakavši da nije imao nikakve zamerke uprkos porazu.

Izabrane vesti

Zna i najtrofejniji evropski trener svih vremena da neke rane manje peku i da neke škole moraju da se prođu kako bi se došlo do konačnog cilja. Partizan Mozzart Bet je bio na šut do pobede iako je bilo dosta problema. Rotacija je ponovo bila skraćena i nije prvi put da Željko Obradović nema ispunjen ceo protokol za meč. Kevin Panter je veći deo meča bio na nivou jedne od najslabijih rola ove sezone, da bi tek pred kraj popravio utisak mada treba reći i da je Virtusova odbrana uradila domaći zadatak i kapitena crno-belih čuvala gotovo bez greške. Zeka Ledeja ništa nije išlo, nisu ušla dva rezonska šuta sa distance u prelomnim minutima koji su inače njegova poslastica. Pi Džej Doužer nije glavom bio u utakmici, delovao je suviše nervozno što ga je dovelo do brza tri faula, a onda i izlaska sa parketa već u trećoj deonici zbog pet faulova, od čega je peti bio tehnička zbog rasprave sa sudijom...

Subota, 18.00: (1,85) Mornar Bar (hendikep 17,5) Partizan Mozzart Bet (1,85)

Od tradicionalnih nosilaca igre samo je Džejms Naneli bio na visini zadatka i njegova energija sa klupe zapravo je dala Partizanu krila i sprečila Virtus da sposle ranog dvocifrenog vođstva potpuno "umrtvi" meč odnosno da ode suviše daleko i tako obesmisli dalju borbu. Bruno Kaboklo i Frenk Kaminski su odigrali dobro po poluvreme, dok je jedna od retkih Partizanovih konstanti bio Ognjen Jaramaz. Bez dileme najbolju utakmicu u Evroligi sa Partizanom odigrao je srpski reprezentativac, iz igre je šutirao bez greške (4/4) za 12 poena, bio je prvi skakač ekipe sa šest uhvaćenih lopti, uz to je podelio tri asistencije, imao po jednu ukraden i izgubljen posed, te je iznudio pet faulova za indeks 20.

Govorio je Željko Obradović na konferenciji o detaljima koji su dosta uticali na sam tok susreta. Problemi sa izgubljenim loptama su sve ozbiljniji, kao i to što se sve više napada završava individualnim, ne timskim rešenjima... Ali, u svemu tome mnogo ima do toga što trofejni stručnjak nijednom ove sezone nije imao na raspolaganju ceo tim!

Povrede su i te kako uticale na izgled Partizan Mozzart Beta u ova tri puna meseca sezone i činile su da se stručni štab stalno adaptira na deo tima koji je zdrav, ne na ono što ekipa bar na papiru ima na raspolaganju. Mateuš Ponitka je imao probleme sa ramenom, kapiten Kevin Panter bio je odsutan mesec dana zbog povrede kolena, Uroš Trifunović je tek nedavno počeo da trenira posle skoro mesec i po dana odsustva, Alena Smailagića nije bilo protiv Virtusa zbog distorzije skočnog zgloba u Zadru, a od početka sezone neretko igra preko granice bola zbog drugih povreda, Ognjen Jaramaz je imao sreće što je njegov skočni zglob pretrpeo samo manja oštećenja i brzo se vratio na parket, dok je Aleksa Avramović posle loma nosa polomio i nogu zbog čega ga još neko vreme neće biti u rotaciji...

Ako uz to uključimo i ostale sitne povrede i izostanke, stanje u kojem se Partizan Mozzart Bet nalazi potpuno je očekivano. I zato ne treba da čudi, niti da bude alarmantno to što su posle serije od devet pobeda došla tri uzastopna poraza. Isti su spakovani u period od samo osam dana, a pred crno-belima je još bar pet meseci sezone, kada će se voditi najvažnije bitke na terenu.

PARTIZAN POSLE 17 KOLA KAO ZVEZDA PROŠLE SEZONE

Prvi deo takmičenja u Evroligi je završen i Partizan Mozzart Bet je 2023. u elitnom takmičenju završio porazom, što znači da je trenutni skor 9-8. Moglo je da bude i bolje, ali i lošije. Crno-beli su pre godinu dana u istom trenutku sezone imali jednu pobedu manje, pa im je Fajnal for na kraju izmakao kroz ruke...

Uporednim presekom tabela iz ove i prošle godine stižemo do zaključka da Partizan sada ima isti skor kao Crvena zvezda lane! To, naravno, ništa ne mora da znači i to se jasno vidi kroz primere beogradskih večitih. Obradovićev tim je u drugom delu skupio još 12 pobeda i u plej-of ušao sa šestog mesta, dok je timu koji je tada vodio Duško Ivanović zamalo izmaklo četvrtfinale i ligaški deo završio je kao deseti. Slična je priča i sa Efesom, koji je poput Zvezde na kraju imao skor 17-17, uz po osam recki u drugoj polovini godine.

Od timova koji su u takmičarskoj 2022/23 posle 17 kola bili među osam najboljih, u četvrtfinale nisu otišli Baskonija i Efes, a ušli su Partizan i Makabi. Baski su doživeli strašan pad i posle 11-6 stigli do 18-16, dok je Ponos Izraela sa druge strane dobro tempirao formu i došao do pete pozicije pred doigravanje.

Velika razlika u odnosu na prošlu godinu je uvođenje plej-in turnira za timove rangirane od sedme do desete pozicije, pa je tako sada mestu u šest najboljih zlata vredno. Partizan Mozzart Bet je na samoj granici da bude među šest, a razlika između Makabija na šestom i Bajerna na 12. mestu su samo dve pobede. Tolika je takođe distanca između trećeplasirane Barselone (skor 11-5 i utakmica manje) i desetoplasirane Baskonije (9-8), dok Olimpijakos takođe treba da odigra svoj meč 17. kola u Berlinu sa Albom.

Sve nam ovo garantuje neizsvestan i zanimljiv nastavak takmičenja, a Partizan Mozzart Bet ima razloga za optimizam.

TABELA EVROLIGE NA POLOVINI SEZONE 2022/23

Olimpijakos 11-6

Real Madrid 11-6

Baskonija 11-6

Barselona 11-6

Monako 11-6

Fenerbahče 10-7

Efes 9-8

Žalgiris 9-8

----------------------------

Makabi 9-8

Crvena zvezda 9-8

Partizan Mozzart Bet 8-9

Virtus Bolonja 7-10

Valensija 7-10

Bajern 6-11

Olimpija Milano 6-11

Panatinaikos 6-11

Asvel 6-11

Alba 5-12



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara