Jogi Ferel i Alen Omić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Jogi Ferel i Alen Omić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Zvezda i Cedevita Olimpija u borbi za 10. vezanu pobedu u ABA ligi: Tandem Ferel-Omić u fokusu crveno-belih

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.01.23. | 12:49

Crveno-beli u 16. kolu regionalnog prvenstva dočekuju slovenačkog šampiona

Branilac regionalnog trona, ekipa Crvene zvezde, od 18.00 u dvorani Aleksandar Nikolić dočekuje Cedevitu Olimpiju. Prva u nizu nekoliko veoma bitnih utakmica za ekipu Duška Ivanovića, koju odmah posle još jednog ABA derbija očekuje okršaj sa večitim rivalom Partizan Mozzart Betom u Evroligi (petak, 19.00).

Tim sa Malog Kalemegdana od dolaska Ivanovića zna samo za pobede na Jadranu, a vezao ih je devet. Susret sa Ljubljančanima, koji su takođe vezali devet trijumfa, dočekuje sa učinkom 13-1, dok sastav Jurice Golemca ima pobedu manje (12-2).

Izabrane vesti

Zvezda je i u derbiju 16. kola veliki favorit, posebno posle ubedljivog trijumfa nad ekipom Budućnosti u Morači (76:56), ali je jasno da mora da bude oprezna protiv veoma nezgodne ekipe iz Slovenije. U nizu od devet pobeda na Jadranu savladala je i Partizan pred svojim navijačima (77:74), te pokazala da itekako može da se nosi sa evroligaškim timovima, iako joj ove sezone u Evrokupu ne cvetaju ruže (2-9).

Učinak Cedevite Olimpije na evrosceni je iznenađujuć, posebno kada se u ozbir uzmu dobri rezultati u Evroligi, ali i činjenica da u svojim redovima ima trenutno najkorisnijeg igrača Evrokupa - Jogija Ferela. Amerikanac sa zavidnim NBA iskustvom je odlučio da odigra još jednu sezonu u Ljubljani i očekivano postao pravi motor ekipe. Na 10 odigranih utakmica u drugorangiranom međunarodnom takmičenju prosečno je beležio 23 indeksna poena, a pritom je i drugi strelac Evrokupa sa prosekom od 19,3 poena, kao i najbolji trojkaš sa 2,8 preciznih šuteva sa distance po nastupu.

Pritom je i u ABA ligi u samom vrhu prema individualnom učinku. Peti je u MVP trci sa prosečnim indeksom 21,9 i šesti strelac takmičenja sa 17,6 poena po meču. Jasno, moraće crveno-beli posebnu pažnju da obrate na 29-godišnjeg Amerikanca.

18.00: (1,17) Crvena zvezda (20,0) Cedevita Olimpija (5,50)

Uz Ferela, glavna snaga ekipe Jurice Golemca je bivši košarkaš Crvene zvezde Alen Omić. Iskusni slovenački centar beleži gotovo dabl-dabl u proseku u ABA ligi sa 12,5 poena i 9,2 skoka po nastupu, a odmah je iza plejmejkera Cedevite Olimpije na listi najkorisnijih igrača u dosadašnjem toku regionalnog prvenstva sa prosečnim indeksom 21,3. Ima odličnu sezonu i u Evrokupu, gde je četvrti skakač sa 8,3 uhvaćene lopte po meču i pritom postiže 10,3 poena u proseku.

Da je u dobroj formi dokazao je u prethodnom kolu ABA lige, kada je protiv Splita ubeležio 21 poena, 16 skokova i tri ukradene lopte za indeks 39, pa je poneo i zvanje MVP-a 15. runde. Takođe, upisao je i drugi najbolji rezultat u istoriji takmičenja po broju ofanzivnih skokova - sakupio ih je čak 12 protiv sastava iz Dalmacije. Unutrašnja linija Zvezde će imati pune ruke posla sa borbenim i iskusnim Slovencem.

Crveno-beli su na 22 utakmice pod vođstvom iskusnog crnogorskog stručnjaka ostvarili 18 pobeda, po devet u ABA ligi i Evroligi. Jedan od četiri poraza na evrosceni pretrpeli su minule sedmice u Kaunasu, pošto su praktično prvi put pod Ivanovićevim vođstvom ispustili pobedu. Imali su sedam poena viška sredinom odlučujućeg kvartala, ali su do kraja susreta postigli svega dva poena, da bi Edgaras Ulanovas sa dve trojke u poslednjem minutu režirao veliki preokret.

Za razliku od duela u Kaunasu, protiv Ljubljančana će Duško Ivanović na raspolaganju imati i Fakunda Kampaca. Argentinac zbog zabrane izrečene Zvezdi ne može da nastupa na najvećoj kontinentalnoj pozornici do marta, ali zato u ABA ligi pruža fenomenalne partije, pa je tako protiv Budućnosti u minulom kolu ubeležio jednu od najboljih partija u crveno-belom u poslednjoj deceniji (indeks 34) i stao na korak od rekorda ABA lige sa osam ukradenih lopti.

U stroj se vratio i Nikola Ivanović i upisao prve minute od novembra u minulom kolu Evrolige, a još ostaje da se timu priključi Hasan Martin. Američki centar već neko vreme radi na povratku na parket, ali iako je izvesno da danas neće moći da pomogne ekipi, sve je bliži prvom nastupu od sredine decembra (poslednji meč 13. decembra protiv Žalgirisa).

Iako je izvesno da je pred Crvenom zvezdom još jedan veliki izazov, s pravom je veliki favorit. Nijednom nije izgubila od Cedevite Olimpije kod kuće (5:0), a u devet susreta pretrpela je svega dva poraza. Pritom je od dolaska Duška Ivanovića u prilično ubedljivom maniru savladala sve protivnike u ABA ligi. Iskusni stručnjak na raspolaganju ima zvezde evropske košarke poput Kampaca, Luke Vildoze i Nemanje Nedovića, kao i fantastičnog Filipa Petruševa koji je nezaustavljiv na već sedam utakmica u Evroligi i jedan je od igrača u najboljoj formi u elitnom takmičenju. Dakle, tim sa Malog Kalemegdana ima sasvim dovoljno oružja da nastavi pobednički niz u regionalnom prvenstvu i napravi idealnu uvertiru za veoma bitan okršaj sa večitim rivalom u društvu najboljih.

ABA LIGA - 16. KOLO

Petak

Split - FMP 91:95

/Nelson 28 - Manojlović 18/

Mornar - Cibona 83:81

/Pecarski 18 - Aranitović 22/

Subota

MZT - Budućnost 86:90

/Stojanovski 20 - Grin 18/

Nedelja

Borac Mozzart - Igokea 70:65

/Hejl 18 - Tanasković, Milosavljević 14/

Studentski centar - Partizan Mozzart Bet 81:100

/Tasić 17 - Anđušić 17/

Ponedeljak

18.00: (1,17) Crvena zvezda (20,0) Cedevita Olimpija (5,50)

20.00: (1,70) Mega (14,5) Zadar (2,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaDuško IvanovićJogi FerelAlen OmićFakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara