Dušan Mandić (©MN Press)
Dušan Mandić (©MN Press)

Regionalna igra prestola: Srpski het-trik ili povratak Hrvata na vrh u Beogradu

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.03.23. | 08:30

Na finalnom turniru Jadranske lige u vaterpolu za titulu se bore Novi Beograd, Radnički, Jug i Jadran iz Splita

Ko sporadično prati vaterpolo i letimično preleti preko dešavanja u bazenima, pomislio bi da je vreme stalo prošlog marta, da od tada ne teče. Ništa se nije promenilo: finalni turnir Jadranske lige ponovo se održava u glavnom gradu Srbije i spisak pretendenata na tron je nepromenjen. Sve sami učesnici Lige šampiona.

Novi Beograd će na svom bazenu – kroz ligaški deo se izborio da drugu godinu zaredom ugosti najbolje ekipe iz regiona i ima blagu prednost – braniti regionalnu krunu, ujedno i prvi trofej koji je uneo u vitrine, od dubrovačkog Juga sa kojim se sastaje u polufinalu (20.00), odnosno Radničkog iz Kragujevca i splitskog Jadrana (18.00).

Izabrane vesti

Regionalna igra prestola svedena je na četiri imena, ovoga puta polufinala nisu sklopljena po „nacionalnom ključu“ i srpsko-hrvatsko finale nije zagarantovane. Moguće su tri kombinacije, a po jednom pitanju organizator i Kragujevčani biće (konačno) ujedninjeni, kao i dalmatinski klubovi – boriće se za „srpsku stvar“, odnosno „hrvatsku stvar“.

Srpski het-trik ili povratak Hrvata na jadranski tron u Beogradu? Biće poznato, možda, već posle polufinalnih dvoboja.

NOVI BEOGRAD MOŽE DO „BACK TO BACK“ TITULE I PRVI JE FAVORIT, JUG MU VEĆ JEDANPUT POMRSIO KONCE

Alvaro Granados (©MN Press)Alvaro Granados (©MN Press)

Kada ekipa u ligaškom delu niti jednom ne ustukne, ne naleti na neprobojnu barikadu i trijumfuje u svim utakmicama, i pritom se za titulu bori u dobro poznatom okruženju, jasno je zašto nosi epitet prvog favorita. Novi Beograd je u pohodu na prvi regionalni trofej imao usputnih poteškoća, ali je pod dirigentskom palicom Igora Milanovića na završnom turniru bio tačan poput švajcarskog sata. Ništa manje na „11. aprilu“ ne očekuju ni tokom ovog vikenda.

Kroz čitavu sezonu Živku Gociću su povrede krojile sastav, međutim, zdravstveno stanje u novobeogradskom klubu je pred Fajnal-for Jadranske lige baš onakvo kakvo je mladi stručnjak i priželjkivao da bude – besprekorno. Nikola Jakšić je zalečio povredu koju je vukao, nije se izlagao naporima sa državnim timom, a predah je dobio i Alvaro Granados. Formu su tokom reprezentativnih akcija podigli Dušan Mandić i Strahinja Rašović, a aduti regionalnog prvaka biće i Radomir Drašović, grčki duo Angelos Vlahopulos – Dimitrios Skumpakis, kao i centarska linija na čelu sa Duškom Pijetlovićem.

I dok Novi Beograd nema kadrovskih problema i u dobrom raspoloženju dočekuje duel sa Jugom – u utorak kod kuće porazio Marselj i napravio dobru uvertiru – ne može se isto reći za tim Vjekoslava Kobešćaka. Četvorostuki šampion regionalnog takmičenja izgubio od Sabadelja u Ligi šampiona i još nije obezbedio mesto na Fajnal-ejtu Lige šampiona, no ono što je veći problem jesu povrede i manjak vremena za treninge.

Dubrovčani su, za razliku od ekipe Živka Gocića, gubili vreme i trošili se prevaljujući kilometre, a veliko je pitanje hoće li svi prvotimci biti u stroju za finalni turnir u Beogradu. Bek Filip Kržić je pre dve sedmice slomio prst, a na povrede su se posle Sabadelja požalili i prvi golman Toni Popadić, centar Goran Grgurević i mladi Toni Mozara. Fokus odbrane Novog Beograda biće na Jugovom kapitenu Lorenu Fatoviću. Prvi je strelac Jadranske lige sa 36 golova na samo deset utakmica i tradicionalno najbolje partije pruža protiv srpskih klubova.

Veliki teret poneće i grčki centar Konstantinos Kakaris, koji će od iduće sezone, sve je izvesnije, braniti boje Pro Reka, zatim univerzalac Marko Žuvela, hrvatski reprezentativci Franko Lazić i Matijas Biljaka, ali i veteran Maro Joković. Jednoj od najprefinjenijih levica današnjice dozirana je minutaža u tekućoj sezoni, Vjekoslav Kobešćak nije po svaku cenu „skidao“ hrvatskog veterana. Svesno je čuvao Jokovića za najjače protivnike i protiv njih su Dubrovčani igrali najbolje.

Novi Beograd se već jedanput opekao protiv Juga. U Ligi šampiona na „11. aprilu“ nije „zaključao“ utakmicu na vreme, dopustio je dubrovačkom velikanu da se vrati, napravi preokret, a domaćinu je remi u poslednjem minutu iščupao Nikola Jakšić.

„Jug iz Dubrovnika dugo godina igra ozbiljnu ulogu u evropskim okvirima. To je zaista veoma kvalitetan tim o kome ne treba trošiti reči. Iako im se dešavaju kadrovske promene u ekipi, njihov sistem igre i sve ono što ih krasi ostaje i po tome su prepoznatljivi. Siguran sam da nam predstoji kvalitetna i uzbudljiva utakmica. Mi se pripremamo na najbolji mogući način i stremimo ka tome da pružimo naš maksimum i ukoliko u tome uspemo, siguran sam da Jugu neće biti lako“, poručio je Živko Gocić pred polufinale sa Dubrovčanima.

RADNIČKOM U PODSVESTI FIJASKO NA POLJUDU I JADRANOVE LEKCIJE, U BEOGRADU NE ŽELI DA BUDE PUKI UČESNIK

Nikola Lukić (©MN Press)Nikola Lukić (©MN Press)

Jadran je protekle sezone napravio istorijski rezultat u regionalnoj ligi stigavši do finala. U prvom nije uspeo da podigne pehar, Novi Beograd je Splićane ostavio praznih šaka, kasnije ih je Jug u hrvatskom šampionatu potukao u borbi za titulu, a u novu sezonu su ušli sa identičnim ambicijama. Ali, ni Jadranu, kao ni Radničkom, za sada, mnogo toga ne ide po planu. Kragujevčani nisu odbranili trofej kupa, Jadran takođe, a nije se domogao ni pehara u Superkupu Hrvatske. Pritom, obe kluba bi mogla da izvise za plasman na Fajnal-ejt Lige šampiona. Na završnom turniru Jadranske lige imaju priliku da preokrenu sezonu.

Iako je sve išlo ka tome da će polufinala biti prošlogodišnja repriza, Jug je porazom od Mladosti na Gružu u poslednjem kolu pogurao Kragujevčane do trećeg mesta i poslao ga na dvostrukog prvaka Starog kontinenta. Radnički je tako dobio šansu da se revanšira Jadranu za fijasko na Poljudu. Tim Uroša Stevanovića doživeo je katastrofu u gradu podno Marjana, izgubio je na poslednjem turniru sa čak 15:3!

U velikom padu je Radnički otkako je „puklo“ u svlačionici. Marko Radulović je pred finalni turnir Kupa Srbije napustio klub i trenira sa Novim Beogradom, čiju kapicu će nositi iduće sezone, nema ni centra Nemanje Vica, a ekipu su uzdrmale i vesti da će Nikola Lukić i Lazar Dobožanov krenuti stopama bombardera iz Rijeke. I oni će od leta biti u novobeogradskom klubu. Na sve to nakalemile su se povrede.

„Naša forma trenutno nije na zavidnom nivou, upali smo u neki teži period i ovaj turnir može da bude idealna prilika za izlazak iz serije slabijih izdanja. Ne idemo u Beograd samo da budemo puki učesnici Fajnal-fora. Svaku ekipu na tom turniru smo dobili ove sezone, sem Jadrana sa kojim smo odigrali nerešeno, a pokazali smo da možemo sve da ih nadigramo i prošle godine. Ne vidim da smo tamo autsajderi. Naša forma jeste trenutno takva da se ne svrstavamo u glavne favorite, ali možda ovoj ekipi i više odgovara kada nema tu ulogu“, zaključio je Filip Janković.

Radnički neće biti favorit u polufinalu, očekivanja su u Šumadiji splasnulo, što može izazvati pozitivan efekat. Pre dve sezone kragujevački klub je kao autsajder osvojio regionalnu krunu u Zagrebu i postao prvi srpski klub kome je to pošlo za rukom. Tada je iznenadio Splićane i Dubrovčane. Ipak, od tada se mnogo toga u Jadranu promenilo, pa čak i u ovoj sezoni u odnosu na njen početak.

Jure Marelja je nasledio Mileta Smodlaku, a među stativama je izvršena rokada. Mate Anić je potisnuo u drugi plan Ivana Marcelića i izvrsno brani minulih sedmica. Konstanta je spoljna linija na čelu sa Jerkom Marinićem Kragićem i Lukom Bukićem, kao i centralnim bekom Rinom Burićem. Trio hrvatskih reprezentativaca letos je osvojio evropsko zlato u Splitu, a Radnički će morati da motri i na Marina Čagalja, Antonija Duževića i veterane Nikšu Dobuda i Anđela Šetku.

Pozitivna stvar za Uroša Stevanovića je što se Miloš Ćuk oporavio od bolesti, a Nikolu Lukića više ne muči rame. Udarne igle kragujevačkog kuba nisu bile u konkurenciji za sastav za meč sa Dinamom u Tbilisiju.

„Jadran je čvrsta ekipa sa dobrim bekovima, centrima i napadačima, pogotovo na levoj strani. Tu je veliki broj reprezentativaca, poput Kragića, Bukića, Burića i ostalih, a uz to im se i golman nalazi u jako dobroj formi. Međutim, imaju i svojih mana i nastojaćemo da ih iskoristimo. Od početka sezone nas prate problemi sa izostancima, pogotovo u poslednje vreme. U Gruziji je konačno zaigrao Kojić, međutim, bili smo bez Ćuka i Lukića. Dan pred turnir smo se napokon kompletirali i nadam se da ćemo nastupiti u punom sastavu“, podvukao je kapiten Radničkog.

FAJNAL-FOR JADRANSKE LIGE U BEOGRADU (POLUFINALA)

Subota

18.00: Jadran Split – Radnički Kragujevac

20.00: Novi Beograd – Jug Dubrovnik

FINALE – nedelja, 18.00



tagovi

Regionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluVK Novi BeogradVK RadničkiVK Jadran SplitVK Jug

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara