Đoković (©Reuters)
Đoković (©Reuters)

Mogu da ga zaustave samo igrama van terena: Đokoviću oduzeli šansu za 6.000 bodova u 2022.

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.05.22. | 15:53

A, ni tu možda ne bude kraj

Na terenu mu praktično niko ništa ne može godinama unazad. Takva dominacija kakvu je napravio Novak Đoković od 2011. godine do danas je nezapamćena, u konkurenciji Rafaela Nadala i Rodžera Federera došao je gotovo od nule, boreći se iz njihove senke, do toga da ih stigne, prestigne, po velikom broju parametara i debelo nadmaši. I tek će...

Ali, van terena Đokoviću su nameću neke bitke koje je nemoguće da dobije. Kao da trči na 100 metara sa preponama, ali tako što mu dodatno okače tegove oko nogu.

Izabrane vesti

Odluka ATP tura da predstojeći Vimbldon bude turnir na kojem se neće dobijati bodovi, ali će se istovremeno obrisati osvojeni prošle godine, najviše udara na Novaka Đokovića. Jer, srpski as je taj koji će braniti trofej u Londonu, a trebalo je i 2.000 bodova. Ovakva odluka će dovesti do toga da najbolji teniser sveta, šta god da uradi u Parizu, padne sa prvog mesta na svetskoj listi.

Međutim, nije to ni pola jada sa kojima se Novak suočava od početka teniske sezone. Đokoviću će ovo biti bez dileme najteža sezona u karijeri, jer mu je odlukama van terena već do sada oduzeta mogućnost da se bori za čak 6.000 bodova!

Novaku najpre nije dozvoljeno da brani, odnosno da se bori za novih 2.000 bodova u Melburnu. Potom nije mogao ni na dva američka mastersa, u Indijan Velsu i Majamiju, na kojima se igralo za po 1.000 poena i sada novom odlukom neće imati šansu da odbrani, odnosno ponovo osvoji 2.000 bodova u Londonu. Sve kad se sabere, 6.000 je otišlo niz vetar i to odlukama za zelenim stolom, a da Đoković nije mogao ni da zamahne reketom.

Najcrnji scenario koji bi mogao da se dogodi je da čak ni tu ne bude kraj. Jer, još se ne zna da li će nevakcinisanom Đokoviću biti dozvoljeno da igra na severnoameričkom tlu u drugoj polovini godine. Odnosno, da li će moći da se takmiči za 2.000 bodova i pehar na US openu, 1.000 bodova i trofej na mastersu u Sinsinatiju, isto tako i za turnir u Montrealu.

Ako bi se desilo da ne dobije zeleno svetlo za nastup na ta dva turnira, to bi donelo u zbiru 10.000 bodova za koje Novak ne bi mogao da se bori ove sezone! Zaista nezapamćeno u svetu tenisa. Ma, sporta uopšte.

Samo gledajući osvojene bodove u 2022. godini prvi reket sveta je tek na desetom mestu sa 1.610 poena. Da se danas završava sezona, Đoković čak ne bi imao mesta na završnom mastersu, na kojem igraju osmorica najboljih u kalendarskoj godini. Sve zbog odluka koje nemaju nikakve veze sa tenisom. Ili, valjda nemaju...

Motiv više da zablista na Rolan Garosu i spakuje u džep 21. grend slem u karijeri i sa samopouzdanjem do neba ode na Vimbldon po 22. Bodove raznoraznim igricama mogu da mu oduzmu, pehar već ne mogu...


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara