Gavril Subotić i Filip Janković (©MN Press)
Gavril Subotić i Filip Janković (©MN Press)

Uvezanost srpske lige sa regionalnom i zašto derbiji sad imaju dodatnu težinu

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.10.23. | 10:02

Za kvintet utakmice domaćeg šampionata imaju duplu vrednost...

Sezona je sama po sebi dovoljno čudna, jer će biti iscepkana na dva dela. Zbog Evropskog prventva u januaru – mada je i dalje nepoznanica hoće li se ono održati u Izraelu kako je prvobitno planirano ili, što je realnije, biti izmešteno u drugu državu zbog rata u Svetoj zemlji – i Svetskog prvenstva u februaru, te tri meseca predviđena samo za reprezentativne akcije, klubovi će imati dosta praznog hoda, ali kao da to nije dovoljno, pa je na prostoru Balkana već dovoljno komplikovan kalendar još malo zamršen. Tek da malo kome bude jasno o čemu se zaista radi i kako se za koje takmičenje bodovi obračunavaju.

Podeljeni su srpski klubovi u dve grupe, isprva će po šest ekipa igrati među sobom, kasnije će doći i do ukršanja. A, naposletku i plej-of, te borba za titulu, izlazak u Ligu šampiona i druga međunarodna takmičenja. I prethodne sezone je sistem takmičenja menjan iz razloga što je kalendar prenatrpan i klasičan ligaški format teško je sprovesti u delo, jer pojedini vikendi moraju da budu slobodni za međunarodna takmičenja i regionalno. Od ove godine – možda i samo ove, a naredne dođe do nove promene – je Superliga direktno uvezana sa Jadranskom, pa derbiji sada imaju veću težinu.

Izabrane vesti

Kada nema dovoljno lufta zaodržavanje domaćih šampionata po klasičnom ligaškom modelu – barem je tako u Srbiji – ili se nepotrebno izmišlja topla voda, jasno je da ga tek nema za regionalno takmičenje. Veliki znak pitanja stajao je pored Jadranske lige, postojala je dilema hoće li se uopšte i igrati, postoje li mogućnosti za tako nešto. Pronađene su novom promenom formata u kome su klubovi unutar elitnog ranga podeljeni u dve divizije: primorsku i kontinentalnu.

Učesnika je 12, a napravljene su dve grupe i regionalna liga uveliko je u toku. U jednoj se Jadran iz Herceg Novog nadmeće sa hrvatskim klubovima – splitskim Jadranom i Mornarom, dubrovačkim Jugom, zagrebačkom Mladošću, riječkim Primorjem i šibenskim Solarisom; dok su u drugoj isključivo srpski timovi – Novi Beograd, Partizan, Šabac, Crvena zvezda i kragujevački Radnički.

Hrvatski klubovi i crnogorski Jadran u prvoj fazi igraju između sebe i trenutno je poredak takav da će izvesno u dalji tok takmičenja otići Novljani i splitski Jadran, kao i dubrovački Jug kom je ključna pobeda ona protiv riječkog Primorja. U primorskoj grupi su igrane utakmice, Hrvati nisu računali rezultate iz nacionalnog prvenstva, ali se zato u kontinentalnoj grupi oni prenose.

Za srpski kvintet utakmice iz domaćeg šampionata imaju duplu vrednost. Novi Beograd je dobio Partizan (17:7), crno-beli su izgubili i od Šapca posle izvođenja peteraca (20:19), ali su tu makar zaradili bod, a treći meč bitan za određivanje poretka i u regionalnoj ligi biće igran između Crvene zvezde i kragujevačkog Radničkog večeras na Dorćolu (20.00). A, četvrti će u prvoj fazi biti između Šapca i novobeogradskog kluba krajem oktobra.

Kada dođe do ukrštanja grupa i svih pet timova međusobno odmeri snage, biće podvučena crta. Iz kontinentalne grupe, odnosno od srpskih klubova u završnicu Jadranske lige će samo dva, a iz primorske grupe tri ekipe.

Fajnal-for je za ovu sezonu ukinut, umesto četiri tima u završnici će se naći pet i biće organizovana dva turnira. Na njima će se ukrštati timovi iz Srbije sa hrvatskim i Jadranom iz Herceg Novog, igraće svako sa svakim, a domaćini turnira biće najbolje plasirane ekipe iz kontinentalne i primorske grupe. Jadran iz Splita nalazi se pred overom domaćinstva...

Neće biti finala, već će se podvući crta i od početka sabrati bodovi. Ko ih ima najviše – biće proglašen za novog regionalnog šampiona.

SUPERLIGA SRBIJE – 4. KOLO:

GRUPA A:

Subota

19.45: Novi Beograd – Vojvodina

20.00: Proleter – Partizan

Nedelja

11.00: Stari grad Šabac

GRUPA B:

Subota

17.45: NBG Vukovi – Valis

20.00: Crvena zvezda – Radnički

20.45: Taš – Nais


tagovi

Superliga Srbije u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK RadničkiVK PartizanVK Novi BeogradVK ŠabacVK Jadran Herceg NoviVK Jadran SplitVK JugVK PrimorjeVK Mladost ZagrebVK SolarisVK Mornar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara