Marko Žuvela (©VK Novi Beograd)
Marko Žuvela (©VK Novi Beograd)

Trofej ostaje u Hrvatskoj! Rijeka dobila spektakl za pamćenje – Jug i Primorje u evropskom finalu

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.05.24. | 20:49

U subotu će pasti odluka da li pehar namenjen pobedniku Kupa Evrope ostaje u Gradu koji teče ili ide u Dubrovnik

Najveće gradsko čedo, ono koje je veći deo života provelo pod stenama na Kantridi, ostalo je bez toliko iščekivane i željene titule. Dinamo je sačuvao status neprikosnovenog, i dalje u Zagrepčane ide epitet večiti vladar hrvatskog fudbala. Ali, u samo nekoliko dana bi u Gradu koji teče mogle da se organizuju dve velike fešte. Jedna u čast Rijeke, ukoliko uzvrati Modrima i nanese im makar malo patnje i bola u finalu kupa, ali i zbog – vaterpola.

Rijeka je dobila organizaciju završnog turnira Kupa Evrope i – spektakl za pamćenje. Primorje je nadoknadilo ogroman zaostatak protiv Vuljagmenija, koji predvodi Vladimir Vujasinović, otišlo na Fajnal-for i tamo posle preokreta u duelu sa berlinskim Špandauom izborilo veliko finale – 14:12. A, tamo ga čeka jadranski rival, gigant iz Dubrovnika. Jug je očitao lekciju španskom Sabadelju – 11:7, pa je jedno sigurno: trofej ostaje u Hrvatskoj!

Izabrane vesti

Dobila je Hrvatska tačno ono što je želela. Za pehar će se boriti njeni klubovi, što znači da će tribine bazena kraj Kantride biti krcate. U subotu će pasti odluka da li pehar namenjen pobedniku Kupa Evrope ostaje u Gradu koji teče – što bi moglo da izazove dodatne pozitivne vibracije pred novi oršaj Rijeke i Dinama u finalu kupa – ili ide u Dubrovnik.

Kako god da se završi, Hrvatske će dobiti trećeg pobednika Kupa Evrope. Dubrovčani su poslednje godine prethodnog milenijuma zaseli na tron u drugom po snazi evropskom takmičenju, već naredne sezone učinila je to i Mladost. Na listi osvajača bi moglo da se upiše i riječko Primorje, kome će publika biti adut, ali ozbiljne ima i u bazenu. Počev od centra Lovra Paparića, nekadašnjeg igrača Partizana, koji je razgrtao čuvare na liniji dva metra; zatim golmana Ivana Maura Čubranića i odličnog strelca Nika Čubranića, pa do kapitena Tina Brubnjaka i holanskog reprezentativca Kasa te Rilea.

Taj kvartet, uz Fabija Kripu, te iskusnog Darka Brguljana, došao je glave berlinskom Špandauu. Nije uspeo klub na čijoj klupi sedi Vladimir Marković da se domogne finala, iako je posle pogodaka Mareka Tkača imao tri gola prednosti. Riječani su u nastavku anulirali zaostatak, igrali mudrije, bili staloženiji u završnici, dok su se Nemci uzdali u fenomenalnog Denisa Streleckog. Dao je pet golova, uzimao teške šuteve i pogađao, međutim, sve skupa nije bilo dovoljno da bi ekipa Igora Hinića bila eliminisana.

Primorje se pridružilo velikom rivalu Jugu, kome su udarne igle bili hrvatski reprezentativci. Franko Lazić i Marko Žuvela su doslovce sami razbili Sabadelj. Španci nisu imali lek za udarni tandem Dubrovčana koji je postigao devet od 11 golova! Prelomili su utakmicu još u trećoj deonici, kreirali osetunu prednost i trasirali put četvorostrukom osvajaču Lige šampiona do bitke za novi evropski trofej.

FAJNAL-FOR KUPA EVROPE (RIJEKA):

POLUFINALE

Petak

Sabadelj – Jug Dubrovnik 7:11

Primorje – Špandau 14:12

MEČ ZA BRONZU

Subota

17.45: Špandau – Sabadelj

FINALE

Subota

20.00: Primorje – Jug Dubrovnik



tagovi

Kas te RileLovro PaparićTin BrubnjakIvan Mauro ČubranićNiko ČubranićIgor HinićVK PrimorjeVK JugLEN Kup EvropeVjekoslav KobešćakMarko ŽuvelaFranko LazićDarko Brguljan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara