Screenshot - euroleaguebasketball.net
Screenshot - euroleaguebasketball.net

Počinje plej-of Evrolige: Osam "preživelih" iz paklene konkurencije traži put za Kaunas

Vreme čitanja: 8min | uto. 25.04.23. | 14:50

Olimpijakos protiv prokletstva, sudar atletkih sila u Monaku i Tel Avivu, emotivni dvoboj za Šarunasa Jasikevičijusa i okršaj Partizan Mozzart Beta sa najtrofejnijim evropskim timom

Okončan je najneizvesniji ligaški deo sezone u istoriji Evrolige i sve je spremno za početak plej-ofa. Osam timova se izdvojilo i boriće se za mesta na Fajnal foru u Kaunasu. Prošli su učesnici doigravanja trnovit put tokom 34 runde prve faze takmičenja, što dokazuje i podatak da je 42 odsto ligaških mečeva rešeno u dva poseda ili manje. Pritom je prosečna razlika iznosila 10,6 poena, što je najmanja brojka od 2006. godine, a čak 19,6 odsto susret odlučeno je u tri ili manje poena.

Utoliko je uspeh Olimpijakosa, Barselone, Real Madrida, Monaka, Makabija, Partizan Mozzart Beta, Žalgirisa i Fenerbahčea veći, ali i slađi. Ovih osam timova je "preživelo" paklenu konkurenciju i u serijama na tri pobede pokušaće da se domognu završnog turnira na kojem ćemo dobiti novog šampiona Evrope, s ozbirom da je dvostruki uzastopni osvajač Anadolu Efes ostao ispod crte.

Izabrane vesti

Učesnici plej-ofa Evrolige za sezonu 2022/23 između sebe imaju 24 evropske krune. Prednjači madridski Real sa 10 titula, Makabi je šest puta bio na krovu Evrope, Olimpijakos je u tri navrata bio najbolji na kontinentu, dok je Barselona dva puta podizala nasjajnijih pehar. Partizan, Fenerbahče i Žalgiris su po jednom osvajali Evroligu, dok samo Monako nije uspeo da se domogne evropskog trona.

Jedan od presudnih faktora u četvrtfinalnim serijama moglo bi da bude i iskustvo. Među timovima koji će se u narednim sedmicama boriti za Fajnal for nalazi se 19 evropskih šampiona. Real Madrid, koji će ukrstiti koplja sa Partizanom, u svojim redovima ima šest košarkaša koji su već osvajali elitno takmičenje: Fabijena Kozera, Valtera Tavaresa, Entonija Rendolfa, Serhija Ljulja, Rudija Fernandeza, Serhija Rodrigeza i Džanana Musu. Boje Barselone brane četiri bivša osvajača najveće titule u evropskoj klupskoj košarci: Jan Veseli, Nikola Kalinić, Kori Higins i Sertač Šanli.

Kostas Slukas, Kostas Papanikolau, Džoel Bolomboj i Alek Piters su Olimpijakosovi osvajači, Nik Kalates i Melih Mahmatoglu su košarkaši Fenerbahčea koji su svojevremeno već uspevali da se popnu do najvišeg evropskog vrha, dok Partizan i Makabi imaju po jednog igrača koji znaju kako se nosi evropska kruna - u pitanju su Džejms Naneli i Gaj Pnini. Monako i Žalgiris su jedini bez igrača sa takvim iskustvom u svojim redovima.

Kada je u pitanju samo učešće u plej-ofu, Kraljevski klub je i prema tom parametru najiskusniji. BasketNews je izračunao da košarkaši prvaka Španije između sebe imaju 209 nastupa u doigravanjima Evrolige. Samo Ljulj (42), Fernandez (34) i Rodrigez (32) zajedno imaju više plej-of nastupa od pet timova koji su nastavili borbu na evrosceni posle ligaškog dela.

Ljulj je najiskusniji, plejmejker Olimpijakosa Slukas je odmah iza njega sa 37 odigranih utakmica u doigravanjima, sledi Rudi, a potom Ćaćo i Kalates sa istim brojem nastupa.

Što se tiče timskih brojki, iza Reala je Barselona čiji igrači broje 157 plej-of mečeva, slede Olimpijakos sa 11 i Fenerbahče sa 84.

Od izabranika Željka Obradovića, iskustvo iz doigravanja imaju Tristan Vukčević (3), Danilo Anđušić (4) Zek Ledej (5), Kevin Panter (5), Dante Egzum (5), Džejms Naneli (8) i Joanis Papapetru (21). Sa ukupno 51 nastupom, crno-beli su četvrti prema iskustvu u plej-of serijama.

Monakovi igrači imaju skupa 30 nastupa, Makabijevi 29, a košarkaši Žalgirisa 25 odigranih mečeva u doigravanjima Evrolige.

Naravno, od neprocenjive važnosti je i težina rezimea trenera, a u toj kategoriji prednjači Željko Obradović sa devet evropskih titula. Učestvovao je 11 puta u plej-ofu Evrolige i samo jednom izgubio. Šef struke Fenerbahčea, Dimitris Itudis, je dva puta bio na evropskom tronu sa moskovskim CSKA, dok je Jorgos Barcokas baš sa Olimpijakosom bio šampion Evrope 2013. godine. Ćus Mateo je kao asistent Pabla Lasa dva puta osvajao Evroligu, ali sada je u tešnjim cipelama.

(1) Olimpijakos - Fenerbahče (8)

Saša Vezenkov (Foto: Starsport)Saša Vezenkov (Foto: Starsport)

Iako lider po pravilu ima najlakši posao, izuzetna konkurencija ove sezone dovela je do toga da se sastav iz Pireja sastane sa veoma kvalitetnom ekipom Dimitrisa Itudisa. Fenerbahče je pao u finišu i do poslednjeg trenutka strepeo za plasman u plej-of, ali nema dileme da je reč o izuzetnoj ekipi koja je sposobna da dobije svakog protivnika.

Ima čemu da se nada sastav iz Istanbula, ali kada se sve sabere i oduzme, Olimpijakos je ipak jasan favorit. U prilog mu ide i činjenica da je ubedljivo dobio oba okršaja sa turskim šampionom u prvoj fazi (94:67 i 93:73). Ipak, prvo mesto Evrolige je i veliki teret, što dokazuje i činjenica da se samo pet prvoplasiranih timova od 2001. godine domoglo krune na kraju sezone.

Sve oči će u Dvorani mira i prijateljstva i Ulker sports Areni biti uprte u najboljeg igrača ove sezone u Evroligi - Sašu Vezenkova. Prvi strelac takmičenja iza sebe ima jednu od pet najboljih ofanzivnih sezona u istoriji takmičenja, postiže poene sa velikom lakoćom, bez mnogo komplikovanja i driblanja i čitav tim je savršeno posložen prema njegovim kvalitetima.

Zato će ključ Fenera biti u zaustavljanju protoka lopte u napadima crveno-belih i limitiranju Vezenkova. Istanbulski tim je početkom sezone briljirao u odbrani, primao 0,91 poen po posedu i otvorio borbu na evrosceni sa učinkom 9-1.Usled brojnih povreda, došlo je do velikog pada u igri Itudisove ekipe, posebno u defanzivi, što dokazuje i podatak da je kada se podvuče crta dozvoljavala protivnicima 1,01 poen u proseku (12. učinak u EL).

Ipak, jedan od najboljih „šestih igrača“ lige Marko Gudurić je posle poraza od Crvene zvezde u poslednjoj rundi istakao da bi voleo Olimpijakos za protivnika, pa možda i to nešto govori?

(2) Barselona - Žalgiris (7)

Košarkaši Barselone (©Starsport)Košarkaši Barselone (©Starsport)

Zahvaljujući boljem međusobnom skoru od Fenerbahčea i porazu Baskonije od Olimpijakosa, Žalgiris se u zadnji čas domogao sedme pozicije i plej-ofa. Sudbina je tako spojila Šarunasa Jasikevičijusa sa bivšim timom, te će litvanski stručnjak imati nezahvalan zadatak da voljeni klub spreči da pred svojim navijačima napadne evropsku titulu u Kaunasu.

Katalonci su uz vodeći Olimpijakos bili najkonstantniji tim Evrolige u dosadašnjem toku sezone. Pritom, napravili su od Palau Blaugrane tvrđavu. Iako su posle 10 utakmica imali učinak 6-4 kod kuće, dobili su poslednjih sedam pred svojim navijačima. Između ostalih savladali i sastav iz Kaunasa 93:74, pa se čini da bi prednost domaćeg terena mogla da odigra bitnu ulogu.

Pomenuto isksutvo je takođe velika prednost Blaugrane u sudaru sa Žalgirisom, a apsolutno je jasno da je i kvalitet na strani Jasikevičijusovog tima u ovoj seriji. Asovi poput Nikole Mirotića, Jana Veselog, Nikole Kalinića, Korija Higinsa, Tomaša Satoranskog sposobni su da samostalno donesu prevagu u mečevima od najvišeg značaja, dok su najveći aduti ekipe iz Žalgirio Arene timska igra i ratnički mentalitet.

Moraće Litvanci da odigraju odbranu na visokom nivou punih 40 minuta tokom svakog susreta, kako bi parirali izuzetno potentnoj ekipi Barselone koja predvodi ligu sa 40,3 odsto preciznosti van linije za tri poena.

(3) Real Madrid - Partizan Mozzart Bet (7)

Ekipa Partizan Mozzart Beta (© Star Sport)Ekipa Partizan Mozzart Beta (© Star Sport)

Duel tima sa najviše evropskih titula (10) i najtrofejnijeg trenera u istoriji evropske košarke (9). Partizan Mozzart Bet se sa Željkom Obradoviće vratio u evropsku elitu na velika vrata i samim plasmanom u plej-of napravio veliku uspeh - ali ne planira tu da se zaustavi.

Crno-beli pred sobom imaju planinu u vidu evropskog košarkaškog giganta, koji po običaju igra najbolje kada je najpotrebnije. Može se povući i paralela između fudbalske i košarkaše sekcije Kraljevskog kluba s ozbirom na konstantnost u evropskom vrhu i sposobnost dobijanja najtežih mečeva na najvećoj kontinentalnoj pozornici u kontinuitetu. Obarao je Real najteže protivnike i kada je bio otpisan. Kada se njegovim igračima zameralo da su stari i istrošeni, da im je prošlo vreme. Dokazali su Blankosi i sa loptom u nogama, ali i rukama, da ih nikada ne smete otpisati.

I zato je jasno da crno-bele čeka težak zadatak. Bez dileme jedan od najtežih u evropskoj košarci, uprkos činjenici da Ćus Mateo odrađuje prvu samostalnu sezonu na klupi, da je bilo oscilacija i povreda u njegovoj ekipi... Činjenici da je pre samo 48 sati gostovala u Badaloni ekipi Huventuda u okviru 29. kola ACB lige.

Ipak, u dva ovosezonska susreta pokazao je Partizan da itekako može da se nosi sa španskim velikanom. Spakovao mu 40 poena u prvoj četvrtini utakmice u Madridu, mada je do kraja pobednički mentalitet Kraljevskog kluba isplivao na površinu. U revanšu, pred oko 20.000 duša u Štark Areni, skinuli su crno-beli krunu Kralju i pokazali da su kadri za velika dela.

Udariće u španskoj prestonici jedan od najboljih napada na jednu od najboljih odbrana Evrolige. Partizan je po posedu postizao 1,10 poen u ligaškom delu, što je rame uz rame sa navalom koja je Anadolu Efes vodila do dve evropske titule minulih sezona. Posebno je interesantan podatak da je Obradovićev tim ubedljivo najviše koristio šut sa poludistance kao napadačko oružje u prvoj fazi takmičenja, a da je Real tim koji dozvoljava najviše takvih hitaca. Mogu li šutevi sa pet metara da odvedu Partizan Mozzart Bet na Fajnal for?

(4) Monako - Makabi Tel Aviv (5)

Saša Obradović sa košarkašima Monaka (Foto: Starsport)Saša Obradović sa košarkašima Monaka (Foto: Starsport)

Sudar atletskih sila. Osim potentnih bekovskih linija, Monako i Makabi karakterišu i sjajne fizičke predispozicije većine igrača. Posebno među visokim. Donta Hol, Čima Moneke, Džeron Blosomgejm, Džon Braun i snažni Donatas Motiejunas s jedne, Džoš Nibo, Džarel Martin, Roman Sorkin i oporavljeni Aleks Pojtres s druge strane.

Oba tima igraju u visokom ritmu, sa mnoštvom atraktivnih poteza, a sve se vrti oko maestralnih bekova. Lorenzo Braun i Vejd Boldvin su verovatno najbolji tandem spoljne linije u Evropi, što povrđuje i podatak da su među pet prvih strelaca Evrolige. Monako se dugo oslanjao na individualne kvalitete Majka Džejmsa, jednog od najubojitijih stranih strelaca u istoriji takmičenja, ali kako je sezona odmicala tako su Eli Okobo i Džordan Lojd igrali sve bolje, te je ovaj trio nesumnjivo velika snaga ekipe Saše Obradovića.

Prednost domaćeg terena bi ovde mogla da odigra ključnu ulogu jer je reč o susretu timova koji su skupa izgubili samo šest utakmica kod kuće ove sezone. Makabi je neprikosnoven na vrhu sa učinkom 15-2 u Menora Mivtahim Areni, dok je Monako samo četiri puta poražen u Gaston Medesan dvorani. Tako bi činjenica da je Obradovićeva četa uspela da sačuva četvrtu poziciju mogla da bude od velikog značaja.

Interesantna je i analiza sudara ovih timova u ligaškom delu sezone. Logično, slavili su pred svojim navijačima. Makabi je u Tel Avivu trijumfovao 78:70, dok je Monako u svom domu bio bolji 86:67. Kneževi su u trijumfu imali sedam igrača sa osam ili više poena, a u porazu četiri. Tim Odeda Kataša petoricu sa osam ili više poena kod kuće, a u gostima samo tri. Svesni su i jedni i drugi najjačih ofanzivnih oružja protivnika i učiniće sve da ih neutrališu, pa bi od krucijalnog značaja mogao da bude doprinos igrača iz drugog plana.

EVROLIGA, PLEJ-OF - ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Utorak

20.15 (1,70) Monako (15,0) Makabi (2,40)

20.45 (1,35) Real Madrid (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,70)

Sreda

20.00 (1,17) Barselona (20,0) Žalgiris (6,00)

20.45 (1,35) Olimpijakos (16,0) Fenerbahče (3,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK OlimpijakosKK FenerbahčeKK BarselonaŽalgirisKK Real MadridKK MonakoKK Makabi Tel Aviv

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara