EHF EURO 2024 na dlanu: Drim tim Danske, pretposlednji Karabatićev ples, Srbija juri voz za Pariz

Vreme čitanja: 31min | sre. 10.01.24. | 08:05

Sastavi svih 24 selekcija, sistem takmičenja, ko su favoriti za medalje, autsajderi, ko dolazi u Nemačku oslabljen i koliko mogu Orlovi... Trostruki uzastopni šampion sveta nije bio prvak Evrope od Beograda 2012. Svih šest bivših republika Jugoslavije na glavnoj pozornici

Spremite se za 18 dana rukometnog spektakla u zemlji gde je ovaj sport najpopularniji dvoranski. Nemačka, odnosno gradovi Diseldorf, Berlin, Keln, Minhen, Hamburg i Manhajm biće domaćini Evropskog prvenstva za rukometaše.

Prvi favorit za titulu je moćna Danska, trostruki uzastopni šampion sveta, ali selekcija koja nije pokorila kontinent već 12 godina, od zlata u Beogradu 2012. Imena Mikela Hansena, Niklasa Landina Jakobsena, Hansa Lindberga lede i dalje krv u venama rivala iako su na zalasku karijere, a tu je i novi talas sa Matijasom Gidselom, Simonom Pitlikom i golmanom Emilom Nilsenom. Sve puca od zvezda u timu koji maestralno vodi s klupe Nikolaj Jakobsen.

Izabrane vesti

Na papiru, odmah iza Danaca su Francuzi, moćna selekcija, olimpijski šampion iz Tokija pre tri godine. Velikan ovog sporta Nikola Kararbatić igra pretposlednje reprezentativno takmičenje. Last dance ostavljen je za Pariz i Olimpijske igre narednog leta.

Švedska je branilac evropskog trona iz Budimpešte, kandidat za medalju, ali je u malom padu. Prva zvezda tima Jim Gotfridson je često povređen, dok nema više u selekciji legendarnog desnog krila Kila Niklasa Ekberga. Španci nemaju velike zvezde u timu, pogotovo na bekovskim pozicijama, ali sistem dugogodišnjeg selektora Đordija Ribere daje rezultate. Norvežana nema na podijumu već četiri godine, a ovaj šampionat je pravi trenutak za renesansu Vikinga koje predvodi jedan od najboljih igrača današnjice Sander Sagosen.

Nemce će da nosi huk s tribina. Hrvatska je poslednjih godina daleko od vrha, ali Kockasti nikako ne smeju da se otpišu sa zvezdama svetskog rukometa, Lukom Cindrićem, Domagojem Duvnjakom i Igorom Karačićem, a tu su i mladi lavovi koje predvodi golman Zagreba Matej Mandić.

DANSKA OSVAJA EP - KVOTA U MOZZARTU JE 2,00.

Favorit iz senke je Island koji sa čak tri rukometaša koji brane boje šampiona Evrope Magdeburga: Gislija Kristjansona, Omara Ingija Magnusona i Dadija Smarasona. Upravo će Ribari da budu prvi rival Srbije u petak u Minhenu. Orlovi ne spadaju odavno u evropski vrh, a čini se da je došlo vreme za nešto veliko. Plasman u drugu rundu u konkurenciji Islanda, Mađarske i Crne Gore ne bi smeo da se dovede u pitanje, a onda u Kelnu nas čeka tek paklena grupa. Prvi cilj čete Tonija Đerona je plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre. Moramo da budemo bolje plasirani od Islanda, Portugalije, Poljske, Holandije, Češke, Crne Gore... selekcija koje to pravo nisu izborile na Svetskom prvenstvu prošle godine.

Zanimljivo, svih šest republika nekadašnje Jugoslavije su izborile plasman među 24 najboljih rukometnih selekcija Evrope.

Šampionat počinje danas mečevima u Grupi A, Francuska – Makedonija (18.00) i Nemačka – Švajcarska (20.45), a igraće se na stadionu Merkur Špil areni u Diseldorfu, kada pada rekord po posećenosti na nekoj rukometnoj utakmici. Biće prisutno oko 53.000 gledalaca.

Sistem takmičenja se nije menjao. Četiri selekcije su podeljene u šest grupa, a po najbolje dve igraće u Top 12, kada se prave nove dve grupe sa po šest. Bodovi se prenose sa onom reprezentacijom koja nastavlja takmičenje (maksimum dva boda). Nema četvrtfinala, već po dve najbolje iz novoformiranih grupa igraće završnicu u Lankses areni u Kelnu.

Utakmice sa Evropskog prvenstva možete da gledate na kanalima RTS-a i Arene Sport.

GRUPA A: FRANCUSKA, NEMAČKA, MAKEDONIJA I ŠVAJCARSKA (DISELDORF I BERLIN)

SILNI GALSKI PETLOVI, DOMAĆINA NOSI HUK NAVIJAČA, ŠVAJCARCI SA ŠMIDOM I PORTNEROM, NOVA KIRETOVA MAKEDONIJA

Dik Mem (©Reuters)Dik Mem (©Reuters)

Jasno je da su u Grupi A favoriti za prva dva mesta i Top 12 fazu olimpijski šampion iz Tokija, svetski vicešampion Francuska, i domaćin prvenstva Nemačka, dok se male šanse daju Makedoniji i Švajcarskoj. Galski petlovi su supersila u ovom milenijumu, selekcija koja je na papiru drugi favorit Evropskog prvenstva, iza dominantne Danske, trostrukog uzastopnog prvaka sveta.

Selektor Gijom Žil već nekoliko godina ima skoro nepromenjen sastav. Francuskoj su imperativ Olimpijske igre u Parizu narednog leta gde brane zlato, ali se i oprašta od rukometa veliki, verovatno najbolji svih vremena Nikola Karabatić. Rođeni Nišlija se muči s povredama prethodnih godina, nije perjanica selekcije već neko vreme, ali i dalje samo njegovo prisustvo znači saigračima i plaši protivnike.

SRBIJA ŠAMPION EVROPE - KVOTA U MOZZARTU JE 30,0.

Prva zvezda Trikolora je fantastični desni bek Barselona Dika Mem. Puca od kvaliteta na bekovskim pozicijama kod Francuza. Tu je i Nedim Remili, levoruki rukometaš mađarskog Vesprema koji može da igra i na poziciji organizatora igre. Eloim Prandi iz Pari Sen Žermena se nameće kao prvi izbor na levom beku, a tu je i Timoti Engasan iz Barselone. Mladi levi bek Tibo Briet iz Nanta i njegov saigrač, organizator igre Ajmerik Min otpali su sa spiska nekoliko dana pre šampionata što govori o kakvoj se konkurenciji radi kod Trikolora.

Francuzi imaju verovatno najboljeg pivotmena na svetu, Ludovika Fabregasa, koji je prošlog leta iz Barselone prešao u najbogatiji klub na svetu, Vesprem. Igo Deska i Dilan Nai se bore za mesto startera na levom krilu, dok je Janik Len iz Monpeljea prvi izbor na desnom krilu iako se muči sa povredama ove sezone. Zato je za svaki slučaj selektor Gijom Žil vratio u selekciju levorukog rukometaša Kjelcea Benou Konkua.

18.00: (1,02) Francuska (23,0) Makedonija (19,0)

Jedina je nepoznanica golman. Tri dobra čuvara mreže, ali čini se da se ne zna se ko je prvi. Vensan Žerar više nije deo selekcije, na leto završava karijeru. U prvi plan protekle polusezone je isplivao robusni Samir Belasen koji je pojačao Kil. Konkurencija su mu klupski drugovi iz Monpeljea, Šarl Bolzinger i iskusniji Remi Debone.

Francuska tradicionalno loše igra u godini kada su Olimpijske igre. Sećamo se da u Srbiji na EP 2012. godine nije stigla do polufinala, dok 2021. u Egiptu na SP je ostala bez medalje, samo četvrto mesto.

Nemci posle bronze u Riju na Olimpijskim igrama i zlata na EP u Poljskoj 2016. godine nemaju medalju. Najbliži su bile pre četiri godine, kada su kao jedan od domaćina bili četvrti. Nekoliko godina su u krizi, došlo je do smene generacija, a prošlogodišnje peto mesto na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj nagoveštaj je buđenja supersile. Islanđanin Alfred Gislason je posle više od decenije na kormilu Kila zasukao rukave i stvorio novu selekciju koja nema mnogo asova kao pre, manjka kvalitetom, na papiru nisu konkurenti za odličja, ali pošto igraju na svom terenu, nošeni uvek punim tribinama u zemlji gde je rukomet veoma popularan. Nema sumnje da će biti bar za 20 odsto jači i pretendenti na najviši plasman.

Prva zvezda tima je golman Kjelcea Andreas Volf, dok je vođa novog talasa Pancera srednji bek Rajn Nekar Levena Juri Knor, sin nekada čuvenog Tomasa Knora. Srednji bek je igrao impresivno na SP prošle godine, bio je motor tima, a veliku ulogu igrali su odličan tandem na crti, Johanes Gola (Flensburg) i Janik Kolbaher (Rajn Nekar Leven). Na levom i desnom beku su tanki, a nedostajeće mnogo prvi asistent Bundeslige, igrač Hanovera Marijan Mihalčik koji se povredio neposredno pred start šampionata. Otpalo je i iskusno desno krilo Patrik Grecki, pa je na njegovo mesto uskočio Lukas Zerbe iz Lemga. Krila Nemaca su odlična, što smo videli u Katovicama. Levo krilo Kila Rune Damke je rovit, ali bi trebalo da bude spreman za šampionat i prvi meč danas (20.45) protiv Švajcarske u Diseldorfu pred 53.000 gledalaca.

FRANCUSKA ŠAMPION EVROPE - KVOTA U MOZZARTU JE 6,00.

Mnogo odličnih igrača više ne brane boje reprezentacije. Uve Genshajmer se sprema za penziju na leto, a sjajni tandem pivotmena Kila, Patriik Vinček i Hendrik Pekeler rekli su zbogom selekciji. Nema više ni levorukog Štefana Vajnholda i nekada velike nade nemačkog rukometa Julijusa Kuna.

Nemci imaju novi talas mladih rukometaša. Generacija 2002. godine je prethodnog leta u Berlinu bili svetski juniorski šampion, a na putu do finala, u polufinalu, lako su pobedili Srbiju. U najbolju selekciju prebačeno je čak petorica igrača, a mnoge se očekuje od odličnog golmana Rajn Nekar Levena David Speta i srednjeg/desnog beka Fukse Berlina Nilsa Lihtlajna, MVP šampionata planete za juniore. Duel sa Francuskom trebalo bi da odlučuje o prenošenju dva boda u narednu fazu.

Makedonija je počela novu eru sa legendom Kirilom Lazarovim na kormilu. Nije to bilo sjajno prošle godine na Svetskom prvenstvu, kada su bili poslednji u grupi u konkurenciji Norveške, Holandije i Argentine. Gro reprezentativaca igra u tri najbolja kluba kod naših južnih suseda, Eurofarm Pelisteru, Vardaru i Alkaloidu, koji vodi upravo Lazarov, najbolji strelac u istoriji Lige šampiona.

KVOTE ZA ŠAMPION EVROPE I POBEDNIKE GRUPA

Najviše se očekuje od tandema iz Portugalije, golmana Porta Nikole Mitrevskog, levog beka Benfike Filipa Taleskog i povratnika u makedonski rukomet, Filipa Kuzmanovskog koji se vratio u rodni Bitolj posle nekoliko ne baš sjajnih sezona u Bundesligi. Stigao je pre dva meseca u Eurofarm Pelister iz Veclara. Na crti je iskusni kapiten Pelistera Žarko Peševski, dok bi buduća velika makedonska zvezda mogao da bude talentovani 20-godišnji srednji bek Alkaloida Marko Mitev.

Švajcarska ne spada u evropski krem. Sam prolazak na Evropsko prvenstvo je veliki uspeh za Sajdžije koji imaju u svojim redovima dva velika imena svetskog rukometa, golmana šampiona Evrope Magdeburga Nikolu Portnera i neuništivog veterana, budućeg selektora ove zemlje, Andija Šmida koji je ove sezone u 40. godini bio najbolji strelac Lige Evrope u dresu vicešampiona Švajcarske, Kriens Lucerna.

Ova grupa će nam biti veoma zanimljiva, jer se Srbija, ako bude na prva dva mesta u grupi u Minhenu, ukršta u drugoj fazi sa najbolje dve selekcije iz Grupa A, a to su 99 odsto Francuska i Nemačka.

FRANCUSKA

GOLMANI: Samir Belasen (Kil), Šarl Bolzinger (Monpelje), Remi Debone (Monpelje); LEVA KRILA: Igo Deska (Vesprem), Dilan Nai (Kjlece); DESNA KRILA: Janis Len (Monpelje), Valentin Port (Monpelje), Benoa Konku (Kjelce); LEVI BEKOVI: Nikola Karabatić (PSŽ), Timoti Engasan (Barselona), Eloim Prandi (PSŽ); SREDNJI BEKOVI: Kentin Mae (Vesprem), Nedim Remili (Vesprem); DESNI BEKOVI: Dika Mem (Barselona), Melvin Ričardson (Barselona); PIVOTMENI: Ludovik Fabregas (Vesprem), Luka Karabatić (PSŽ), Karl Konan (Monpelje), Nikola Turna (Kjelce); SELEKTOR: Gijom Žil.

NEMAČKA

GOLMANI: Andreas Volf (Kjelce), David Spet (Rajn Nekar Leven); LEVA KRILA: Rune Damke (Kil), Lukas Mertens (Magdeburg), Tim Nodurft (Bergišer); DESNA KRILA: Timo Kastening (Melsungen), Lukas Zerbe (Lemgo); LEVI BEKOVI: Filip Veber (Magdeburg), Sebastijan Hajman (Gepingen), Julijan Kester (Gumersbah), Martin Hane (Hanover); SREDNJI BEKOVI: Juri Knor (Rajn Nekar Leven), Nils Lihtlajn (Fukse Berlin); DESNI BEKOVI: Kai Hefner (Štutgart), Kristof Stajnert (Erlangen), Renar Uščins (Hanover); PIVOTMENI: Johanes Gola (Flensburg), Janik Kolbaher (Rajn Nekar Leven), Justus Fišer (Hanover); SELEKTOR: Alfred Gislason.

MAKEDONIJA

GOLMANI: Nikola Mitrevski (Porto), Martin Tomovski (Vardar), Marko Kizić (Eurofarm Pelister); LEVO KRILO: Petar Atanasijević (Eurofarm Pelister); DESNA KRILA: Nenad Kosteski (Eurofarm Pelister), Nikola Kosteski (Plzen); LEVI BEKOVI: Filip Taleski (Benfika), Filip Kuzmanovski (Eurofarm Pelister), Edvin Omeragić (Alkaloid); SREDNJI BEKOVI: Ivan Džonov (Alkaloid), Marko Mitev (Alkaloid), Igor Đorđev (Alkaloid); DESNI BEKOVI: Tomislav Jagurinoski (Vardar), Martin Velkovski (Alkaloid), David Savrevski (Alkaloid); PIVOTMENI: Žarko Peševski (Eurofarm Pelister), Nikola Markoski (Alkaloid), Milan Lazarevski (Vardar); SELEKTOR: Kiril Lazarov.

ŠVAJCARSKA

GOLMANI: Nikola Portner (Magdeburg), Leonard Gracioli (Veclar); LEVA KRILA: Marvin Lajer (Kadeten Šafhauzen), Samuel Zender (Lemgo); DESNA KRILA: Sedri Tinovski (Fadi Vintertur), Maksimilijan Gerbi (Hanover); LEVI BEKOVI: Leni Rubin (Veclar), Manuel Zender (Ajzenah), Lukas Maros (Kadeten Šafhauzen); SREDNJI BEKOVI: Andri Šmid (Kriens Lucern), Feliks Alen (Bern), Mehdi Ben Romdane (Kadeten Šafhauzen); DESNI BEKOVI: Mihael Kusio (Bern), Nikolas Remi (Voker Tun); PIVOTMENI: Lukas Majster (Magdeburg), Lukas Laube (Štutgart), Joel Vilke (Arau); SELEKTOR: Mihael Suter.

GRUPA B: ŠPANIJA, HRVATSKA, RUMUNIJA I AUSTRIJA (MANHAJM)

RIBERIN SISTEM DAJE REZULTATE, HRVATI PAKLENI NA BEKOVSKIM POZICIJAMA, BILIK NOSI AUSTRIJANCE, SKROMNI RUMUNI

Gonzalo Perez de Vargas (©Reuters)Gonzalo Perez de Vargas (©Reuters)

Španija i Hrvatska bi trebalo da izbore plasman u narednu rundu, dok Rumunija i Austrija traže iznenađenje. Prvi favorit Grupe B je Furija. Španci su imali dva vezana evropska zlata 2018 i 2020. godine, a 2022. u Budimpešti su u finalu poklekli od Švedske koja je slavila u poslednjoj sekundi golom Niklasa Ekberga iz sedmerca. Đordi Ribera godinama vodi do podijuma selekciju sa Iberijskog poluostrva. Prošle godine u Stokholmu osvojena je bronza na Svetskom prvenstvu.

U odnosu na prethodna takmičenja, Ribera je pozvao golmana šampiona Evrope Magdeburga Sergeja Ernandeza umesto Rodriga Koralesa iz Vesprema. Gonzalo Perez de Vargas je i dalje prva opcija na golu. Krila su uvek odlična, a ističe se Aleis Gomez Abeljo iz Barselone. Braća Aleks i Dani Dujšebajev su perjanice na spoljnim pozicijama, uz srednjeg beka Agustina Kasada iz Vesprema. I dalje su u selekciji dvojica veterana Horhe Makeda i Đoan Kaneljas koji su poznim tridesetim, ali i dalje mogu da pomognu. Iskusni Adrijan Figueras je starter na crti, mada se sve više ističe i rukometaš Visle iz Plocka Abel Serdio.

Na širem spisku je bio supertalentovani bek srpskog porekla koji je ove sezone debitovao za slavnu Barselonu, Petar Cikuša. Ima samo 18 godina, ali nije uspeo da se izbori za najboljh 18, ali vreme radi za njega.

Na papiru Španija nema selekciju za medalju, nema toliko dobro individualce kao Danska, Francuka, Norveška, Švedska, pa i Hrvatska, ali Riberin sistem uvek daje rezultate.

Hrvatska je igrala finale Evropskog prvenstva 2020. godine protiv Španije, poražena je u trileru, a posle toga fijasko Kockastih. Nisu se proslavili na prethodna dva SP i pre dve godine na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Prošle godine samo deveto mesto na planetarnom šampionatu, pa je ceh platio Hrvoje Horvat. Goran Perkovac je naslednik. Na individualnom planu, Hrvatska je ispred Španije, ali.. Taj prvi meč u Grupi B mogao bi mnogo toga da odluči. Hrvatska na srednjem beku ima trio koji niko nema. Sve prekaljeni igrači, osvajači Lige šampiona – Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Igor Karačić.

HRVATSKA POBEDNIK GRUPE B - KVOTA U MOZZARTU JE 3,50.

Perkovac je imao problema s povredama pred ovaj šampionat. Otpali su talentovani golman Dominik Kuzmanović, levo krilo Melsungena David Mandić i levi bek Gepingena Josip Šarac. Selektor se odrekao usluga iskusnog levog krila Manuela Štrleka iz Neksea koji nije bio ni u konkurenciji za EP.

Ove sezone snaga Zagreba je mladi golman Matej Mandić, koji bi mogao da iskoči u prvi plan i u Nemačkoj. Tu je iskusni Filip Ivić iz Šamberija. Prethodnih godina čuvari mreže su bili najslabiji deo tima, sada čini se da neće biit problema ko god da stane među stativama. Na desnom beku je morao da otpadne Luka Stepančić iz PIK Segeda, a u sjajnoj formi u Bundesligi je Ivan Martinović. Na desnom krilu je Mario Šoštarić koji je nekoliko godina jedan od najboljih strelaca u Ligi šampiona u dresu mađarskog PIK Segeda.

Ako Duvnjak (više u Kilu poslednjih godina igra odbranu) i Luka Cindrić, koji je ipak u malom padu posle odlaska iz Barselone, budu odigrali kako umeju, kao i uvek pouzdani Igor Karačić, ako zaključa gol Mandić, biće Kockasti kandidati za polufinale.

Rumunija je u prošlom veku bila supersila, ali poslednjih godina je nema na velikim takmičenjima. Iako je dugo selektor trofejni Španac Ćavi Paskval, sadašnji strateg Dinama iz Bukurešta, nekada na kormilu Barselone, nema mnogo kvaliteta kod naših istočnih suseda. U najboljem klubu Dinamu pretežno su stranci. Neće biti ni povređenog Anta Kuduza, Hrvata koji ima rumunski pasoš i igra za šampiona ove zemlje Dinama. Samo dvojica ne brane boje rumunskih klubova, desni bek Benfike Demis Grigoraš i Andrei Buzle iz Granoljersa. Jedva su se Rumuni kvalifikovali za ovaj šampionat i teško će do druge runde.

Austriju nekoliko godina s klupe predvodi nekadašnji slovenački as Aleš Pajovič. Prva zvezda tima je levi bek Kila Nikola Bilik. Sebastjan Frimel igra za PIK Seged, Lukas Huteček za Lemgo, a prvi put u nacionalnom dresu zaigraće Srbin Nemanja Beloš, nekadašnji juniorski reprezentativac naše zemlje koji godina igra u Austriji. Tu je još nekoliko igrača poreklom sa Balkana kao što je iskusni desni bek Janko Božović. Rumunija je pobediva, ali Španija i Hrvatska verovatno će biti nemoguće misije za selekcije iz zemlje podno Alpa.

Ako ne bude iznenađenja, potencijalni rivali Srbije su Španije i Hrvatska u Kelnu, u velelepnoj Lankses areni.

ŠPANIJA

GOLMANI: Gonzalo Perez de Vargas (Barselona), Sergej Ernandez (Magdeburg); LEVA KRILA: Anhel Fernandez (Limož), Migel Sančez Migaljon (Benfika), Dani Fernandez (Štutgart); DESNA KRILA: Aleis Gomez Abeljo (Barselona), Kauldi Odrizola (Nant); LEVI BEKOVI: Đoan Kaneljas (Kadeten Šafhauzen), Dani Dujšebajev (Kjelce), Jan Guri (Sporting Lisabon); SREDNJI BEKOVI: Agustin Kasado (Vesprem), Jan Tarafeta (Eks); DESNI BEKOVI: Aleks Dujšebajev (Kjelce), Horhe Makeda (Nant), Imanol Garsijandija (PIK Seged); PIVOTMENI: Adrijan Figueras (Šartr), Injaki Pesina (Šamberi), Abel Serdio (Visla Plock); SELEKTOR: Đordi Ribera.

HRVATSKA

GOLMANI: Matej Mandić (Zagreb), Filip Ivić (Šamberi), Kristian Pilipović (Kadeten Šafhuzen); LEVA KRILA: Lovro Mihić (Visla Plock), Marin Jelenić (PIK Seged); DESNA KRILA: Mario Šoštarić (PIK Seged), Filip Glavaš (Zagreb); LEVI BEKOVI: Marko Mamić (Lajpcig), Tin Lučin (Visla Plock), Zvonimir Srna (Zagreb); SREDNJI BEKOVI: Domagoj Duvnjak (Kil), Igor Karačić (Kjelce), Luka Cindrić (Dinamo Bukurešt); DESNI BEKOVI: Mateo Maraš (Tatabanja), Ivan Martinović (Melsungen), Luka Lovre Klarica (Zagreb); PIVOTMENI: Tomislav Kušan (Limož), Marin Šipić (Kriens Lucern), Veron Načinović (Monpelje); SELEKTOR: Goran Perkovac.

RUMUNIJA

GOLMANI: Jonut Janku (Steaua), Dan Vasile (Konstanca); LEVA KRILA: Sabin Konstantina (Steaua), Andrei Nićušor Negru (Dinamo Bukurešt); DESNA KRILA: Jonuš Nistor (Konstanca), Aleks Taraš (Steaua); LEVI BEKOVI: Gabrijel Ilie (Konstanca), Robert Militaru (Dinamo Bukurešt), Dan Rakotea (Dinamo Bukurešt), Andrei Buzle (Granoljers); SREDNJI BEKOVI: Danijel Stančiuk (Dinamo Bukurešt), Andrei Dragan (Konstanca), Liviu Čaba (Konstanca), Gabrijel Čumpaniči (Minaur Baja Mare); DESNI BEKOVI: Demis Grigoraš (Benfika), Mariuš Sadoveak (Politehnika Temišvar), Radu Gita (Potaisa Turda); PIVOTMENI: Kelin Dedu (Dinamo Bukurešt), Adrijan Rotaru (ĆSM Bukurešt), Rober Nađ (Minaur Baja Mare); SELEKTOR: Ćavi Paskval.

AUSTRIJA

GOLMANI: Tomas Ajberger (Krems), Ralf Patrik Hausle (Bregenc), Konstantin Mustl (Alpla Hard); LEVA KRILA: Sebastijan Frimel (PIK Seged), Erik Dambek (Fivers); DESNA KRILA: Jakob Nig (Fivers), Robert Veber (Bernbah); LEVI BEKOVI: Nikola Bilik (Kil), Moric Mitendorfer (Krems), Markus Mar (Bregenc), Nemanja Beloš (Grac); SREDNJI BEK: Lukas Huteček (Lemgo); DESNI BEKOVI: Janko Božović (Al Sulabikhat/Kuvajt), Boris Živković (Azoti Pulavi), Mihael Miskovež (Tirol); PIVOTMENI: Lukas Herburger (Kadeten Šafhauzen), Tobijas Vagner (Bregenc); SELEKTOR: Aleš Pajovič.

GRUPA C: SRBIJA, ISLAND, MAĐARSKA, CRNA GORA (MINHEN)

ORLOVI LETE KA KELNU, ISLANĐANI TOP KVALITET, MAĐARI TANKI NA GOLU, CRNOGORCI NA KRILIMA VUJOVIĆA I SIMIĆA

Nemanja Ilić i Dejan Milosavljev (©MN Press)Nemanja Ilić i Dejan Milosavljev (©MN Press)

Grupa koja nas najviše zanima, gde igra Srbija je ona u Minhenu. Na papiru najujednačenija na šampionatu Starog kontinenta, gde se izdvajaju tri selekcije kao kandidati za drugi krug, mada ne treba da se otpiše ni Crna Gora koja je bila hit pre dve godine u Budimpešti.

Prvi cilj čete Tonija Đerone je da izbori kvalifikacije za Olimpijske igre i da prođe u narednu rundu u Kelnu, u Lankses areni, gde nas čekaju mnogo teži rivali od ovih u glavnom gradu Bavarske.

Nije mnogo menjao španski stručnjak u odnosu na Katovice prošle godine. Zbog povreda su otpali Stefan Dodić i Jovica Nikolić, nema ni trećeg čuvara mreže Milana Bomaštara iz francuskog Šartra i pivotmena Ivana Popovića, a u odnosu na SP na bekovskim pozicijama je najbolji levi bek juniorskog SP u Grčkoj i Nemačkoj Miloš Kos i najbolji rukometaš u Srbiji Uroš Kojadinović iz Partizana. Dobrim igrama u Vojvodini posle četiri godine se u reprezentaciji vratio iskusni defanzivni specijalista Miljan Pušica.

Dejan Milosavljev je imao sjajnu polusezonu u Fukse Berlinu. Ubedljvo je najbolji golman Bundeslige, najjačeg šampionata na svetu. Sada je konačno zdrav (prošle godine u Katovicama je propustio prva dva meča sa Alžirom i Nemačkom) i očekuje se da bude motor Orlova u Minhenu, i nadamo se Kelnu. Vladimir Cupara je uvek tu da pomogne, da pokaže da je prošle godine na SP u Poljskoj bio samo loš period koji je sada prevazišao. Iskusni tandem čuvara mreže je dugo zajedno i trebalo bi da bude snaga Orlova.

SRBIJA POBEDNIK GRUPE C - KVOTA U MOZZARTU JE 4,00.

Od jedinog klasičnog srednjeg beka u taboru Orlova, Lazara Kukića, očekuje se da bude lokomotiva u napadu, neko ko je tu da razigrava saigrače, otvara višak na levom i desnom beku, krilu, proigrava pivotmene, ali i da prezume odgovornost i šutevima sa distance i prodorima nađe rešenje za probijanje protivničkih odbrana. Sazreo je za velika dela, naredne tri godine biće igrač bogatog PIK Segeda.

Iskusni kapiten Nemanja Ilić i Bogdan Radivojević biće prve opcija na kriima, ali dobru minutažu mogu da očekuju i Vanja Ilić i Vukašin Vorkapić. Od Mijajla Marsenića i Dragana Pešmalbeka treba očekivati bespoštednu borbu i u napadu i odbrani. Imamo elitne pivotmene iz Fukse Berlina i Vesprema, pa bi i to trebalo da bude uzdanice selekcije Tonija Đerone.

Traži Španac udarnu bekovsku trojku. Škripalo je na levom i desnom beku u Granoljersu. Najmlađi Miloš Kos i Uroš Kojadinović se nameću, imaće veliki prostor, mada im fali rutina iskustvo jer će ovo da im bude prvo veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji. Marko Milosavljević, Predrag Vejin i Miloš Orbović su imali problem s povredama, dok je prvi bombarder Orlova u prethodnim godinama Petar Đorđić dva meseca pauzirao protekle polusezone u Benfiki zbog povrede Ahilove tetive, pa novo pojačanje Vojvodine i dalje nije u formi. Potreban nam najbolji Paša u Minhenu i da šalje projektile kako smo poslednjih godina navikli od rođenog Šapčanina.

Prošle sezone u Katovicama je napad bio jače oružje, sada se očekuje da odbrana bude granitna. Ako budemo uspeli da rešimo izmene napad-odbrana, da ne dozvolimo rivalima lake golove iz kontre i tranzicije, da uvedemo rivala u pozicioni napad, šanse Srbije enormno rastu.

Gisli Kristjanson (©Reuters)Gisli Kristjanson (©Reuters)

Island nam je najveći rival u Grupi C. Na papiru, Ribari imaju možda ekipu da se bore za medalju, ali proteklih godina su bili veoma slabi, posebno na Svetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj. Smenjen je trofejni stručnjak Gudmundur Gudmundson, a na klupu je seo Snori Gudđonson koji je vodio najbolji tim u ovoj malenoj zemlji, Valur. Prva zvezda je fenomenalni srednji bek Gisli Kristjanson, opasan je i desni bek Omar Ingi Magunson, najbolji strelac proteklog EP u Mađarskoj i Slovačkoj, dok je u selekciji još jedan igrač šampiona Evrope Magdeburga Dadi Smarason, od leta Kukićev saigrač u Segedinu.

Ne treba zaboraviti ni nekada jednog od najboljih bekova sveta Arona Palmarsona, koji se posle top klubova u Evropi, Kila, Vesprema, Barselone i Olborga, proteklog leta vratio u otadžbinu u i brani boje Hafnerfjerdura. Ima Island i odličnog pivotmena Snora Viđarsona iz Gumersbaha i sjajna krila Vesprema i Kolstada Bjarkija Mar Elisona i Sigvaldi Berna Gudđonsona. Na golu će stajati vremešni, možda i budući predsednik Islanda, Bjergvin Par Gustavson koji ima 39 godina, ali i dalje može da bude hobotnica među stativama.

Mađarska je prošle godine iskoristila dobar žreb i igrala je četvtifinale Svetskog prvenstva, obezbedila je olimpijske kvalifikacije. Španac Čema Rodrigez radi dobar posao sa komšijama. On je pre godinu i po doveo Benfiku do titule u Ligi Evrope. Nema ekstra kvaliteta kod naših severnih suseda. Nosioci igre Vesprema i PIK Segeda su stranci.

20.45: (1,22) Nemačka (11,0) Švajcarska (5,20)

Veliki problem su golmani. Tanke su naše severne komšije na golu. Zbog povrede nema iskusnog Rolanda Miklera i Martona Sekeljija iz PIK Segeda i Tatabanje. Najjači su na crti gde dominraju robusni pivotmeni Mikloš Rosta i Bence Banhidi. Na spoljnim pozicijama nosioci igre trebalo bi da budu Rikard Bodo, Zoltan Sita, Dominik Mate i Đerd Fazekaš, a tu je i veteran Mate Lekai, dugogodišnji igrač Vesprema, koji je drugu sezonu u Ferencvarošu, kao i levoruki Srbin iz Sente Zoran Ilić. Patrik Ligetvari je jedini Mađar u šampionu ove zemlje Vespremu i defanzivni specijalista. Krila su daleko od elitnih.

Crna Gora je na papiru najslabija u Grupi C, ali daleko od toga da ne može da pomrsi račune favoritima. Pod vođstvom Zorana Roganovića bila je sjajna u Mađarskoj na EP 2022, ali mnogo slabija prošle godine u Poljskoj. Legendarni hrvatski golman Vlado Šola nasledio je Roganovića posle SP u Poljskoj. Najbolji rukometaši Lavova brane boje bundesligaških klubova. Sve se vrti oko trija, golmana Nebojše Simića, desnog beka Hanovera Branka Vujovića i levog krila Gumersbaha Miloša Vujovića, koji je prošle sezone sa Fukse Berlinom bio pobednik Lige Evrope i saigrač Marsenića i Milosavljeva.

U reprezentaciju se vratio nekada elitni levi bek Vuko Borozan čija karijera ide strmoglavim padom poslednjih godina. Od Vardara, Vesprema i Zagreba, došao je u situaciju da krajem prošle godine dobije otkaz u Lovćenu iz rodnog Cetinja. Od mlađih snaga tu je Radojica Čepić, dok će Stefan Čavor da bude alternativa na desnom beku prvom bombarderu tima Branku Vujoviću. Pivotmen i defanzivni specijalista je iskusni Vuk Lazović, prošle sezone igrač Partizana. Pre četiri godine, Crna Gora je pobedila Srbiju u Austriji na EP, sada je prilika za revanš u utorak u Minhenu u poslednjem kolu Grupe C.

NAPOMENA: Detaljan skener tima Srbije i rivala u Grupi C čitajte narednih dana na Mozzart Sportu.

SRBIJA

GOLMANI: Dejan Milosavljev (Fukse Berlin), Vladimir Cupara (Dinamo Bukurešt); LEVA KRILA: Nemanja Ilić (Tuluz) i Vanja Ilić (Šartr); DESNA KRILA: Bogdan Radivojević (Eurofarm Pelister) i Vukašin Vorkapić (Vojvodina); LEVI BEKOVI: Ilija Abutović (Šartr), Petar Đorđić (Vojvodina), Uroš Borzaš (Eurofarm Pelister), Miloš Kos (Zagreb), Miljan Pušica (Vojvodina); SREDNJI BEKOVI: Lazar Kukuć (Dinamo Bukurešt), Marko Milosavljević (Ademar Leon); DESNI BEKOVI: Miloš Orbović (Kriens Lucern), Predrag Vejin (Nekse), Uroš Kojadinović (Partizan); PIVOTMENI: Mijajlo Marsenić (Fukse Berlin), Dragan Pešmalbek (Vesprem); SELEKTOR: Toni Đerona

ISLAND

GOLMANI: Bjergvin Pal Gustavson (Valur), Viktor Gisli Halgrimson (Nant), ; LEVA KRILA: Bjarki Mar Elison (Vesprem), Stiven Tobar Valensija (Benfika); DESNA KRILA: Sigvaldi Bjern Gudđonson (Kolstad), Odi Rikharson (Kadeten Šafhauzen); LEVI BEKOVI: Aron Palmarson (Hafnarfjerdur), Haukar Strastarson (Kjelce); SREDNJI BEKOVI: Janus Dadi Smarason (Magdeburg), Gisli Kristjanson (Magdeburg), Elvar Ern Jonson (Melsungen), Andri Mar Runarson (Lajpcig); DESNI BEKOVI: Omar Ingi Magnuson (Magdeburg), Vigo Kristjanson (Lajpcig), Kristijan Orn Kristjanson (Eks); PIVOTMENI: Arnar Frejt Arnarson (Melsungen), Eliđi Snor Viđarson (Gumersbah), Orn Gislason (Rajn Nekar Leven); SELEKTOR: Snori Gudđonson.

MAĐARSKA

GOLMANI: Arijan Ando (Balatonfuredi), Laslo Bartus (Tatabanja), Kristof Palašič (Logronjo La Rioha); LEVA KRILA: Bendeguz Boka (Balatonfuredi), Bence Krakovski (Tatabanja); DESNA KRILA: Zolt Krakovski (NEKA), Bence Imre (Ferencvaroš); LEVI BEKOVI: Rikard Bodo (PIK Seged), Patrik Ligetvari (Vesprem), Zoltan Sita (PIK Seged); SREDNJI BEKOVI: Mate Lekai (Ferencvaroš), Egon Hanus (Štutgart), Đerđ Fazekaš (Visla Plock); DESNI BEKOVI: Gabor Ansin (Tatabanja), Dominik Mate (PSŽ), Zoran Iiić (Hamburg); PIVOTMENI: Bence Banhidi (PIK Seged), Mikloš Rosta (Dinamo Bukurešt), Sabolc Sološi (Dabas), Adrijan Sipos (Melsungen); SELEKTOR: Ćema Rordrigez.

CRNA GORA

GOLMANI: Nebojša Simić (Melsungen), Nikola Matović (Amo); LEVA KRILA: Miloš Vujović (Gumersbah), Aleksandar Bakić (Nekse): DESNA KRILA: Mirko Radović (Lovćen), Luka Radović (Saran); LEVI BEKOVI: Vasilije Kaluđerović (Kadisija/Kuvajt), Miloš Božović (Ivri), Vuko Borozan (bez kluba), Arsenije Dragašević (Fadi Vintertur); SREDNJI BEKOVI: Radojica Čepić (Kriens Lucern), Božo Anđelić (Pler Budimpešta); DESNI BEKOVI: Branko Vujović (Hanover), Stefan Čavor (Veclar), Risto Vujačić (Ramat Hašaron).; PIVOTMENI: Vuk Lazović (Meškov Brest), Nemanja Grbović (Steaua); SELEKTOR: Vlado Šola.

GRUPA D: NORVEŠKA, SLOVENIJA, POLJSKA I FARSKA OSTRVA (BERLIN)

VIKINZI ZA KLASU ISPRED, OSLABLJENI SLOVENCI, POLJACI BEZ NAJBOLJEG STRELCA, PAZITE – FARANI MOGU DA BUDU HIT

Harald Rejnkind (©Reuters)Harald Rejnkind (©Reuters)

Norvežana nema na podijumu već četiri godine, od bronze na Evropskom prvenstvu. Predugo je to za selekciju koja u svojim redovima ima jednog Sandera Sagosena, verovatno najboljeg rukometaša današnjice. Kolstad je Norveška u malom. Uspeo je tim iz Trondhajma da vrati najbolje igrače u zemlju. Tu su i Magnus Abelvik Red i Geran Johaneson, odlični golman Torbjern Bergerud, dok iz Kila dolazi levoruki bombarder Harald Rejnkind.

Prošle godine su sami sebe pobedili u četvrtfinalu protv Španije, kada im je na 20 sekundi pre kraja, pri vođstvu sudije svirale pasivan napad, a u poslednjim sekundama je Furija izborila produžetak u kojem je slavila. Sagosen je vođa reprezentacije Jonasa Vilea i ovoj grupi ne bi trebalo da ima problema da osvoji prvo mesto i sa dva boda ode u narednu rundu gde Vikinzi udaraju na komšije Šveđane i Dance u bici za polufinale.

NORVEŠKA POBEDNIK GRUPE - KVOTA U MOZZARTU JE 1,60.

Slovenija je imala najviše problema zbog povreda uoči šampionata Starog kontinenta. Selektor Uroš Zorman ne može da računa na najjači tim. Veliki je udarac povreda desnog krila Barselone Blaža Janca, kao i srednjeg beka Nanta Roka Ovničeka. Letos je tešku povredu kolena u Doboju doživeo najperspektivniji slovenački rukometaš Domen Makuc, dok iskusni Staš Skube iz Monpeljea nije u konkurenciji za selekciju već nekoliko godina.

Udarna igla selekcije mogao bi da bude levi bek Aleks Vlah koji je eksplodirao prošle godine u Celju, što mu je donelo transfer u Olborg. Igra odlično i u Danskoj. Tu su i iskusni Borut Mačkovšek, Jure Dolenac, a sve će i dalje u igri da se vrti oko srednjeg beka PIK Segeda Deana Bombača. Gašper Marguč je opet u reprezentaciji, a čini se da su problem golmani. Nema Slovenija vrhunskog čuvara mreže, a videćemo da li je prva izbor Urban Lesjak iz Pelistera ili Klemen Ferlin iz nemačkog Erlangena. Važan šraf biće i omaleni srednji bek Visle iz Plocka Miha Zarabec, dok je robusni pivotmen Blaž Blagotinšek prvi izbor na crti, kao i vođe odbrane.

Slovenija je prošle godine u Katovicama pregazila domaćina Poljsku, a čini se da ove dve selekcije mogle bi i sada da odluče o putniku u drugu rundu.

Poljaci su protiv Srbije u Granoljersu pokazali da mogu mnogo bolje nego prošle sezone, kada su razočarali na svom terenu. Marsin Lijevski, nekada veliki as poljskog rukometa, novi je selektor reprezentacije koja je u padu već nekoliko godina. Veliki je udarac neigranje zbog povrede najboljeg strelca reprezentacije i jednog od najbojih desnih krila na svetu, igrača Kjelcea, Arkadijuša Morita. Velika snaga je pivotmen Pari Sen Žermena Kamil Sipžak, jedna od najboljih strelaca Lige šampiona (odlično izvodi sedmerce). Njega nije bilo prošle godine u Katovicama zbog povrede. Na bekovskim pozicijama najviše se očekuje od tandema Kjelcea, Šimona Šićka i Mihala Olajničeka. Solidan je i golman, Mateuš Kornecki.

Elijas Elfesen a Skipagotu (©IHF)Elijas Elfesen a Skipagotu (©IHF)

Farska Ostrva jesu autsajderi, debitanti su na velikim takmičenjima, ali malena zemlja sa 53.000 stanovnika mogla bi da bude hit šampionata. U svojim redovima ima dva bisera, srednjeg beka Kila Elijas Elfesena a Skipagotua i najboljeg strelca kadetskog EP i SP Olija Mituna oko čijeg potpisa se svađaju najbolji klubovi sveta. Samo jedan rukometaš igra u ovoj malenoj zemlji, većinom su u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj. Saigrač Mijajla Marsenića i Dejana Milosavljeva je i desno krilo Hakun Vest av Teigum koji ne igra mnogo ove sezone u Bundesligi pored Hansa Lindberga u redovima Lisica, ali se radi o mladom igraču koji ima samo 21 godinu i koji bi već sledeće sezone mogao da dobije veću šansu kada legendarni Danac završi karijeru.

NORVEŠKA

GOLMANI: Kristijan Severas (Lajpcig), Torbjern Bergerud (Kolstad); LEVA KRILA: Sebastijan Bartold (Olborg), Aleksander Blonc (Gudme); DESNA KRILA: Kristijan Bjernsen (Olborg), Kevin Guliksen (Holsterbo); LEVI BEKOVI: Vetle Aga (Koltad), Sander Sagosen (Kolstad), Simen Ulstad Lise (Kolstad), Tobijas Grendel (Elverum), Sander Andreasen (Kolding); SREDNJI BEKOVI: Geran Johanesen (Kolstad), Kristijan O’Saliven (Magdeburg), Erik Torstejsen (Kolding); DESNI BEKOVI: Harald Rejnkind (Kil), Magnus Abelvik Red (Kolstad), Gabrijel Seterblom (Kolstad); PIVOTMENI: Henrik Jakobsen (Gudme), Peter Everbi (Kil), Magnus Gulerud (Kolstad); SELEKTOR: Jonas Vile.

SLOVENIJA

GOLMANI: Urban Lesjak (Eurofarm Pelister), Klemen Ferlin (Erlangen), Miljan Vujović (Štutgart); LEVA KRILA: Staš Jovičić (Gorenje), Tilen Kodrin (Gumersbah), Tadej Mazej (Celje); DESNA KRILA: Gašper Marguč (Vesprem), Domen Novak (Veclar); LEVI BEKOVI: Aleks Vlah (Olborg), Borut Mačkovšek (PIK Seged); SREDNJI BEKOVI: Dean Bombač (PIK Seged), Miha Zarabec (Visla Plock); DESNI BEKOVI: Jure Dolenac (Limož), Nejc Cehte (Eurofamr Pelister); PIVOTMENI: Blaž Blagotinšek (Gepingen), Matic Suholežnik (Zagreb), Kristjan Horžen (Gumersbah), Jernej Drobež (Gorenje); SELEKTOR: Uroš Zorman.

POLJSKA

GOLMANI: Mateuš Kornecki (Ajzenah), Jakub Skržinarič (Bidasoa); LEVO KRILO: Pšemislav Urbanijak (Ostrovija); DESNO KRILA: Jakub Šićko (Gornjik), Mateuš Kosmala (Kviđin), Mikolaj Čaplinski (Torebalonmano); LEVI BEKOVI: Damijan Przitula (Gornjik), Šimon Šićko (Kjelce), Arijel Pjetrašik (Kadeten Šafhauzen); SREDNJI BEKOVI: Pjotr Jedraščuk (Gvrdija), Mihal Olejničak (Kjelce), Jakub Povaržinski (Vibžeže), Pavel Paterek (Hrobri Glogov); DESNI BEKOVI: Mihal Dašek (Visla Plock); PIVOTMENI: Kamil Sipžak (Pari Sen Žermen), Macej Gebala (Lajpcig), David Davičik (Visla Plock), Bartolomej Bis (Koburg); SELEKTOR: Marsin Lijevski.

FARSKA OSTRVA

GOLMANI: Pauli Jakobsen (Elstike), Nikolas Sačvel (Viking); LEVA KRILA: Leivur Mortenson (Frederiksberg), Roi Berg Hansen (Elit), DESNA KRILA: Hakun Vest av Teigum (Fukse Berlin), Alan Norđber (Valur); LEVI BEKOVI: Oli Mitun (Savehof), Trondur Mikelsen (Kristijansand), Pauli Mitun (Sidhavsorn); SREDNJI BEKOVI: Jonas Gunarson Đurhus (Frederiksberg), Elijas Elfesen a Skipagotu (Kil), Roi Elefsen a Skipagotu (Halbi); DESNI BEKOVI: Kjartan Johansen (Bekelagets), Vilhelm Poulsen (Lemvig), Peter Krog (Kristijansand); PIVOTMENI: Helgi Hildarson Hejdal (Kristijansand), Teis Horn Rasmusen (HEI), Isak Vedelsbo (Hondbolsfelgid), Peter Mikjalson (Halbi); SELEKTOR: Peter Bredorf Larsen.

GRUPA E: ŠVEDSKA, HOLANDIJA, BOSNA I HERCEGOVINA I GRUZIJA (MANHAJM)

ŠVEDSKA BEZ PREMCA, LALAMA FALI NAJBOLJI STRELAC, ZMAJEVI SE NADAJU DRUGOJ RUNDI

Rukometaši Švedske (©Reuters)Rukometaši Švedske (©Reuters)

Šampion Evrope iz Budimpešte pre dve godine brani titulu u Nemačkoj. Opet su Šveđani jedni od konkurenata za medalju, mada će to biti znatno teže nego u prestonici Mađarske. Norvežanin na klupi Glen Solberg ne može više da računa na iskusno desno krilo Niklasa Ekberga koji je odlučio da stavi tačku na reprezentativnu karijeru, a na leto odlazi iz Kila i vraća se u otabdžbinu u matični Ištad u istoimeni grad u kome je rođen.

Prethodnih godina sve se u igri vrtelo oko srednjeg beka Flensburga Jima Gotfridsona koji ima problem s povredama. Prošle godine u Stokholmu nije mogao da igra završnicu Svetskog prvenstva zbog preloma prsta.

Nove mlade snage su be bekovi Kila Erik Johanson i Karl Valinijus, dok je ne spoljnim pozicijama i igrač Barselone Jonatan Karlsbogard. Na golu je i dalje veteran iz Pari Sen Žermena Andreas Palička, dok su krila sjajna i pored izostanka Ekberga. Najviše se očekuje od Hampusa Vanea iz Barse. Lukas Sandel i Albin Lagergren iz Vesprema, odnosno Magdeburga su na poziciji desnog beka. Odlični su i pivotmeni, tako da bi Šveđani trebalo da se prošetaju do prvog mesta u grupi, a onda u drugoj rundi sa Norveškom i Danskom vodiće bitku za dva mesta u polufinalu.

Holanđani će biti desetkovani izostankom najboljeg igrača, fantastičnog desnog beka Kaja Smitsa. Levoruki bombarder Flensbuga, prošle sezone šampiona Evrope Magdeburga, ima srčane probleme, pa mora da miruje. Ipak, Leteće lale imaju na bekovima ekstremnu brzinu, a ton igre davaće Luka Stejns i od leta saigrač u Pari Sen Žemenu Dani Bajens. Na golu je čuveni Bart Ravensbergen i to bilo to od eksta kvaliteta. Ostali su mnogo slabiji.

ŠVEDSKA ŠAMPION EVROPE - KVOTA U MOZZARTU JE 6,00.

Holanđani nisu izborili kvaliifikacije za Olimpijske igre i probaće da osiguraju drugu rundu. Bosna i Hercegovina i Gruzija su autsajderi, pa bi Lale bez problema trebalo da dođu do druge pozicije i izbore narednu rundu.

Bosna i Hercegovina je opet na velikoj sceni. Legendarni as Irgan Smajlagić uspeo je da razmrda umčalost kod naših suseda. Benjamin Burić, golman Flensburga, prva je zvezda selekcije, a tu je i odlični desni bek Marko Panić koji igra za Monpelje, a od narednog leta biće u Visli iz Plocka. Mirsad Terzić je odličan defanzivac, dok se mnogo očekuje od levorukog krila iz Celje Luke Perića. Lale su oslabljene, pa bi Zmajevi uz malo sreće čak i mogli da napadnu drugo mesto i narednu rundu što bi bio veliki uspeh.

Gruzini su prijatno iznenađenje kvalifikacije, prvi put su na šampionatu Starog kontinenenta. Najbolji igrač Giorgi Čovrebadze igra u Bundesligi za Gumersbah. U timu je levi bek Metaloplastike Mirijani Gavašelišvili. Eventualni bi nekadašnja republika SSSR-a mogla da pomrsi račune BIH. Svaki bod bi bio veliki kao kuća.

ŠVEDSKA

GOLMANI: Andreas Palička (PSŽ), Tobijas Tulin (Gudme), Simon Meler (Savehof); LEVA KRILA: Hampus Vane (Barselona), Lukas Pelas (Monpelje); DESNA KRILA: Danijel Peterson (Magdeburg), Sebastijan Karlson (Monpelje); LEVI BEKOVI: Erik Johanson (Kil), Karl Valinijus (Kil), Jonatan Karlsbogard (Barselona); SREDNJI BEKOVI: Feliks Klor (Magdeburg), Jim Gotfridson (Flensburg), Jonatan Edvardson (Hanover); DESNI BEKOVI: Albin Lagergren (Magdeburg), Lukas Sandel (Vesprem); PIVOTMENI: Maks Darž (Fukse Berlin), Oskar Bergendal (Magdeburg), Andreas Nilson (Vesprem); SELEKTOR: Glen Solberg.

HOLANDIJA

GOLMANI: Bart Ravensbergen (Gepingen), Arjan Verstajnen (Bevo); LEVA KRILA: Kaj Ginen (Libek), Rutger ten Velde (Netelsted Libeke); DESNA KRILA: Bobi Šagen (Lemgo), Alek Smit (Sonderjiske); LEVI BEKOVI: Niko Blau (Libek), Jorn Smit (Sonderjiske), Tomas Houtepen (Lemgo), ; SREDNJI BEKOVI: Dani Bajens (Hambrg), Luk Stejns (PSŽ); DESNI BEKOVI: Iso Slujters (Amicitija Cirih), Nils Vesrstejnen (Lemgo), Janik van Zundert (Bevo); PIVOTMENI: Samir Benganem (Grin Park), Tim Klesens (Ahiles Boholt), Lars Kuj (Emsdeten); SELEKTOR: Štafan Olson.

BOSNA I HERCEGOVINA

GOLMANI: Benjamin Burić (Flensburg), Admir Ahmetašević (Fadi Vintertur), Harun Hodžić (Šamberi); LEVA KRILA: Adi Mehmedćehajić (Gračanica), Marko Majstorović (Krka); DESNA KRILA: Luka Perić (Celje), Vladan Đurđević (Sloga Doboj); LEVI BEKOVI: Igor Mandić (Selestat), Dino Hamidović (Gračanica), Mirko Herceg (Čurgo), Luka Knežević (Sloboda Tuzla); SREDNJI BEKOVI: Mirsad Terzić (Visla Plock), Marko Davidović (Tatran Prešov); DESNI BEKOVI: Marko Panić (Monpelje), Nedim Hadžić (Borac Banjaluka); PIVOTMENI: Senjamin Burić (Skjern), Adin Faljić (Zagreb) i Amir Muhović (Borac Banjaluka); SELEKTOR: Irfan Smajlagić

GRUZIJA

GOLMANI: Zurab Cincadze (Azoti Pulavi), Gigi Rukdadze (Kutaisi), David Nikabadze (Saratov); LEVA KRILA: Kazein Rustamov (Prilep), Zurab Abramišvili (Batumi); DESNA KRILA: Irakli Gogoladze (Batumi), Giorgi Dikmanjija (Lovošice); LEVI BEKOVI: Teimuraz Orjonkidze (Ohrid), Mirijani Gavašelišvili (Metaloplastika); SREDNJI BEKOVI: Irakli Kbilašvili (Sučeava), Sanro Darsanija (Belenenses), Zuriko Simonija (Kutaisi), Giorgi Arešidze (Pegasi); DESNI BEKOVI: Giorgi Čovrebadze (Gumersbah), Zurab Gogava (Kotbus); PIVOTMENI: George Lapijašvili (Batumi), Erekle Arsenašvili (Puento Henil); SELEKTOR: Tite Kalandadze.

GRUPA F: DANSKA, PORTUGALIJA, ČEŠKA I GRČKA (MINHEN)

DANCI KAO KAZNENA EKSPEDICIJA, OSLABLJENI PORTUGALCI, ČESI POTAJNO IZNENAĐENJE, GRCI DOŠLI PO LEKCIJE

Matijas Gidsel (©Reuters)Matijas Gidsel (©Reuters)

Trostruki uzastopni šampion sveta je ne samo favorit u ovoj grupi nego na šampionatu. Koliko je Danska jaka govori podatak da u najbojih 18 nije bilo mesto za jednog od najboljih igrača Bundeslige ove sezone Lasea Andersona iz Fukse Berlina i talentovanog desnog beka Olborga Madsa Hoksera Hangarda.

Iskusni Mikel Hansen i Rasmus Lauge su i dalje tu, kao i neuništivi veteran na golu Nikals Landin Jakobsen. Simon Pitlik je eksplodirao prošle godine na Svetskom prvenstvu, dok se od Matijasa Gidsela, MVP SP očekuje u Nemačkoj da bude kralj strelaca. Konačno je u reprezentaciji i jedan od najbojih golmana Lige šampiona ove sezone, čuvar mrže Barselone Emil Nilsen. Iskusni Hans Lindberg je ušao u petu deceniju života, ali je i dalje mašina za golove, pa Jakobsen nije imao kud, uvrstio je u sastav 41-godišnjeg asa Fukse Berlina.

Danci imaju tri uzastopna zlata na SP, a evropsko čekaju 12 godina, kao i olimpijsko koje napadaju narednog leta u Parizu. Na papiru apsolutno najbolja selekcija sveta, pravi Drim tim. Blistali su na Svetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj prošle godine. Sve osim zlata biće razočaranje za naciju, za svetsku rukometnu supersilu.

Portugalija je umela da iznenadi prethodnih godina, ali čini se da je to selekcija u padu, da više nije kandidat za najviši plasman. Mnogo povreda je imala četa selektora Paula Pereira. Zbog peha morali su da otpadnu Viktor Ituriza, Fabio Magaljenes, Andre Gomes i Dajmaro Salina. Videćemo na delu čudo od deteta, fenomenalnog desnog beka Franciso Kika Kostu koji ima samo 18 godina, a veće sada ima nekoliko sezona u dresu lisabonskog Sportinga. Radi se o jednom od najtalentovanijih rukometaša današnjice. U reprezentaciji je i njegov stariji brat Martim Kosta.

Od iskusnijih igrača tu su Žilberto Duarte, nekadašnji igrač Barsleone, sada francuskog Eksa i levi bek Aleksandre Kavalkanti iz Nanta. Na poziciji pivotmena je Luiš Frade, prva opcija slavne Barselone, robusni kružni napadač.

DANSKA POBEDNIKA GRUPE F - KVOTA U MOZZARTU JE 1,05.

Čehe nekoliko godina s klupe predvodi Španac Ćavi Sabate, trener poljske Visle iz Plocka. Nekada je Filip Jiha pronosio slavu češkog rukometa. Golman Tomaš Mrkva brani boje čuvenog Kila, dok se mnogo očekuje os levorukog beka Stanslava Kašpareka koji je saigrač Lazara Kukića i Vladimira Cupare u Dinamu iz Bukurešta. Zanimljivo, put Minhena krenula su samo dvojica krila.

Portugalija bi mogla da se pobedi, dok su Česi mnogo bolji tim od Helena. Grčka je konačno na velikoj sceni. Skromna selekcija čiji igrači brane boje najboljih klubova u zemljii - Olimpijakosa, AEK-a i PAOK-a. U selekciji su dva pečalbara, golman Petros Bukovinas iz nemačkog drugoligaša Grosvalštada i levi bek Teodoras Boskas iz španskog Puente Hentila.

Danska bi trebalo da se prošeta do prvog mesta i sa dva boda narednoj rundi sa Švedskom i Norveškom da se bori za polufinale. Portugalija je bliža drugoj rundi od Češke, dok Grčka nema šanse.

DANSKA

GOLMANI: Niklas Landin Jakobsen (Olborg), Emil Nilsen (Barselona); LEVA KRILA: Magnus Landin (Kil), Emil Jakobsen (Fukse Berlin); DESNA KRILA: Hans Lindberg (Fukse Berlin), Johan Hansen (Flensburg), Niklas Kirkeleke (Rajn Nekar Leven); LEVI BEKOVI: Mikel Hansen (Olborg), Simon Pitlik (Flensburg), Mads Mensah Larsen (Flensburg); SREDNJI BEKOVI: Rasmus Lauge (Silkebog), Aron Mensing (Gudme), Mihael Damgard (Magdeburg); DESNI BEKOVI: Matijs Gidsel (Fukse Berlin), Emil Madsen (Gudme), Hernik Melgard (Olborg); PIVOTMENI: Magnus Saugstrup (Magdeburg), Simon Hald (Olborg), Lukas Jergensen (Flensburg); SELEKTOR: Nikolaj Jakobsen.

PORTUGALIJA

GOLMANI: Diogo Rema Markes (Porto), Gustavo Kapdevil (Benfika); LEVA KRILA: Leonel Fernandes (Porto), Pedro Oliveira (Porto); DESNA KRILA: Pedro Portela (Sporting Lisabon), Antonija Areja (Porto); LEVI BEKOVI: Žilberto Duarte (Eks), Gonsalo Vijera (Tuluz), Aleksandre Kavalkanti (Nant), Salvador Salvador (Sporting Lisabon); SREDNJI BEKOVI: Martim Kosta (Sporting Lisabon), Migel Martins (PIK Seged), Rui Silva (Porto); DESNI BEKOVI: Fransisko Kiko Kosta (Sporting Lisabon), Žaokin Nazare (Skjern); PIVOTMENI: Fabio Silva (Avanka), Luis Frade (Barselona), Rikardo Brandao (Kangas) ; SELEKTOR: Paulo Pereira.

ČEŠKA

GOLMANI: Tomas Mrkva (Kil), Jan Hrdlička (Kališ); LEVO KRILO: Jakub Hrstka (Desau); DESNO KRILO: Jakub Šterba (Ham Vestfalen); LEVI BEKOVI: Matej Klima (Lajpcig), Vojčeh Pacel (Libek), Dominik Solak (Karvina), Jaroslav Trakovski (Lovošice); SREDNJI BEKOVI: Jonas Pacel (Karvina), Tomaš Babak (Bergišer), Matej Havran (Žubri), Lukaš Morkovski (Gornjik); DESNI BEKOVI: Stanislav Kašparek (Dinamo Bulkurešt), Tomaš Piroh (Visla Plock); PIVOTMENI: Vit Rejhl (Hatenberg), Štepan Zeman (Gumersbah), Danijel Režnički (Ostrovija); SELEKTOR: Ćavi Sabate.

GRČKA

GOLMANI: Petros Bukovinas (Grosvalštat), Panajotis Papantonopulos (Olimpijakos), Elefterios Papazoglou (PAOK); LEVA KRILA: Georgios Papavasilis (Olimpijakos), Hristos Kederis (AEK Atina); DESNA KRILA: Dmitrios Ciras (Olimpijakos), Evangerlos Arampacis (AEK); LEVI BEKOVI: Savas Savas (Olimpijakos), Teodoros Boskos (Puente Henil), Nikolaos Pasijas (Olimpijakos); SREDNJI BEKOVI: Petros Kandilas (Olimpijakos), Haralampos Malios (AEK), Dimitrios Panajotu (Dukas); DESNI BEKOVI: Ahileas Toskas (Bjanco Monte), Atanasios Papazoglu (PAOK); PIVOTMENI: Panajotis Karampornitis (Olimpijakos), Stefanos Mihailidis (Olimpijakos), Nikolas Liapis (AEK), Anastasios Papadionisou (AEK); SELEKTOR: Georgios Zaravinas.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Sreda

GRUPA A (DISELDORF)

18.00: (1,02) Francuska (23,0) Makedonija (19,0)

20.45: (1,22) Nemačka (11,0) Švajcarska (5,20)

Četvrtak

GRUPA D (BERLIN)

18.00: (1,17) Slovenija (12,0) Farska Ostrva (6,25)

20.30: (1,20) Norveška (11,0) Poljska (5,60)

GRUPA E (MANHAJM)

18.00: (1,03) Holandija (20,0) Gruzija (16,0)

20.30: (1,01) Švedska (25,0) BiH (22,0)

GRUPA F (MINHEN)

18.00: (1,12) Portugalija (13,0) Grčka (7,75)

20.30: (1,03) Danska (20,0) Češka (16,0)

Petak

GRUPA B (MANHAJM)

18.00: (1,25) Austrija (10,0) Rumunija (4,90)

20.30: (1,30) Španija (9,00) Hrvatska (4,40)

GRUPA C (MINHEN)

18.00: (1,30) Island (9,00) Srbija (4,40)

20.30: (1,20) Mađarska (11,0) Crna Gora (5,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Toni ĐeronaRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija ŠvedskeRukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija Severne MakedonijeRukometna reprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara