Nikola Lukić (©VSS/Slobodan Sandić)
Nikola Lukić (©VSS/Slobodan Sandić)

Pred Delfinima vrelo leto: Svetska liga, prave pripreme i Savićev dril za Evropsko prvenstvo u Splitu

Vreme čitanja: 5min | pon. 04.07.22. | 10:31

Svetsko prvenstvo u Budimpešti bilo je samo uvertira...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Krenula se srpska ekspedicija odmah po osvajanju petog mesta put Beograda, kako bi reprezentativci - naročito oni koji su igrali Fajnal-ejt Lige šampiona i nisu bili pošteđeni napora još od minulog leta - ugrabili koji sat više. Neće imati previše odmora za odmor Svetska liga i nove pripreme su iza ugla, a kada se dođu sebi, pored analize grešaka, među prvim stvarima biće pregled snimka finalne utakmice. Imaće šta i da vide Delfini. 

Izabrane vesti

Reprezentacija Srbije nije ostala u Budimpešti da odgleda finale Svetskog prvenstva, spakovane stvari čekale su ih posle Amerike. Da jesu, momentalno bi videli šta ih razdvaja od trenutno dve najbolja tima na svetu - energija i strast. Eksplozivnih dizanja iz vode i burne proslave golova nije bilo, niti jednim potezom Delfini nisu pokazali žar. Gestikulacija i govor tela nekada više govore od samog načina igre, jasno su pokazivali da su svesni propusta i da ih ima dosta. Protivnici to namirišu. 

Duga i naporna sezona iscedila je Delfine, ipak, ne u tolikoj meri da se energija ne vidi u potretima i potezima. Srbija je bila usporena, tromost je uzela danak, i na polju samopuzdanja mladi tim najviše će morati da radi. A, vera u sebe neće doći dok Delfini na velikom turniru - nadamo se koliko već u Splitu - u najjačem sastavu ne budu dobili direktnog konkurenta za medalju, u nokaut fazi. Pobede u grupi su bitne, nisu beznačjne ni u razigravanju zbog budućih dana, ali ni izbliza nemaju tu težinu. 

Dejana Savića može da raduje činjenica da Srbija nije skroz naskroz potonula posle Hrvatske, kao što su Mađari nakon eliminacije u četvrtfinalu. Ali, kako i sam selektor reče trenutno je realnost peto mesto. Ni gore, ni dole. Sve po zaslugama. Srbija može mnogo više, ima kvalitet da se bori za medalju, no toga neće biti dok reprezentativci ne raščiste u glavi sami sa sobom i ne počnu da izvršavaju direktive.  

“Drago mi je što smo pobedom zatvorili šampionat, što smo drugi put dobili Ameriku i što smo peti. Ostaje veliki žal što se nismo borili za medalju, jer smo verovali i znamo da možemo i da imamo kvalitet. Sada nam predstoji detaljna analiza i pripreme za Svetsku ligu i Evropsko prvenstvo, treba bolje da se spremimo za ta dva takmičenja, da popravimo odbranu, uigramo se i vidimo gde smo sve grešili. Nadamo se medaljama na ta dva turnira”, rekao je Nikola Lukić i dodao: 

“Fali nam koncentracije, imamo dosta oscilacija u igri. Sve one medalje koje je reprezentacija ranije osvajala, polazilo se od odbrane. Tako su dolazili dobri rezultati i medalje, i moramo odbranu da poboljšamo, a napad će doći iz nje”. 

Nikola Lukić (©VSS/Slobodan Sandić)Nikola Lukić (©VSS/Slobodan Sandić)

Na pripremama uoči Svetskog prvenstva Dejan Savić nije imao kompletan tim, pripreme su bile skraćene, a ekipa nova. Kada se sve sabere, nije iznenađenje što je selektor kroz ceo turnir ukazivao na iste propuste. Do Evropskog prvenstva u Splitu imaće znatno više vremena da sprovede svojevrstan dril. 

“Meni je značilo ovo takmičenje, postalo mi je lakše kako je odmicalo. Opustio sam se. S druge strane, fizički i emotivno smo iscrpljeni. Prijaće nam pauza. Sezona je bila dugačka i naporna, Svetsko prvenstvo se vezalo za klupske obaveze. Momci iz Novog Beograda i Đorđe Lazić učestvovali su na Fajnal-ejtu Lige šampiona, došli su na sam kraj priprema bez odmora. Tempo je izuzetno jak, ali mladi smo i moramo da se naviknemo. Izdržaćemo”, zaključio je jedan od trojice debitanata na Svetskom prvenstvu.  

Dugo, toplo leto je pred srpskim reprezentativcima, sve će biti podređeno što boljoj pripremi za Split, kako Delfini ne bi ponovo išli u razigravanje, već u borbu za medalje. Stagnacija i ispadanja u četvrtfinalu ne smeju da se odomaće - sasvim je normalno da i do toga nekada dođe, ali ne i da bude učestala pojava - jer će rivali Srbiju gledati drugačijim očima, a tada će Delfinima postati teže da se vrate u sam vrh.  

“Važno je za nas da smo pobedom završili takmičenje. Odigrali smo dosta disciplinovanije nego na početku turnira. Celu utakmicu smo mi kontrolisali, što nije bio slučaj na statu takmičenja. Pogotovo u odnosu na prvi meč protiv Amerike. To je ono što me raduje i na kraju to peto mesto. Nadam se da je ovo velika lekcija za naš tim. Dve pobede na kraju šampionata ulivaju samopouzdanje pred ono što nam predstoji, a to je Evropsko prvenstvo. Naučili smo lekcije i mislim da smo sebi pokazali da možemo da pretendujemo za najviši plasman, a ne da igramo za plasman od petog do osmog mesta. Dugo, toplo leto pred nama, imamo da radimo muški, i treba tako. Imamo dosta vremena da analiziramo celo takmičene i da ispravimo sve što nije valjalo, pa poboljšamo sve i da odemo spremni na Evropsko prvenstvo”, podvukao je Strahinja Rašović.  

Strahinja Rašović (©VSS/Slobodan Sandić)Strahinja Rašović (©VSS/Slobodan Sandić)

Svetska liga stvar je prestiža, nema tu težinu kao planetarna i kontinentalna prvenstva ili Olimpijske igre, međutim, ovoga leta bi mogla da bude jako bitna za Srbiju. Za koji god sastav da se selektor odluči, a izvesno je da će biti promena u odnosu na Svetsko prvenstvo, u Strazburu će jasnije videti na koga ozbiljno može da računa, ko usvaja savete i napreduje, i na šta će posebno morati da se obrati pađnja tokom klasičnih priprema. Rezultat će biti u drugome planu, ali bi Srbiji zbog dizanja timskog duha i te kako značile pobede nad evropskim selekcijama. 

“Dobro smo odigrali utakmicu sa Amerikom, iako smo igrali bez Jakšića. Bili smo disciplinovani u odbrani , nismo pravile greške iz četvrtfinala. Bitno je da smo dobili, da se dižemo. Predstoje prireme za Evropsko prvenstvo, iskoristićemo ih da ispravimo individualne greške i dovedemo igru na potreban nivo. U ovom trenutku peto mesto jeste realno, s obzirom na to kako su stvari odvijale. Zaslužujemo bolji plasman, to smo pokazali i u ove prethodne dve utakmice. Četvrfinale je bilo loš dan i dekoncentracija. Nadam se da ćemo u budućnosti otići korak napred. Turnir Svetske lige će koristiti kao pripreme, jer će se uporedno i trenirati. Svetska liga ne donosi nikakav plasman, ni na Olimpijske igre. Iskoristićemo to takmičenje da treniramo i što bolje se spremimo za Evropsko prvenstvo”, poručio je Sava Ranđelović.


tagovi

Nikola LukićSava RanđelovićStrahinja Rašovićvaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara