Mikel Hansen (©Reuters)
Mikel Hansen (©Reuters)

Kraj jedne ere: Gromovnik koji je prkosio zakonima fizike i lomio konstrukcije golova

Vreme čitanja: 11min | čet. 04.04.24. | 08:08

Mikel Hansen je godinama bio najplaćeniji rukometaš na svetu, prvi koji je probio magičnu sumu od 1.000.000 evra. Prvo zlato sa Danskom je osvojio u Beogradu 2012. godine, tri puta bio svetski prvak, olimpijski pobednik, tri puta najbolji u izboru IHF-a, san je ostao trofej Lige šampiona, ali ima još jednu šansu...

Sećate li gola Brazilca Roberta Karlosa protiv Francuske koji je prkosio zakonima fizike, jedan od najlepših u istoriji fudbala? U rukometu je nešto slično uradio Mikel Hansen na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Tada 21-godišnji talentovani Danac je iz deveterca doneo pobedu svoje selekcije protiv Rusije (25:24). Ispred njega su bili dvometraši visoko podignutih ruku, a on je iz zgloba odapeo strelu koja je išla 133,2 kilometara na čas. Od stative se lopta odbila u mrežu, za veliko slavlje Skandinavaca. Svet je tada dobio veliku zvezdu.

Poslednjih godina rukomet je ostao bez velikih čarobnjaka. Godine su učinile svoje. Makedonac Kiril Lazarov, najbolji strelac Lige šampiona je rekao zbogom pre dve godine, a na leto u zasluženu penziju odlaze Nikola Karabatić i Mikel Hansen koju su obeležili prvu četvrtinu ovog veka. Rođeni Nišlija je još prošle godine obelodanio da završava karijeru posle Olimpijskih igara u Parizu, a u sredu je to najavio i veliki danski bombarder. U 36. godini je odlučio da će da na leto da stavi tačku, a veruje da će to da bude na najvećem sportskom takmičenju, ako očekivano dobije poziv od selektora svetskog šampiona Nikolaja Jakobsena.

Izabrane vesti

Već skoro 20 godina imam privilegiju da živim od sporta koji volim. Predstavljao sam neke od najvećih klubova na svetu. Uvek sam govorio da želim da prestanem onog dana kada više nema radosti i posvećenosti. I dalje ima toga, ali takođe mislim da sam došao do trenutka gde mogu da osetim da postoje druge stvari koje me privlače. Zbog toga osećam da je ovo leto savršeno vreme za kraj karijere. Uvek ću imati ogromnu ljubav prema sportu. Mislim da to niko neće dovoditi u pitanje”, obrazložio je Hansen odluku da kaže zbogom rukometu na kraju sezone, godinu dana pre isteka ugovora sa Olborgom, timom za koji je igrao od 2022. posle decenije u dresu Pari Sen Žermena.

Početkom ovog milenijuma rukometni svet je sa ushićenjem gledao čudesne golove sa 10 i više metara Nenada Peruničića, a posle srpskog Terminatora na scenu je stupio Mikel Hansen. Nije u konkurenciji za rukometnog G.O.A.T. Ta nezvanična laskava nagrada za najboljeg u istoriji verovatno pripada Nikoli Karabatiću, kao kompletnom igraču, koji je igrao sjajno kako u napadu, tako i u odbrani. Danac je u većem delu karijere bio pošteđen defanzivnih zadataka, ali je ofanzivno bio sila. Hansen je najbolji šuter svih vremena, gromovnik koji je više od decenije i po na velikoj sceni. Od toga gola Zbornaji komandi na Olimpijskim igrama u Pekingu do danas, što je skoro 16 godina, traja magija momka rodom iz Helsingera.

Četvrtak, 18.45: (1,12) Vesprem (13,0) PIK Seged (7,75)

Počeo je profesionalnu karijeru u GOG iz Gudmea s kojim je osvojio titulu šampiona Danske 2007. godine. Znate za onu krilaticu da iver ne pada daleko od klade. Mikelov otac, Fleming, bio je takođe reprezentativac Danske. Postigao je 240 golova na 120 mečeva u nacionalnom dresu. Nosio je dres selekcije na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine. U mlađim kategorijama rukometni stručnjaci videli su u Mikelu neverovatni talenat, lucidnost, šut koji ostavlja bez daha.

"Mikel je jedinstven, ne samo kada je reč o njegovim veštinama, već i kada su u pitanju napori na treninzima“, rekao je Peter Bredsdorf Larsen koji je sa ovim rukometnim čudom radio kao pomoćnik danskog selektora, prenosi portal olympicchannel.com.

Ovaj portal podseća na zanimljiv detalj s početka karijere danskog bomberdera. Hansen je u Gudmeu trenirao samostalno u maloj dvorani. Usavršavajući šut iz zgloba po kojem je kasnije ostao unikatan, polomio je konstrukciju. Sa nepunih 20 godina, u junu 2007. godine legendarni trener Ulrik Vilbek uvrsto ga je u nacionalni tim u pobedi protiv Švedske sa 34:33. Na debiju golobradi klinac postigao je čak sedam golova.

Takav talenat nije mogao da prođe nezapaženo od skauta Barselone, najvećeg rukometnog kluba na svetu. Dve godine je igrao za katalonskog giganta na početku bogate karijere. Bio je u senci Belorusa Sergeja Rutenke, tada jednog od najboljih bekova sveta. Hansen nije mogao da čeka na red, pa se vratio u otadžbinu braneći boje Kopenhagena u kojem je proveo dve godine, od 2010. do 2012. Bio je deo velikog danskog projekta koji nije bio dugog veka.

Srpska publika mogla je osim Evropskog prvenstva u Beogradu 2012. godine da ga vidi i u dresu danskog prvaka protiv Partizana u Ligi šampiona. Crno-beli su u septembru 2011. godine u Vršcu igrali sa tada skandinavskim "drim-timom" jer dvorana na Banjici nije ispunjavala stroge EHF propozicije, a Pionir je bio zauzet zbog Evropskog prvenstva za odbojkašice. Od 2012. godine punu deceniju je nosio dres Pari Sen Žermena.

Rukomet nije skup sport, rukometaši nemaju basnoslovna primanja kao fudbaleri i košarkaši. U ovom sportu teško "cure“ informacije o platama igrača, nije sve tako transparentno kao recimo u fudbalu, ali za Hansena se spekuliše da je godinama bio najplaćeniji igrač današnjice i da jedini na godišnjem nivou premašivao magičnu cifru od 1.000.000 evra. Dugo su pariski Sveci bili najbogatiji klub na svetu (poslednje dve sezone budžet je manji i sada je oko 12.000.000 evra), a spekulisalo se da je bio plaćeniji čak i od Nikole Karabatića.

Niko nije ni pokušavao da ga dovede punu deceniju do pre dve godine, kada je odlučio da se vrati u otadžbinu, ali ne u GOG Gudme u kojem je počela njegova karijera, nego u Olborg. Sa reprezentacijom Danske je osvojio sve što je moglo. Ima zlato sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine, tri puta uzastopno je bio šampion sveta, 2019, 2021 i 2023, a žetvu najsjajnijih odličja je počeo u Beogradu 2012. godine, kada su Skandinavci prigrlili pehar za šampiona Evrope pobedom protiv Srbije u Beogradskoj areni pred 20.000 ljudi. To mu je i jedino zlato na Starom kontinentu.

Bio je šampion Danske sa GOG-om i Kopenhagenom. Nije bio prvak sa Barselonom u Asobal ligi, tada je vladao Sjudad Real (klub koji sada ne postoji). Sa Olborgom nema trofej, ali će do kraja sezone imati šansu sa da se okiti šampionskim peharom. Sa Pari Sen Žermenom je za 10 godina bio čak devet puta prvak Francuske. Samo je Monpelje 2014. godine prekinuo niz Svetaca.

Iako je PSŽ bio moćan godinama, imao triling asova, Hansena, Karabatića i Norvežanina Sandera Sagosena, uz čuvenog golmana Tijerija Omejea, Parižani, a ni junak naše priče, nisu uspeli da se dokopaju pehara Lige šampiona. Olborg je četvrtfinalista evroelite, pa i za to ima još jednu šansu, mada danski vicešempion nije u najužem krugu favorita. Imaće težak posao u četvrtfinalu protiv Vesprema.

Međunarodna rukometna federacija (IHF) tri puta ga je birala za najboljeg igrača na svetu - 2011, 2015. i 2018. godine. Bio je najkorisniji igrač na Olimpijskim igrama 2016, svetskih prvenstvava 2013, 2019, 2021, prvi strelac planetarnih smotri 2011. i 2019, najefikasniji igrač Lige šampiona 2012, 2016, po tri puta je bio u najboljem timu EP i SP... Teško je i nabrojati sva individualna priznanja.

Ono što ga izdvaja od vrhunskih rukometaša je atipičan šut, iz zgloba. Za njegove projektila ni najbolji svetski golmani nemaju leka.

Pre tri godine u razgovoru za Mozzart Sport, nekadašnji srpski reprezentativac Slaviša Đukanović koji je trenutno u stručnom štabu francuskog Eks an Provansa, zadužen za rad s golmanima, pokušao je da nam dokuči tajnu šuta Mikela Hansena? On je godinama branio udarce danskog asa, pretežno u dresu San Rafaela u šampionatu Francuske, kasnije kratko i Eksa pre nego što je okačio patike o klin i odmah uplovio u trenerske vode.

"Branio sam protiv najboljih rukometaša sveta, ali niko nema takav šut kao Hansen. Nije to rukometni šut, atipičan je. Ono što ga karakteriše da niko tako brzo ne izbacuje loptu kao on. Prezican je, retko kada promaši gol. U skoku ume da promeni smer gde šutira, teško ga je pročitati, iz zgloba šutira, bez velikog zamaha. Nekada mi liči na košarkaški izbačaj“, analizirao je za Mozzart Sport Đukanović.

(©Reuters)(©Reuters)

Mnogo se u današnjem rukometu polaže na analizu, gledanje snimaka, čitanje igrača. Svako ima omiljene udarce, zna se ko kako šutira, ali niko nikada nije imao takav repertoar kao danski gromovnik.

"Veoma je neprijatno kada prvi put braniš protiv njega. Veću šansu imaju golmani koji su puno branili ili trenirali s njim da se adaptiraju na njegove šuteve. Oni čuvari mreže koji prvi put brane protiv njega mogu da uhvate prvi, eventualno drugi šut. Ali posle toga ih ’zaveže u čvor’. Imam utisak da nekada protiv golmana koje ne poznaje prva dva-tri šuta nasumično šutne da vidi kako oni reaguju, samo da proveri golmana, a onda dobije veću želju da ih ’uništi’. Kada sam branio protiv njega, kada mi postigne gol, to i ne računam da sam ga primio i probam da se koncentrišem na ostale igrače ili da zaustavim njegov šut u poslednjih 10 minuta, kada se lomi rezultat“.

Udarac Mikela Hansena ide brzinom većom od 100 kilometara na sat, ali nije tajna u jačini.

"Poenta je da veoma brzo izbacuje lopti. Ne boli toliko ruka kao krilo kad izbacuje loptu, pa ti šutne sa četiri-pet metara. Ono što mi iskustvo govori je da i kada pogodiš stranu gde će da uputi udarac, ruka, iako ti je na lopti, brzo skrene, nemaš dug kontakt s loptom. Treba imati i sreću da se ne odbije od ruke u mrežu“, govorio je pre tri godine Đukanović.

Sa godinama, i njegova desnica je počela da bledi. Prošle godine na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj, selektor Danske Nikolaj Jakobsen ga je prebacio na poziciju srednjeg beka, gde je delio „teledirigovane“ lopte saigračima. Nije mnogo šutirao, ali i tada je bio klasa. Na poziciji levog spoljnjeg istusnuo ga je nadolazeća zvezda svetskog rukometa Simon Pitlik, as Flensburga.

Posle trećeg vezanog svetskog zlata, krenuli su i problemi za Hansena. Iznenada, Olborg je prošle godine u februaru saopštio da Hansena neće biti do kraja sezone zbog psihičih problema, depresije i stresa. Vratio se ove sezone, ali videlo se da to nije to. I dalje je bio solidan, mada ne ubojit kao pre, više je bio asistent nego klasični bombarder koji postiže 10 i više pogodaka.

Mesec dana je bez utakmice za Olborg, nije uspeo sa Danskom da uzme evropsko zlato, samo srebro u Kelnu krajem junuara, a s prvima danima aprila je odlučio da stavi tačku na impresivnu karijeru. Ostaje mu ipak još dva meseca klupske sezone i verovatno tačka na Olimpijskim igrama u Parizu gde se od rukometa da se oprosti i njegov dugogodišnji saigrač iz Pari Sen Žermena, Nikola Karabatić.

Olborg će od naredne sezone da vodi nemački stručnjak Majk Mahula, bivši trener Flensburga. On je razočaran što neće trenirati Hansena.

Radovao sam se da radim s Mikelom, pa sam malo tužan što će prekinuti karijeru na kraju sezone“, kaže nemački stručnjak za danski TV2 i dodaje:

Razumem njegovu odluku. Uvek je teško vratiti se posle bolesti i povreda. Kada se ponovo vratio kući u Dansku, bila su velika očekivanja sa svih strana, jer je on superzvezda i veliko ime. Svi su očekivali deset lakih golova i veliki učinak. I Mikel je sigurno imao najveća očekivanja od sebe. Teško je vraćati se iz godine u godinu. On je izuzetan igrač. Davao je golove iz svih pozicija, a i njegova dodavanja su bila fantastična. On je obezbeđivao protok lopte i bio je vešt u donošenju pravih odluka“, smatra Mahula.

Karabatić je na Instagramu reagovao na prekid karijere nekadašnjeg saigrača iz PSŽ-a i velikog rivala u reprezentativnom dresu.

Nedostajaćeš nam. Legenda, Mikel Hansen“, napisao je rođeni Nišlija.

Najbolji rukometaš sveta za 2023. godinu, desni bek Fukse Berlina, Matijas Gidsel, u superlativu je govorio o saigraču iz reprezentacije.

Mikel je značio neverovatno mnogo u mojoj karijeri. On me je od prvog dana uzeo za ruku i pomogao mi u reprezentaciji. Mikel je uvek svoja iskustva delio sa nama mlađima kako na terenu tako i van njega. Zlata je vredelo nekome poput mene, koji je 2021. godine ušao u nepoznat svet, da ima nekog poput Mikela koji mi je pomagao na terenu i van njega. Za mene je on najveći rukometaš kojeg smo imali u Danskoj“, rekao je Gidsel za TV2.

Njegov otac Fleming ponosan je na sve što je Mikel uradio za dve decenije karijere.

Postoji mnogo uspomena koje prolaze kroz glavu na ovakav dan. A kada se one probude, to postaje emotivno. To je bio slučaj i sa mnom. Kada čujete i čitate šta se danas piše, ludo sam ponosan na ono što je Mikel postigao. Takođe, mislim da je fantastično pomogao svim mladim igračima da se uklope u reprezentaciju i obezbedio im da to bude siguran i dobar početak za njih. Mikel je veoma rano u karijeri dobio veliku odgovornost i mislim da je bio dobar u prenošenju iskustva na druge“, rekao je ponosni Hansen senior za TV2.

Na portalu TV2 koji je prvi u utorak objavio vest o penzionisanju Hansena, urednik rukometa Dan Filipsen napisao je tekst pod nazivom: „Najveće zvezde su one koje stanu pre nego što postane ružno i nedostojanstveno“. Ovaj novinar piše da Hansen nije voleo medije, čuvao je privatnost. Retki su njegovi intervjui.

Za razliku od Nikole Karabatića, koji je uvek spreman za razgovor sa „sedmom silom“, sa Hansenom nije bio takav slučaj.

Svako ko ima smisla za rukomet može videti da se telo od 36 godina zasitilo rukometom. Osećaj je prirodno zasnovan na stresnom periodu i bolovanju kroz koje je prošle godine prošao Mikel Hansen. Najkasnije do avgusta, Hansen može da ugasi svetla za javnost. I hoće. Pretpostavljam da će za nekoliko meseci Mikel potpuno nestati sa radara. Staviće kačket i najtamnije sunčane naočare. Nikada nije bio miljenik medija“, napisao je Filipsen i dodao:

Rad sa novinarima je ono što je on daleko najviše mrzeo u svom poslu. Mikel Hansen to nije mogao da sakrije. Od prvog dana kao rukometna zvezda, Mikel je čuvao svoju privatnost i pojavio se sa ’oklopom’. Nije to bio stil uz koji su išli brojne titule i sva ta veličina. Ne vidim veliku razliku u intervjuu sa 19-godišnjim Mikelom Hansenom i 36-godišnjim. Već tada je više voleo da bude slobodan. Kada se prošle godine vratio na teren posle bolesti za medije nije rekao ni jednu jedinu reč o tome, a verujte mi, molili smo i molili za intervju. Bez obzira koliko ste velika i dobro plaćena sportska zvezda, imate pravo da zaštitite svoju privatnost. Profesionalno, umoran sam od Hansenovog večnog ’oklopa’, ali imam veliko ljudsko poštovanje prema njemu. Sećanja na jedinstvenog rukometaša Mikela Hansena nikada ne umiru“, napisao je urednik ovog danskog medija.

Ostajemo samo da uživamo u ovih nekoliko meseci sa Hansenom na terenu. Defintivno, od septembra kreće nova era rukometa bez dvojice velikana, Nikole i Mikela.



tagovi

Mikel HansenRK Olborg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara