Branko Lazić (©Star Sport)
Branko Lazić (©Star Sport)

Radonjićeva brigada tukla po Bajernu rafalom!

Vreme čitanja: 5min | pet. 17.12.21. | 22:50

Crvena zvezda konačno pronašla šutersku formu, što je značajno pomoglo da se pobedi nemački sastav, brine povreda Dejana Davidovca

Nije šala, nije mit - Crvena zvezda pronašla je šutersku formu i upotrebila je da dođe do važne evropske pobede! Brigada Dejana Radonjića tukla je po Bajernu iz Minhena rafalom što je značajno doprinelo da se u poslednjoj evroligaškoj duploj sedmici u 2021. godini ostvari trijumf posle one drame sa Barselonom u utorak - 81:78 (20:21, 26:24, 19:22, 16:11)!

Da, kada je bilo najvažnije Zvezda je odbranom dokusurila protivnika, ali ogromnu ulogu u ovoj hladnoj decembarskoj noći igrale su "vrele" ruke Ognjena Dobrića, Branka Lazića, Nikole Ivanovića i ostalih košarkaša Crvene zvezde! Nije bilo ni ovog puta lako doći do ta dva velika boda, ali svi u crveno-belom imali su razlog za slavlje i radost!

Izabrane vesti

Odavno Crvena zvezda nije nekom ubacila dvocifreni broj trojki u Evroligi (10/18). To je najbolji učinak ove sezone, posle Olimpijakosa kada je pogođen jedan šut manje... I možda bi baš večerašnja šuterska predstava Crvene zvezde mogla da bude prekretnica za nastavak sezone jer, da je šampiona Jadranske lige šuterska ruka samo malo više slušala protiv Barse možda bi se ove sedmice pisala dupla pobeda. Ni ovako nije loše, pogotovo jer je Zvezda dobila ono što je dugo tražila - igrače koji mogu da pogode nešto van linije 6,75 metara i tako prošire napadački arsenal.

Od prvog dana nove sezone Ognjen Dobrić je tražio formu iz prošle sezone i posle kraćeg odsustva zbog povrede vratio se svež i spreman da pocepa mrežice. Ubacio je tri hica, sve u prvom poluvremenu i nagovestio da bi mogao da podigne nivo u narednom periodu. Veliki džoker Radonjićevog sastava bio je kapiten Branko Lazić. Svaki pogodak bio je namenjen nedavno preminulom ocu, ali energični kapiten Zvezde pokazao je da bi zajedno sa Dobrićem mogao da pronađe bar nešto iz starog igračkog repertoara. Njegovi pogoci u metu tokom drugog poluvremena su bili od jako velikog značaja, baš kao i igra Ivanovićeva sveukupna rola koji je odigrao jednu od najboljih utakmica u Evroligi uz 11 poena. Lazić je imao poen više. Ništa manje važan za večerašnju pobedu je i Luka Mitrović koji je uz devet poena imao i osam asistencija, jednu manje od rekorda karijere. Radio je ogroman posao u oba smera i podsetio zašto je jedna od najvažnijih karika ovog tima.

Nikola Kalinić i Vladimir Lučić (©Star Sport)Nikola Kalinić i Vladimir Lučić (©Star Sport)

Poseban obračun imali su najbolji igrači dva sastava - Nikola Kalinić i Vladimir Lučić! Kakva je to bio okršaj! Pravi evroligaški, dva ponajbolja igrača na svojim pozicijama. Lučić je na kraju ubacio 21, Kalinić 20 poena, a na parketu su u nekoliko momenata pravili čuda jer su “izmišljali“ poene kakve bi malo ko mogao. I zato su, između ostalog, klasa!

Ni večeras nije moglo da se završi bez brige. Dejanu Davidovcu "propao" je desni skočni zglob na početku drugog poluvremena dok se vraćao u odbranu, dok je Ognjenu Dobriću stradalo rame. Mada se, za razliku od Davidovca, vratio na parket i odigrao do kraja. Momak iz Zrenjanina je ranije otišao u svlačionicu i nije mogao da pomogne saigračima iako je do tada odigrao solidno.

Rezultatski je dve ekipe razdvajao samo jedan poen na poluvremenu (46:45), a mimo svih očekivanja u uvodnih 20 minuta igrala se prilično ofanzivna košarka. Posebno je interesantan bio način na koji se dolazilo do poena. Crvena zvezda je trojke pucala zastrašujućih 7/9, kao da od početka sezone ne postoje problemi u šuterskoj formi o kojima se toliko pisalo i pričalo. Poređenja radi, Zvezda je najviše dalekometnih hitaca na celoj utakmici ubacila protiv Olimpijakosa nedavno u Beogradu i Baskonije u Vitoriji – po devet.

Do Dobrićevog pokušaja sa pola terena uz zvuk sirene Zvezda je imala samo jedan promašaj sa distance, a najbolji igrač iz prošle sezone bio je na savršenih 3/3! Bio je jedini u domaćem sastavu sa više od jednog hica, ali je efikasniji od njega za poen bio Kalinić. Posebno je bilo upadljiv duel dva srpska reprezentativca – Kalinića i Lučića. Bajernov kapiten je u prvom delu odneo taj okršaj za poen, ali su obojica na čist individualni kvalitet izvlačili neke, gotovo nemoguće pogotke!

Vajler Beb i Hanter protiv Markovića (©Star Sport)Vajler Beb i Hanter protiv Markovića (©Star Sport)

Dok je Zvezda pumpala mišiće van linije 6,75 metara, Bajern je to radio iz ofanzivnih skokova. Skakali su po živcima košarkaši Zvezde navijačima i prevashodno treneru Radonjiću zbog defanzivnih propusta iz kojih je Bajern uzeo dosta jeftinih koševa. Koliko je minhenski sastav bio dominantan govori podatak da je već na poluvremenu imao 11 pokupljenih lopti, čime je premašio Zvezdin prosečan broj dozvoljenih skokova u svom reketu tokom sezone (10,6), dok je kod kuće granica još niže (9,7). Iz tih sekundarnih napada Bajern je dobio 16 poena, a preozbiljne probleme odbrani pravili su Hanter i i Vajler Beb sa po pet dodatnih poseda... Zvezdi je u dosadašnjem takmičenju Real Madrid pokupio najviše lopti u reketu (17), a u Beogradu je to učinila Alba (15)...

Uprkos manjoj krizi, Zvezda je uspela da napadački odigra sasvim korektnu treću četvrtinu sa 19 poena prvo zahvaljujući novim Kalinićevim minijaturama, onda i trojkama Lazića i Ivanovića, ali je odbrana sve ozbiljnije kaskala. Tako je Bajern ubacio 22 poena! Zvezdu kao da je poremetila povreda Davidovca i određena doza opterećenja koja se stvorila kod ekipe ubrzo se prenela na semafor.

Iako je u većem delu četvrtine ostao bez učinka, Lučić je u završna tri minuta pred poslednji odmor spakovao čak 10 poen, uključujući i dve trojke kojim je Bajern doveo do vođstva pred završnih deset minuta (65:67). Dok je Lučić bio izolovan, Bajern je živeo od učinka Jaramaza i Rubita, posle čega je najbolji igrač gostiju preuzeo kontrolu. No, na kraju je Crvena zvezda uz dobar šut uključila i odbrambeni mod te odnela pobedu i stigla na prag Top 8 zone!

Zvezdu naredni meč čeka već u nedelju, kada u Beograd stiže Borac iz Čačka (TV Arenasport, 18.45).

EVROLIGA - 16. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Baskonija 75:53

/De Kolo 17 - Inoh 14/

Panatinaikos - Barselona 82:85

/Nedović 18 - Mirotić 20/

Makabi - Anadolu Efes 78:92

/Žižić 23 - Larkin 26/

Milano - Real Madrid 73:75

/Šilds 18 - Kozer 17/

Petak

Uniks Kazanj - Žalgiris 66:53

/Hezonja 20 - Nebo 9/

Alba - CSKA Moskva 90:93

/Lo 26 - Fojtman 16/

Monako - Zenit 74:85

/Bejkon 21 - Lojd 20/

Olimpijakos - Asvel 89:54

/Dorsi 19 – Osetkovski 13/

Crvena zvezda - Bajern 81:78

/Kalinić 20 - Lučić 21/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Bajern MinhenNikola KalinićVladimir LučićOgnjen Jaramaz

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara