(©Starsport)
(©Starsport)

Uspešnost sezone meri se trofejima, derbiji mogu da pojačaju ili pokvare utisak: Zvezda – Partizan 12:9

Vreme čitanja: 5min | uto. 27.06.23. | 18:54

Crveno-beli sezonu završili sa najviše pehara, ali i bez minusa u direktnim duelima sa večitim rivalom

Trofejima se meri uspešnost sezone, jednostvaniji i precizniji kantar u sportskom svetu ne postoji. I nikada ne laže. Ali, često kod navijača preovlada subjektivan osećaj, a on ume da bude usko povezan sa rezultatima duela sa najvećim rivalom. Poraz u derbiju ili više njih mogu biti mrlja na tituli, da je prati osećaj gorčine.

Otuda i ona poruka da se derbi ne može kupiti. Nema težinu kao osvojen pehar, ali neuspesi u utakmicama koje imaju posebnu draž – ne odlučuju nužno o prvaku, mada je to u Srbiji obično slučaj – mogu da pokvare kompletan utisak, ostave nešto drukčiji dojam. Podvukli smo crtu i izračunali koliko su srpski klubovi u nedavno završenoj sezoni otežali kroz trofeje, a kako stoje stvari u derbijim u pet najpopularnijih muških kolektivnih sportova?

Izabrane vesti

Crvena zvezda je šesti put uzastopno fudbalski šampion Srbije, odbranila je duplu krunu i fudbaleri mogu da se podiče direktnim učešćem u grupnoj fazi Lige šampiona. Teško da iko u Ljutice Bogdana period pod komandom Miloša Milojevića – ispostaviće se tranzcioni – može da okarakteriše neuspešnim sa aspekta rezultata, iako iskoraka na međunarodnoj pozornici nije bilo. Pride, klupu je napustio bez poraza u večitom derbiju.

Doprineo je tome i anemični Partizan, predstave u duelima nisu mu se razlikovale od onih kroz čitavu sezonu. Bez pobede u derbiju, bez trofeja, ali promena u Humskoj nema. Ako štogod crno-belima može biti uteha to je da na svom stadionu od Zvzede nisu pretrpeli poraz od jubilranog 150. derbija. Od tada je prošlo sedam godina. Oba ovosezonska završena su remijem, dok je onaj igran na stadionu “Rajko Mitić” u slavlje crveno-bele strane pretvorio Aleks Vigo.

(©Starsport)(©Starsport)

U dvoranama je bilo daleko više elektriciteta i naboja, prštalo je u Areni, Pioniru i Čairu. Košarkaši Crvene zvezde podiglis u dva dvomaća pehara, Partizan Mozzart Bet se vratio na regionalni tron i prekinuo desetogodišnju agoniju, ali posle finalnog preseka ni ekipa Željka Obradovića, ni tim Duška Ivanovića nije odneo konačnu pobedu u derbijima. Na semaforu je: 5-5.

Istorijski večititi derbi u Evroligi igran u Areni pripao je crveno-belima, Nemanja Nedović pogodio je trojku u odsudnom trenutku, dok je su crno-beli uzvratili udarac u dvorani “Aleksandar Nikolić”. U elitnom takmičenju trijumfi na strani, u regionalnom je domaći teren bio od krucijalnog značaja. Kako u osnovnom delu sezone, tako i u finalnoj seriji plej-ofa. I zbog toga na Malom Kalemegdanu znaju da pomenu poraz u Zagrebu od Cibone i istaknu da ih je on koštao ostanka na tronu.

Jedini derbi odigran na neutralnom terenu jeste onaj u polufinalu Kupa Radivoja Koraća. Zvezda se vratila iz minusa, trojke Luke Vildoze i minijature Fakunda Kampaca bile su vredne preokreta, dobijenog derbija i kasnije – ispostaviće se – prvog pehara, Žućkove levice.

Samo u košarci večiti rivali bili su megdandžije bezmalo koliko i sve ostale sekcije zajedno…

(©Starsport)(©Starsport)

U rukometu je početkom jeseni igran večiti derbi posle tri godine! Sve zbog toga što su timovi bili podeljeni u grupe, a kuglice nisu spojile crveno-bele i crno-bele. Kada je došlo do ponovnog spajanja, Partizan je bio silovit. Četa Darija Krželja je u tom prvom bila poput uragana, oduvala je arhinerpijatelja i tada je strateg Parnog valjka – u međuvremenu napustio klub – izjavio da mu je to najveća pobeda u karijeri.

Novi trijumf nad crveno-belima nije dočekao. U drugom delu sezone Zvezda se revanširala klubu iz Humske, iako je počela da se osipa. Nije manjkalo motiva izabranicima Ratka Đurkovića, blistao je omaleni srednji bek Ivan Horvat, međutim, u konačnoj računici crveno-beli se nisu ovajdili. Nisu ušli u doigravanje, dok Partizan nije uspeo da prekine strahovladu Vojvodine.

Crno-beli nisu svrgnuli Novosađane u rukometu, ali jesu u odbojci. Kaznena ekspedicija Bojana Janića osvojila je istorijsku triplu krunu, a na putu do titule izbacila je večitog rivala. Crno-beli su bili na rubu eliminacije. Dva puta su poraženi u ligaškom delu, povela je Zvezda u četvrtfinalnoj seriji i ostala bez plasmana u završnicu. Partizan je vratio brejk i dobio maraton od pet setova u majstorici.

Parizanu tri trofeja, Zvezdi – Pirova pobeda. Imala je više trijumfa u derbijima, ali je u dve najbitnije utakmice zakazala.

Uspešniji su bili crveno-beli i u vaterpolo derbijima. Na samom otvaranu sezone, na prvom od četiri turnira – igralo se u Kragujevcu – Zvezda je predvođena Dejanom Savićem preko centara kreirala veliku razliku, opustila se u završnici, međutim, nije dopustila sedmostrukom evropskom prvaku da izvuče remi. U Superligi Srbije domaći teren i nije bio neki faktor, pošto je Partizan bio poprilično ubedljiv kraj Dunava. Hrvatski as Lovre Miloš poneo je kapitensku traku i bio heroj crno-belih sa četiri gola.

Od tada do narednog derbija se kod crveno-belih štošta promenilo. Dejana Savića je nasledio njegov pomoćnik Aleksandar Filipović, osvojila je Zvezda trofej u kupu, pa odmah nakon toga uzdignutog čela napustila Banjicu. Pao je Partizan u hramu vaterpola, nije bio u stanju, kao ni Novi Beograd nekoliko dana ranije, da zaustavi furiozne crveno-bele.

Sve u svemu, posle večitih derbija više razloga za zadovoljstvo i slavlje imala je Zvezda. Ali, poslednju veliku feštu imala je crno-bela strana u Areni.

FUDBAL

Mozzart Bet Superliga:

Partizan – Crvena zvezda 1:1 (0:1)

Crvena zvezda – Partizan 1:0 (1:0)

Mozzart Bet Superliga, plej-of:

Partizan – Crvena zvezda 0:0

UKUPNO: Crvena zvezda – Partizan 1-2-0

KOŠARKA

Evroliga:

Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 73:76

Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet 78:79

ABA liga:

Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet 90:74

Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 92:81

ABA liga, plej-of:

Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 88:80

Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 87:78

Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet 91:78

Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet 68:56

Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 96:85

Kup Radivoja Koraća (polufinale):

Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 75:83

UKUPNO: Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda 5-5

RUKOMET

Superliga:

Partizan – Crvena zvezda 35:28

Crvena zvezda – Partizan 29:25

UKUPNO: Partizan – Crvena zvezda 1-1

ODBOJKA

Superliga:

Partizan – Crvena zvezda 2:3

Crvena zvezda – Partizan 3:2

Superliga, plej-of:

Partizan – Crvena zvezda 0:3

Crvena zvezda – Partizan 1:3

Partizan – Crvena zvezda 3:2

UKUPNO: Crvena zvezda – Partizan 3-2

VATERPOLO

Superliga:

Crvena zvezda – Partizan 6:10

Partizan – Crvena zvezda 10:11

Jadranska liga:

Partizan – Crvena zvezda 12:13

UKUPNO: Crvena zvezda – Partizan 2-1

*****

SVE SKUPA U SEZONI 2022/2023: Crvena zvezda – Partizan 12-2-9


tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanKK Crvena zvezdaKK PartizanRK Crvena zvezdaRK PartizanOK Crvena ZvezdaOK PartizanVK Crvena zvezdaVK Partizan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara