(©Reuters)
(©Reuters)

Ludilo Vimbldona: Šampion Novak Đoković pao za četiri mesta na ATP listi

Vreme čitanja: 2min | pon. 11.07.22. | 08:41

Srpski as od danas sedmi na svetu

Kuriozitet kakav se verovatno nikada do sada nije dogodio: Novak Đoković je u nedelju osvojio šampionski pehar na Vimbldonu i za to je „nagrađen“ padom od četiri mesta na ATP listi!

Grend slem pobednik je od danas sedmi teniser sveta, pošto je izgubio 2.000 bodova sa prošlogodišnjeg Vimbldona, a nove poene za novi trijumf nije dobio.

Izabrane vesti

Kako se to uopšte dogodilo? Kada je Vimbldon odlučio da zabrani ruskim i beloruskim teniserima da igraju, čak i onima koji se javno distanciraju od vojne akcije u Ukrajini, odgovor ATP Saveta, u kojem inače sede pored ostalih Rodžer Federer i Rafael Nadal, ali ne i Novak Đoković, bio je da se, za kaznu, smanji značaj turnira u Londonu ove godine. Odluka Saveta je bila da se za takmičenje u 2022. ne dobijaju bodovi. Ali da se uredno obrišu oni iz prošle godine.

Može neko da priča kako su sve to teorije zavere, ali sušta je činjenica da je takvom odlukom najviše oštećen Novak Đoković. Izgubio je 2.000 bodova iz 2021. godine, a nije dobio nove za trijumf ove godine. Direktna posledica toga je da je sa trećeg mesta, na kojem je bio pre početka Vimbldona, pao na sedmo iako je podigao pehar na kraju.

S obzirom na to da su male šanse da Novak zaigra na US openu ove godine, jer je i dalje na snazi pravilo da u SAD mogu da uđu samo vakcinisani stranci, za Đokovića će biti cilj do kraja sezone da se zadrži u prvih 20 na svetu, jer bi onda, sa osvojenim grend slem trofejem sa Vimbldona, imao mesto na završnom mastersu.

Pad Novaka Đokovića na ATP listi izazvao je pomeranja kod ostalih tenisera: Medvedev je i dalje prvi, Zverev drugi, a sada je Nadal treći, Cicipas četvrti, Rud peti, Alkaras šesti, pa onda dođe srpski teniser. U Top10 su još Rubljov, Ože-Alijasim i Siner.


tagovi

Novak ĐokovićATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara