©Reuters
©Reuters

Ništa se nije promenilo: Grend slem Verstapena na otvaranju sezone

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.03.24. | 18:27

Dvostruka pobeda Red Bula u Bahreinu

Da se ništa od prošle sezone nije promenilo, dokazao je Maks Verstapen već na prvoj trci sezone u Bahreinu. Sa prednošću od 22 sekunde došao je do 55. trijumfa u karijeri, a ujedno i do petog grend slema (pobeda, najbrži krug i vođstvo u svakom krugu). Na pobedničkom postolju Maksu se pridružio timski kolega Serhio Peres za dvostruku pobedu Red Bula. Karlos Sains (Ferari) prošao je kroz cilj kao trećeplasirani.

Osvajač pol-pozicije Maks Verstapen odbranio se od drugoplasiranog Šarla Leklera i tako je već od prvog kruga pokazao da mu je mesto i dalje na vrhu. Među ostalima nije bilo značajnijih razmena pozicija na samom startu, a u prvoj krivini došlo je do manjeg incidenta u kom su učestvovali Lens Strol (Aston Martin) i Niko Hulkenberg (Has).

Izabrane vesti

Od ove sezone promenjeno je pravilo o korišćenju sistema za umanjenje aerodinamičkog otpora (DRS), te su vozači mogli da ga aktiviraju već od drugog kruga. Uz pomoć DRS-a su u narednim krugovima međusobne udarce razmenjivali vozači Meklarena, a drugoplasirani Lekler je posle gubitka pozicije od Džordža Rasela, izgubio pozicije i od Peresa i Sainsa. Iako je vozač iz Monaka imao vrlo problematičnu trku zbog problema sa zaključavanjem točkova i brojnim greškama u desetoj krivini, uspeo je da se domogne visoke četvrte pozicije.

Kratkotrajna žuta zastava pojavila se tokom 10. kruga kada se Logan Sardžent parkirao pored staze u četvrtoj krivini, ali je Amerikanac brzo uspeo da pokrene svoj Vilijams kako ne bi pravio značajni prekid trke, a do kraja trke zadržao se na poslednjoj poziciji. U istom krugu, Luis Hamilton je pretekao Fernanda Alonsa za osmo mesto, a Španac je do kraja trke poziciju izgubio i od Oskara Pjastrija.

Na prvu promenu pneumatika među vodećima otišli su Rasel i Lekler u 12. krugu, dok su u narednom krugu to učinili Peres, Pjastri i Hamilton. Drugi Meklarenov vozač Noris i Ferarijev Sains su gume promenili u naredna dva kruga. Zaključno sa 16. krugom svi osim aktuelnog šampiona završili su prvu promenu pneumatika, dok se Holanđanin odlučio za to u 18. krugu.

Serhio Peres je u borbi za drugo mesto pobedio Rasela i to agresivnim napadom u četvrtoj krivini, a britanski vozač do kraja trke nije uspeo da se izbori ni sa dvojcem Ferarija.

Raspoloženi Sains je nakon promene pneumatika po drugi put u trci pobedio svog timskog kolegu, a već u sledećem krugu Španac je obišao i Rasela za poslednje mesto na pobedničkom postolju.

Drugu promenu pneumatika je od vodećih ponovo pokrenuo Rasel i to u 32. krugu prelaskom na novi set tvrdih pneumatika, kako su učinili i u narednim krugovima svi osim vozača Red Bula koji su odabrali sveži set mekih pneumatika.

Luis Hamilton koji je trku započeo sa devetog mesta uspeo je da se domogne sedme pozicije, obilaskom Pjastrija nakon poslednje promene pneumatika kada je Australijanac napravio manju grešku.

Meklarenovi vozači su bili pomalo neprimetni tokom ove trke, ali za razliku od prve trke prošle sezone kada nisu bili ni blizu poena, sada su završili na šestoj (Noris) i osmoj poziciji (Pjastri).

Poslednja dva mesta u trci zauzeli su vozači Aston Martina, odnosno Fernando Alonso koji je na drugu promenu pneumatika otišao nešto kasnije od ostalih, a pri kraju trke obišao svog timskog kolegu Lensa Strola za plasman na deveto mesto.

Prvih pet timova iz prošlogodišnje sezone istakli su se kao najbolji i na prvoj trci u 2024, dok je najbolji među ostalima bio predstavnik Zaubera Gvanju Džou.

Prvih deset u trci u Bahreinu: Maks Verstapen, Serhio Peres, Karlos Sains, Šarl Lekler, Džordž Rasel, Lando Noris, Luis Hamilton, Oskar Pjastri, Fernando Alonso, Lens Strol.

Naredna trka na programu je sledećeg vikenda u Saudijskoj Arabiji.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Maks VerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara