Luis Hamilton i Maks Ferštapen (©AFP)
Luis Hamilton i Maks Ferštapen (©AFP)

Trka milenijuma u Abu Dabiju: Hamilton VS Ferštapen

Vreme čitanja: 7min | ned. 12.12.21. | 08:06

Danas pada odluka o šampionu najbržeg cirkusa. Obojica vozača imaju isti broj bodova, s tim da Holanđanin startuje s pol-pozicije što može na kraju da bude presudno. Repriza 1974. godine kada su Emerson Fitipaldi i Klej Ragaconi ušli poravnati u finalnu trku

"U vašem su gradu, pakleni vozači čeličnih živaca. Pripremite karte, zauzmite mesta, tu na galeriji plavog zida smrti. Ovo je vreme paklenih vozača“.

Pobeda Maksa Ferštapena (2,10)

Izabrane vesti

Kultni stihovi benda Atomsko sklonište s kraja sedamdesetih godina prošlog veka mogli bi da budu lajtmotiv trke milenijuma u Formuli 1 – obračun dvojice najboljih vozača današnjice, Luisa Hamiltona i Maksa Ferštapena.

Istorija nadohvat ruke. Možda niste fan auto-moto sporta i Formule 1, ali danas (14.00, Sport Klub HD) sva svetla biće uperena u Abu Dabi. Trka u glavom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata biće centralni sportski događaj dana. Najbrži cirkus dobija starog ili novog vladara – sedmostrukog šampiona Luisa Hamiltona ili izazivača Maksa Ferštapena. Obojica imaju isti broj bodova – 369,5. Nema kalkulacije, ko bude bolji u poslednjoj trci osvojiće krunu, s tim da je Holanđanin u prednosti jer ima pol-poziciju.

Pobeda Luisa Hamiltona (2,00)

Hamilton je na pragu istorije – statusa G.O.A.T (najboljeg svih vremena). Englez je u prilicu da prestigne Mihaela Šumahera po broju kruna. Nemac i Britanac imaju po sedam, a sada bi vozač Mercedesa mogao da se osamostali na tronu najpopularnijeg automobilskog sporta. Mirni Lala, rođen u Belgiji, u Haseltu pre 24 godine, za volanom Red Bula, može do prve krune i najavi dominaciju u narednoj deceniji.

Koliko su ovi vozači bili superiorni ove godine govori podatak da su ostvarili ukupno 17 pobeda na 21 trci. Ferštapen ima devet, a Hamilton osam trijumfa. "Uljezi“ ove godine bili su Serhio Perez, Esteban Okon, Danijel Rikardo i Valteri Botas.

(©AFP)(©AFP)

Činilo se sredinom prošlog meseca da će kruna u Holandiju, ali se nije predavao veliki šampion. Hamilton je slavio u Brazilu, Kataru i Saudijskoj Arabiji i izjednačio se sa Lalom. Koliko je pol-pozicija Ferštapena prednost govori podatak da je od devet prvih startnih pozicija ove godine na šest trka pobedio. Hamilton je uspeo da pretekne velikog rivala na premijernoj trci u Bahreinu i pred svojim navijačima u Velikoj Britaniji, dok je jednom Danijel Rikardo bio najbolji kada je Lala imao pol.

Fitipaldi ispred Ragaconija 1974. godine, Glok naljutio Brazilce 2008.

Vratimo se malo u davnu prošlost, u 1974. godinu. Tada su poslednji put dvojica vozača bili izjednačeni pred poslednju trku za VN SAD-a. U pitanju su Emerson Fitipaldi i Đanklaudio Đuzepe "Klej“ Ragaconi. Brazilac je bio za volanom Meklarena, a Švajcarac je upravljao ponosom Italije Ferarijem. Na kraju je titula pripala Fitipaldiju koji je završio trku na četvrtom mestu, dovoljno tada za drugu krunu najboljeg vozača današnjice. Pre toga je bio najbolji 1972. Ta titule bila je premijerna za Meklaren, britanski ponos iz Vokinga. Ako osvoji osmu titulu i uđe u istoriju, Hamilton će postati osmi najstariji šampion Formule 1. U toj kategoriji rekorder je Huan Manuel Fanđo. Argentinac je 1957. godine bio najbolji sa 46 godina i 41 danom.

Maks Ferstapen završava trku između 1. i 3. mesta (1,25)

Tokom istorije bilo je još mnogo neverovatnih šampionata koja su odlučivani u finalnoj trci, u foto finišu. U najsvežijem sećanju je trka za VN Brazila iz 2008. godine, kada je Hamilton stigao do premijerne krune. Do današnje trke u Abu Dabiju mogla je da nosi epitet najbolje, ali i najkontroverznije, u ovom milenijumu. Za titulu su se borili Luis Hamilton i idol domaćih navijača Felipe Masa. Vozač Meklarena je morao da zauzme peto mesto da bi postao šampion. Brazilac je uspeo da pobedi pred svojim navijačima, a aktuelni vladar najbržeg cirkusa je na neverovatan način uspeo da dođe do željene pozicije i okiti se krunom.

Tada je najomraženija ličnost u Brazilu bio Nemac Timo Glok koji se sporo kretao po mokroj stazi, pa ga je Hamiton pretekao u finišu poslednjeg kruga i za samo bod osvojio prvu titulu u karijeri. U boksu Meklarena skakala je od sreće tadašnja devojka Luisa Hamitona, pevačica Nikol Šercinger.

Bilo je još nekoliko fenomenalnih poslednjih trka koje su odlučivale o šampionu u ovom veku. Pre 18 godina za krunu su se borili Mihael Šumaher i Kimi Raikonen, kome će trka u Abu Dabiju da bude poslednja u karijeri. Nemački as je imao devet bodova više. Na trci za VN Japana je završio na osmoj poziciji što mu je donelo petu titulu. Na kraju je imao dva boda više od Ledenog Finca. Naredne godine, Šumaher je odbranio krunu u Formuli 1. Ispostavilo se da mu je to bila poslednja, 2004. godine. Završio je šampionat sa čak 34 boda više od Rubensa Barikela, a iza su bili Dženson Baton i Fernando Alonso.

Pre devet godina Sebastijan Fetel i Fernando Alonso bili su kandidati za tron pred finalnu trku. Nemac je imao 13 bodova više od Španca. Na startu trke je imao peh, prvi krug je završio na poslednjem mestu, ali je uspeo da stigne do šeste pozicije što mu je bilo dovoljno za titulu, treću vezanu.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Pre 45 godina, Džejms Hant je stigao do jedine krune u Formulu 1 kada je u poslednjoj trci prestigao Nikija Laudu u generalnom plasmanu u kišnom Fidžiju. VN Australije u Adelejdu 1986. godine je bila pravi triler. Čak trojica vozača imala su šansu da stignu do tiutle. U pitanju su Najdžel Mensel, Alen Prost i Nelson Pike. Mensel je bio lider, trebalo mu je da stigne do treće pozicije, ali je zadnja guma nije izdržala, pukla je pri brzini od 270 kilometara na sat, pa je morao da napusti trku, a legendarni Francuz Prost je s Meklarenom te godine bio najbolji.

Dramatična borbe za titulu krajem osamdesetih godina prošlog veka vodili su vozači Meklarena Ajrton Sena i Alan Prost. Legendarna je bila trka na Suzuki za VN Japana 1989. godine. U finišu se se sudarili, obojica završili trku, a titula je pripala Prostu.

Šumaher je 1994. godine pobedio Dejmona Hila, vozača Vilijamsa, a tri godine kasnije Nemac je poklekao u poslednjoj trci od Žaka Vilneva.

Vratimo se na sadašnjost. Iako je na treninzima u petak Hamilton imao najbolja vremena, u subotu u kvaliikacijama Ferštapen je "leteo“ stazom. Najbrži krug je odvezao za 1:22.109, što je 0,3 sekunde bilo brže od Hamiltona. Iznenađujuće treće mesto je osvojio Lando Noris, dok je na četvrtoj poziciji bio Ferštapenov kolega iz Red Bula, Meksikanac Serhio Perez. Hamiltonov kolega iz Mercedesa Valteri Botas tek će sa šeste pozicije da počne današnju trku.

Vozači "povukli ručnu", nema bombastičnih izjava

Zakopane "ratne sekire": Hamilton i Ferštapen (©AFP)Zakopane "ratne sekire": Hamilton i Ferštapen (©AFP)

Ključa u Abu Dabiju. Groznica sigurno "udara“ obojicu, ali nisu "talasala“, davala bombastične izjave ove nedelje. Puni su samopouzdanja i veruju da će stići do titule.

"Odlično se osećam, srećan sam zbog pol-pozicije. To je ono što smo želeli. Nije nam bilo lako obzirom na to u kakvoj je formi Mercedes na poslednjim trkama“, istakao je Ferštapen.

Hamilton se ne predaje. Bio je otpisan prošlog meseca, ali je sa tri vezane pobede možda u psihološkoj prednosti bez obzira na Ferštapenovu pol-poziciju. Britanac zna kako se osvajaju titule.

"Nismo imali odgovor na Maksov krug. Zaslužio je pol-poziciju, ali mislim da smo u dobrim pozicijama što se tiče pneumatika“, rekao je Hamilton.

Vladar Formule 1 veruje da će iskustvo da mu donese prevagu.

"Moj prostup u prošlosti može mi pomoći u ovoj odlučujućoj trci. Videli ste to i u prethodnim trkama. Prošle godine su nas ovde pobedili, ali tada samo dolazio posle preležanog virusa korone, nisam bio 100 odsto spreman“, istakao je Hamilton.

Borba za šampionat Ferštapena i Hamiltona bila je neverovatna ove godine i često je prelazila granicu sporta, kao što je bio slučaj u Saudijskoj Arabiji. Britanac i Holanđanin su tadao optuživali jedan drugog za prljavu vožnju. Strasti su ipak splasle, obojica su ovih dana u medijima "povukli ručnu“.

"Luis je već osvojio toliko šampionata, ali ove godine mislim da smo gurali jedan drugog, svakako u nekim trkama, do krajnjih granica. U suštini smo pokušavali da izvučemo sve iz naših automobila, guma, do poslednjeg kruga, do poslednje krivine i to je veoma uzbudljivo“, rekao je vozač Red Bula i dodao:

"Za 10, 20 godina ljudi će se sećati ove sezone i ove poslednje trke“.

SVE KVOTE ZA F1 TRKU U ABU DABIJU

Hamilton je rekao da se u potpunosti slaže sa 24-godišnjim rivalom.

"Bila je to neverovatna godina, neverovatna bitka i zahvalan sam što sam imao tako tesnu bitku sa Maksom i njegovim timom", rekao je 36-godišnji Englez.

Hamilton ili Ferštapen? Iskustvo ili mladost? Osma kruna Britanca ili premijerna Holanđanina? Istorija će biti ispisana danas nešto pre 16 časova. Vežite se, polećemo...



tagovi

Luis HamiltonMaks FerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara