Nenad Maksić (©Starsport)
Nenad Maksić (©Starsport)

INTERVJU – Nenad Maksić: Treba nam veća podrška RSS-a i države, napadamo Vojvodinu

Vreme čitanja: 7min | sre. 09.02.22. | 08:06

„Mislim da ekipe koje igraju SEHA ligu moraju u raspodeli novca da dobiju veći deo, kako bismo igrali bitniju ulogu i u budućnosti mogli da konkurišemo za F4 u regionalnom takmičenju. Novosađani ostaju favoriti za titulu u Superligi Srbije. Veće su nam šanse za trofej u kupu“, rekao je trener rukometaša Partizana u intervjuu za Mozzart Sport

Nešto se pozitivno dešava u srpskom rukometu. Godinama je bio na dnu. Polako kreće napred. Reprezentacija je dobila zamajac dolaskom Španca Tonija Đerone na mestu selektora, ženska selekcija pod komandom Slovenca Uroša Bregara ostvarila je dobar rezultat na Svetskom prvenstvu, a i klubovi su bude. Doduše, i dalje su u zapećku kada su u pitanju evropska takmičenja, ali koraci, koliko god bili mali, ipak postoje. Vojvodina je suvereni vladar u Srbiji poslednjih osam godina. Prošle godine Lale su se do krune prošetale, sa svih 14 pobeda.

Partizan se prošle sezone probudio povratkom Nenada Maksića na kormilo kluba. Posle osam godina, SEHA liga se opet igra na Banjici, domu crno-belih rukometaša. Regionalno takmičenje je dobilo drugu formu, skraćenu, usled virusa korona. Dugogodišnji reprezentativac naše zemlje, koji ima dve svetske bronze, posle duge igračke karijere, 2014. godine je odmah uskočio u trenerske vode. Pre četiri godine se otisnuo u pečalbu, vodio je katarski Al Sad dve sezone, osvojio je kup ove bogate azijske zemlje, a u januaru 2020. godine se vratio u Humsku.

Izabrane vesti

U drugom mandatu na klupi Partizana pokušava da nastavi pozitivan trend crno-belih. Ove sezone su cilj trofeji. SEHA liga je počela porazom na Banjici od Eufarm Pelistera iz Bitolja (23:25), lidera šampionata Makedonije.

18.30: (3,15) Balingen (8,50) Lajpcig (1,50)

Koliko može Partizan u SEHA ligi, imaju li srpski klubovi koristi od nje, koji su ciljevi kluba, govorio je Nenad Maksić u intervjuu za Mozzart Sport.

"Mislim da bismo morali da imamo veću podršku. Potpomognuti smo od strane države, Rukometnog saveza Srbije, ali smatram da ekipe koje igraju SEHA ligu bi trebalo da imaju veću pomoć, da u raspodeli novca dobiju više od RSS-a. Ova liga je praznik rukometa, videli ste pune tribine na utakmici protiv Eufarm Pelistera. Partizanu treba veću finansijska podrška da bismo mogli da pariramo ekipama iz regiona koji imaju mnogo veće budžete, bolje, iskusnije ekipa, da zabeležimo neku pobedu više. Trebalo bi dugoročni cilj da bude da Srbija ima klub na F4 SEHA lige za godinu, dve, tri... Sad, da li je to Vojvodina, Partizan, Metaloplastika, Dinamo Pančevo... To bi trebalo da bude početak ozdravljenja našeg klupskog rukometa“, rekao je Maksić na početku razgovora za naš portal.

Koliko SEHA liga donosi srpskim klubovima, ima li više pluseva ili minusa?

"Malo je sada ova liga raštrkana zbog korone, ko igra, kako, koji je raspored... Nije to sad neka liga gde se tačno zna ko igra, ali je ovo veliko iskustvo za naše mlade rukometaše. Sada, da li će nam to pomoći, videćemo. Igrati protiv ovako jakih ekipa kao što je Pelister, pre svega defanzivno, velika je škola za moje igrače. Mislim da nam ovo takmičenje treba zbog popularizacije rukometa, zbog punih dvorana, zbog prenosa na RTS-u. Ova naša deca, kad imaju prilike da gledaju ovakve utakmice u ovako dobroj atmosferi, sa navijačima, sa dobrom igrom, duelima, lepim potezima? Rukomet je dinamičan sport i može da privuče decu posle ovakvih mečeva. Reprezentacija gura svoju priču, klubovi drugu. Na kraju, kada sve saberem i oduzmem, ova liga ima više pluseva nego minusa“.

Partizan je godinama bio u velikim finansijskim problemima. Bio je praktično amaterski klub gde su stasavali mladi rukometaši, željni dokazivanja. Maksić je dugo u Humskoj, još od 2010. godine kao igrač, sa pauzom od dve godine, kada je vodio s klupe katarski Al Sad. Da li je situacija u klubu sada bolja nego u prvom mandatu na klupi crno-belih?

"Jeste, bolja je. Moram da pohvalim novo rukovodstvo Partizana na čelu sa Željkom Perkunićem. On je bio na kraju mog prvog mandata u klubu. Sada je podigao ovo na jedan viši nivo, sa svim drugim ljudima u upravi. Tu su i navijači sa njihovom podrškom. I finansije su bolje nego pre i bilo bi šteta da Partizan ovde stane, da izgubi ove ljude koj su sada u klubu. Mora još neko da to prepozna, da se pomogne. Imamo najbolje rukometne navijače u zemlji. Šta će da privuče decu koja želi da se bavi rukometom ako ne atmosfera kao što je bila protiv Pelistera? Izostala je pobeda, ali to je sport. Pelister je kvalitetnija ekipa, sa 14 reprezentativaca. Nema šta da zamerim igračima“.

Malo je falilo da se iznenade Bitoljčani, lideri makedonskog prvenstva i učesnici Lige Evrope, drugorangiranog takmičenja na tlu kontinenta. Šta je bio glavni uzrok poraza?

"Imali smo četiri minuta igrače više u finišu, kada se lomilo. Nismo to iskoristili, falili su nam i odbrane golmana u ključnim trenucima. Mi smo to navikli od njih, da poguraju ovaj mladi tim. Duga je sezona, samo da ostanemo zdravi i da probamo da osvojimo neki od domaćih trofeja“.

Nenad Maksić u drugom mandatu na klupi crno-belih (©Starsport)Nenad Maksić u drugom mandatu na klupi crno-belih (©Starsport)

Plej-of Superlige Srbije počinje u subotu. Najboljih osam ekipa boriće se za titulu. Igraće se 14 kola. Može li Partizan da sruši osmogodišnju vladavinu Novosađana?

"Vojvodina i dalje ima veoma dobru ekipu, iskusnu, odlično igra defanzivno. Neću da pominjem imena. U kontinuitetu, kada se igra 14 utakmica za šampiona, Novosađani su u prednosti. Biće i njima teško ovde na Banjici, u Šapcu, Pančevu... Nekako mislim da ćemo se mi mnogo više trošiti, i više imati muka da pobedimo na strani nego Vojvodina. Ja sam realan. Možda u jednoj utakmici pobedimo, ali mislim i dalje da je Voša prvi favorit za titulu. Kup je druga stvar. Imamo veće šanse za pehar, to je jedna utakmica na nekom neutralnom terenu. Mislim da su i ostalim timovima veće šanse za trofej u jednoj ili dve utakmice u Kupu Srbije nego u 14 utakmica u Superligi. Ako izbacimo Acu Stojanovića, prosek nam je tu 21, 22 godine. Fizički napor je jedna stvar, ali je teži psihičiki da se izdrži pritisak igranja u Partizanu, stalno jurimo, mora da se pobeđuje. To je problem, pokušavamo da ga rešimo“.

Od iskusnijih igrača tu su nekadašnji reprezentativac Aleksandar Stojanović i kapiten Nemanja Živković. Nedostaje li crno-belima još koji stariji rukometaš za veće domete?

"Fali nam dva-tri iskusna igrača koji u svakom trenutku znaju šta treba da urade kad se lomi rezultat. Videlo smo protiv Pelistera. Kada se odlučivalo, kako su nas njhovi bekovi izmorili, onda daju pivotmenu loptu, pas... To nam nedostaje. Za početak bih bio zadovoljan kad bih imao jednog iskusnog igrača, napadača koji, kada je stani-pani, zna da odigra dva na dva, da reši sitiaciju, da povuče tim, da trener ne mora da razmišlja o tome, da može da se bavi drugim stvarima“.

20.00: (3,40) Limož (8,50) Monpelje (1,45)

Kakva je situacija sa Urošem Mitrovićem? On je licenciran, ali ga nema na terenu od početka sezone?

"Uroš je imao koronu, posle problem s ramenom, imao je i sitne povrede. Tu je, trenira s nama, ali nije spreman. Dobro bi nam došao takav igrač, ali nema kontinuitet treninga, a bez toga ne može da igra i našu domaća liga, a pogotovo ne na ovakvom nivou kao što je SEHA liga. U našem plej-ofu će svaka utakmica da bude zahtevna“.

Da li je Superliga Srbije bolja nego prošle sezone?

"Mislim da je za nijansu kvalitetnija nego lane. Jesmo Železničar izgubili, ali gro igrača je otišlo u Dubočicu. Dinamo iz Pančevo je standardan, dobili smo i Radnički iz Kragujevca... Uz nas i Metaloplastiku, biće neizvesnija borba za titulu“.

Kako komentarišete rezultat Srbije na nedavno završenom Evropskom prvenstvu?

"Ne mogu i neću da komentarišem. Mogao bih, da smo bili kompletni, da su prošli trenažni proces. Ovako je bilo, ti ne možeš, ajde dođe ti... Mi nismo kao Skandinavci da imamo sistem. Kod nas ga nije bilo. Pravio se se trenera do trenera, lutali smo. Đerona sada mora da nastavi, imamo teškog rivala u baražu – Sloveniju. To moramo da prođemo, imamo motiva, bilo bi lepo da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Bio bi veliki problem da nas opet nema na velikom takmičenju“.

Bili ste dve godine u Kataru? Kakva iskustva nosite iz najbolje rukometne zemlje Azije?

"Ljudi malo potcenjuju tu ligu. Jeste malo specifično. Podređeno je dosta reprezentaciji. Selektor je čuveni Valero Rivera. Nekada su dva do tri meseca pauze, sve je u službi nacionalne selekcije. Ima dosta kvalitetnih igrača. Ima i profesionalaca, ali imaju svoju filozofiju. Svi igrači rade u policiji, vojsci. Rukomet nije slab. Igrali smo Super Glob. Katar je dominantan u Aziji, i klupski i reprezentativno. Za mene je to bilo veliko iskustvo, nisam se pokajao. Možda se opet vratim, ko zna. Malo je relaksiranije nego ovde. Nije sve kao na život i smrt, ali i tamo vole da pobeđuju, osvajaju trofeje. Specifična i zanimljiva zemlja iz koje nosim lepe utiske“, zaključio je Maksić.


tagovi

Nenad MaksićSEHA ligaSEHARK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara