Kampaco, Petrušev, Martin i Dobrić (Foto: MN Press; ABA League/Dragan Stjepanović)
Kampaco, Petrušev, Martin i Dobrić (Foto: MN Press; ABA League/Dragan Stjepanović)

Kako izgleda kad Zvezda pleše po Kampacovim taktovima i zašto Petruševu prija da igra sa Martinom (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 04.04.23. | 16:41

Crveno-beli savladali Megu uz dabl-dabl Argentinca i najbolje poentersko izdanje američkog centra, te su tako nastavili pobedonosni niz

Košarkaši Crvene zvezde su ponovo uhvatili pravi ritam. Nanizali pet pobeda u ABA ligi i Evroligi i nastavili da dižu formu pred borbe za trofeje. Tako su u 24. kolu ABA lige savladali verovatno i najprijatnije iznenađenje regionalnog prvenstva, ekipu Mege (87:78), a primetna je bila razlika u igri ekipe Duška Ivanovića kada je Fakundo Kampaco bio na terenu i na klupi.

Argentinac je ostvario novi dabl-dabl na Jadranu i susret okončao sa 15 poena i 11 asistencija. Imao je šou pred solidno ispunjenom Halom sportova Ranko Žeravica, delio paseve za TV špice i pogađao u prelomnim trenucima susreta. Još jednom je maltretirao rivala agresivnom igrom u odbrani (tri ukradene lopte) i tokom njegovog boravka na terenu Mega nije mogla da parira Crvenoj zvezdi.

Izabrane vesti

To dokazuje i statistički parametar +/- koji je u Fakuovom slučaju iznosio 22, što ukazuje da su crveno-beli bili 22 koraka ispred rivala dok je bivši as madridskog Reala komandovao igrom ekipe Duška Ivanovića. Dok je recimo prvi strelac susreta Ognjen Dobrić (23 poena) bio u igri, Zvezda je imala 12 poena više od Mege, a njegov +/- bio je drugi najbolji na susretu.

Kakav je uticaj Kampaco imao na igru crveno-belih govori i podatak da je uz postignutih 15, bio direktno odgovoran za još 23 poena, koliko su postigli ostali košarkaši Crvene zvezde posle njegovih dodavanja. Imao je najbolju saradnju sa Filipom Petruševim i Dobrićem kojima je asistirao po tri puta, dok je dva puta omogućio i Hasanu Martinu da poentira i pogurao ga ka najefikasnijme izdanju u crveno-belom (16 poena). Razigrao je čitavu ekipu, asistirao po jednom i Džonu Holandu, Luki Vildozi i Ognjenu Kuzmiću.

"Kada je on na terenu tačno se zna ko je gde, ko šta radi. Igra je tečna, brža i to nam prija, pogotovu sa petorkama koje su atletski bolje. Baš kada nije bio na parketu došlo je do tih padova i vide se koliko nam znači i koliko nam je nedostajao kada ta dva meseca nije mogao da igra. Šta bi bilo kad bi bilo, ali drago nam je što je sada tu", rekao je Petrušev posle susreta.


Konačno su se složile kockice i iz meča u meča Zvezda raste. I to bez Nemanje Nedovića koji je propustio i treći uzastopni susret, Branka Lazića kojeg u timu nema još od kraja februara. Ben Bentil nije igrao protiv Mege posle serije dobrih utakmica, ali treba ga uskoro očekivati ponovo na parketu, s ozbirom da je reč o lakšoj povredi.

Tek kada crveno-beli budu kompletni, moći ćemo da dobijemo pravu sliku o potencijalu Ivanovićevog sastava. Prava je šteta što Faku nije ranije mogao da igra u kontinuitetu sa timom, što su se u zao čas povređivali bitni igrači. Među njima i američki centar Martin.

Koliko je bivši košarkaš Budućnosti i Olimpijakosa bitan za igru srpskog i regionalnog šampiona, sve se jasnije vidi. Pre povrede, koju je doživeo krajem decembra, bio je među najzaslužnijima za bitne pobede protiv Partizan Mozzart Beta u prvom evroligaškom trijumfu, Makabija u Pioniru. Usledila je dvomesečna pauza zbog nimalo naivne povrede kolena, pa se tek sredinom februara vratio na teren i polako hvatao zalet.

Tek protiv Baskonije je ponovo pokazao koliko je njegov doprinos bitan. Dobro je otvorio utakmicu, bio agresivan na oba kraja terena i na kraju bio na dva skoka od dabl-dabla (10 poena). Uradio je “prljav posao“, rvao se sa visokim igračima rivala, dobro zatvarao reket i na kraju bio jedan od ključnih igrača koji su doprileni trijumfu i samo 63 primljena poena u susretu sa najefikasnijom ekipom Evrolige.

Krase ga izvanredne atletske sposobnosti, izuzetno je snažan, a sada je ponovo pronašao svoje mesto i čini se da ima sve bolju hemiju sa saigračima. Često je u paru i sa Petruševim, kojem posebno odgovara da sa njim deli parket. Otvara mu prostor u reketu, čuva leđa u odbrani. Setimo se kako su u tandemu zaustavili jednog od najkorisnijih igrača Evrolige ove sezone – centra Partizana Matijasa Lesora – u prvom evroligaškom derbiju. Francuz je dominirao u prvoj deonici, sakupio čak osam skokova, a onda su od druge četvrtine Filip i Hasan preuzeli stvari u svoje ruke i na kraju pomogli Zvezdi da dođe u poziciju da upiše pobedu.

"Izuzetno mi prija da igram sa njim, znam da je u reketu, da će da zatvori, da mi pokrije leđa, uhvati skok. Ide uzlaznom putanjom. Igrao je veoma dobro i pre povrede, pa mu je bilo potrebno vremena da se vrati posle nje, kao i svakom. Sada igra kako treba i mislim da će biti još bolji."

Crvena zvezda hvala zalet za ključne borbe, a iako je izgubila šansu da se domogne plej-ofa Evrolige, u poslednja dva kola će imati priliku da stane na crtu vrhunskim ekipama Olimpijakosa i Fenerbahčea i tako u duelima sa evropskom elitom dodatno očvrsne pred ključne borbe za odbranu regionalnog trona.

"Čak i najbolje igramo protiv najboljih ekipa, to izvlači najbolje iz nas. Iako nemamo šanse, igraćemo maksimalno agresivno i pokušati da pobedimo".

Imaće crveno-beli priliku da obore i rekord kluba po broju ostvarenih pobeda u Evroligi, tačnije u ligaškom formatu elitnog takmičenja. Dosad su najbolji učinak ostvarili u sezoni 2016/17, kada su do poslednjeg kola bili u trci za doigravanje, ali su na kraju sa učinkom 16-14 završili ispod crte (osmoplasirana Darušafaka je imala isti, ali bolji skor u međusobnim okršajima). Crveno-beli su tokom 32 kola tekuće takmičarske godine ostvarili 15 trijumfa (17 poraza).

"Uopšte ne gledam na to, idemo da igramo što bolje i da dižemo formu, kao i u prethodnih par utakmica. Da nam se ne dešavaju padovi i da igramo sve bolje i bolje. Uskoro se igra za titule i želimo u što boljoj formi da uđemo u taj period," zaključio je Filip Petrušev.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićFakundo KampacoHasan MartinFilip PetruševOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara