(@MN Press)
(@MN Press)

Vojvođanski derbi opravdao očekivanja: Napeto do kraja, Barna sa 20 poena odbranio Suboticu

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.01.24. | 22:49

U izuzetno zanimljivoj utakmici Subotičani slavili protiv Novosađana sa 83:72

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Subotice/

Kako je u najavi pred ovu utakmicu rekao prvi trener Vojvodine Miloš Isakov Kovačević, tako je i bilo. Pravi "muški derbi" odigrali su večeras košarkaši Spartaka i Vojvodine u dupke punoj subotičkoj Hali Sportova. Spartak je pobedio sa 83:72, ali iako je rezultatski gledano to manje-više sigurna pobeda domaćina, na parketu situacija nije bila takva. Mučili su se Subotičani do poslednjeg minuta bez obzira na to što su tokom cele utakmice imali prednost. 

Izabrane vesti

Ova utakmica imala je veliki ulog imajući u vidu da su se sastali timovi iz vrha tabele Košarkaške lige Srbije, ujedno i glavni favoriti za tron u regionalnoj ABA 2 ligi. Stiče se utisak da će ovo veliko rivalstvo dva kluba, koje je do sada imalo istorijske i geografske osnove, prerasti u jedan od većih derbija naše košarke. Nažalost, senku na večerašnji duel bacile su neke čudne i neusklađene sudijske odluke koje su u velikoj meri uticale da opadne intenzitet igre, posebno u drugom poluvremenu.

Epitet igrača utakmice pripao je Filipu Barni koji je u ključnim trenucima povukao Subotičane ka pobedi i sa 20 poena bio najefikasniji u svojoj ekipi. Luka Cerovina je upisao 14 poena, dok je Milisavljević sakupio 11. U Vojvodini su prednjačili Ljubičić sa 14 , Banjac sa 13 i novopridošli Nikolić, takođe sa 13 poena.

Na samu igru Vojvodine uticalo je odsustvo Rakićevića, kao i po tri faula koje su već u prvom poluvremenu sakupili Nikolić i Keningem, te im je na taj način minutaža bila ograničena u drugom delu meča.  Košarkaši Spartaka su ovom pobedom nastavili niz od mesec dana bez poraza, poslednji koji je savladao je Čačak 94, 8. decembra, što je pokazatelj napretka u igri od kada je na klupu seo iskusni strateg Vladimir Jovanović.

*****

KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE - 16. KOLO

SPARTAK - VOJVODINA 83:72

Hala Sportova u Subotici

Gledalaca: oko 3.000

Sudije: Uroš Knežević, Siniša Prpa, Radoš Arsenijević

SPARTAK : Cerovina 14, Cvetković 10, Milijašević, Stepanović 6, Milisavljević 11, Radosavljević 6, Medarević, Bojić 11, Gordić, Sokolović 4, Barna 20.

VOJVODINA : Kaningem 12, Banjac 13, Ljubičić 14,  Zagrađanin , Bumbić, Savić 7, Ivošev, Nikolić 13, Džonson 9, Vučetić 4.

*****

Početak utakmice doneo je brz ritam igre, veliki broj poena, ali i grubu igru, pre svega domaćih košarkaša. Džonson se od starta nametnuo kao najveći teret odbrane Spartaka, te ne čudi da su za uvodna četiri minuta Subotičani napravili isto toliko faulova. Međutim, veliki broj grešaka u tranziciji lopte košarkaša Vojvodine, čak pet, surovo su kažnjavali plavo-beli najpre šutevima za tri poena, ali i dominantnom igrom Bojića ispod koša, što im je donelo devet poena prednosti na kraju prve četvrtine (28:19). Trojkaško otvaranje za pamćenje imali su Milisavljević i Radosavljević koji su svaki peh svojih saigrača nadoknađivali sigurnim šutevima za tri poena.  Druga četvrtina počela je dosta skromnije u odnosu na prvu, tokom prvih pet minuta viđeno je svega 12 poena, od kojih samo četiri za Spartak. Novosađani su se probudili, ali nikako nisu mogli da uhvate ritam i nadoknade rezultatski manjak. Kako je vreme odmicalo izabranici Vlade Jovanovića su sve više pritiskali iako je početkom četvrtine delovalo da će Vojvodina možda i ugroziti domaćina. Drugačije su mislili Cerovina i družina i sa zasluženih 47:31 otišli na veliki odmor.

U nastavku utakmice podigla se tenzija, najpre zbog nesportske lične greške Sokolovića, te  zbog isključenja šefa struke Spartaka, Jovanovića. Na tribine je morao zbog učestalog prigovora na sudijske odluke, o kojima se može diskutovati.

Novosađani su iskoristili momenat, ušli u seriju 11:2, kako zahvaljujući slobodnim bacanjima tako i odličnom Džonsonu. Nisu se predavali Subotičani, atraktivnim zakucavanjem Barna je ponovo probudio publiku i svoje saigrače i vratio razliku u korist Spartaka na +8 . Usledio je niz prekršaja plavo-belih koji su tako ponovo zakomplikovali situaciju i dopustili Vojvodini da se približi. Do kraja trećeg dela igre koji je Vojvodina dobila sa 21:16, domaći su održali prednost i na poslednju deonicu otišli sa 63:52.

Ništa manje zanimljiva bila je i završnica. Koliko su košarkaši Spartaka bili precizni tokom prve četvrtine toliko su u promašivali u četvrtoj. Iscepkana igra zbog konstatnih provera sudijskih odluka uticala je da intenzitet igre znatno opadne, što je mnogo više odgovaralo domaćima da se resetuju nakon burnih događaja koji su se izdešavali. Ponovo je Barna opravdao kapitensku ulogu i uz mnogo elana u ključnim momentima rešavao situaciju ispod koša. Poslednji verovatno i odlučujući momenat u finišu bilo je zakucavanje Milijaševića nakon odbitka posle promašenog šuta za tri Filipa Barne.

U narednom 17 . kolu pred košarkašima Vojvodine je novi težak zadatak. U Novi Sad im dolazi ekipa Vršca koja se ove sezone ozbiljno bori za mesto u vrhu tabele. Sa druge strane pred Subotičanima je još jedna utakmica na domaćem terenu , proitv Sloge iz Kraljeva.

PIŠE: Oliver Nagel



tagovi

Košarkaška liga SrbijeKLSKK Spartak SuboticaKK VojvodinaABA 2 liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara