Foto: AFP
Foto: AFP

Novak protiv tradicije: Prvi teniser sveta nikada nije osvojio zlato na Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.07.21. | 19:54

Vreme je da se to promeni

Novak Đoković takmičenje u Tokiju počinje sa samo jednom željom: da dođe do zlatne medalje i nastavi san o Zlatnom slemu. Sa tri osvojena grend slema u nizu pokazao je da je najbolji na svetu, trenutno gledano i u istoriji. Međutim postoji jedan podatak koji treba reći, iako ne ide u prilog našem teniseru.

Od povratka tenisa na Olimpijske igre 1988. godine u Seulu, najsjajniju medalju, onu zlatnu, osvajali su igrači koji nisu u tom momentu bili najbolji na svetu po rankingu. Još jedan veliki izazov, ali i poziv na oprez za Novaka Đokovića. Prvi teniser sveta nikada nije uzeo zlato. Tenis se inače na Olimpijskim igrama održavao od 1896. do 1924. godine, posle čega je usledila pauza do 1988. godine i Seula.

Izabrane vesti

Ali, ako je neko navikao da ruši tradicije i postulate, onda je to Novak Đoković.

Nećemo mnogo čekati na njegov prvi meč u Tokiju. Novak bi u subotu oko 10h ujutru trebalo da igra prvo kolo protiv Uga Delijena iz Bolivije.

Jasno je da je veliki favorit na tom meču. Kao i da je favorit na celom turniru. Posebno jer nema, pre svega, Rafaela Nadala, a onda ni Rodžera Federera i brojnih drugih jakih igrača poput finaliste Vimbldona Matea Beretinija. Međutim, ako kažu da je istorija učiteljica života, onda treba pogledati istorijat tenisa na Olimpijskim igrama od 1988. godine na ovamo, dakle u modernoj eri tenisa.

KVOTE ZA MEČ ĐOKOVIĆ - DELIJEN

A istorija kaže da nikada osvajač zlatne medalje nije bio prvi teniser sveta u tom momentu, dakle prvi na ATP listi.

Prvi osvajač zlatne medalje bio je Miloslav Mečir (Čehoslovačka) 1988. godine, u tom momentu 10. igrač planete. Potom su usledili Mark Rose (1992, Švajcarska, 44. igrač sveta), Andre Agasi (1996, SAD, 6. igrač sveta), Jevgeni Kafelnikov (2000, Rusija, 8. igrač sveta), Nikolas Masu (2004, Čile, 14. igrač sveta), Rafael Nadal (2008, Španija, 2. igrač sveta), Endi Mari (2012, Velika Britanija, 4), Endi Mari (2016, Velika Britanija, 2).

Mogao je Novak da se uveri i u dosadašnjim učešćima na Olimpijskim igrama u to da je energija drugačija, jednostavno to su uslovi na koje niste naviknuti, kao što je slučaj na grend slemovima na primer. Oni se igraju svake godine na istom mestu, rutina je ista. Na Olimpijskim igrama je drugačije. I zato se treba naviknuti.

I zato je odlično što je Novak, za razliku od Rija i Huana Martina del Potra, ovoga puta imao sreće sa žrebom. Ugo Delijen ne bi trebalo da bude veći problem, iako se igra u dva dobijena seta.

Sam Bolivijac je 135. igrač sveta, ne snalazi se najbolje van šljake, a i sam je svestan da nema šta da izgubi protiv Đokovića.

"Neki kažu da je 'loša sreća' to što sam u prvom kolu za protivnika dobio prvog tenisera sveta. Razmislio sam i sada kažem, na OI sam došao u poslednjem trenutku kada nisam ni pomislio da ću uopšte učestvovati, i ispostavilo se da sada ispunjavam svoj maksimalni san!", napisao je na Tviteru Ugo Delijen čiji je najbolji rang u karijeri 72. mesto.

KRALJ BETONA

Ono što će svakako Đokoviću ići na ruku, barem u teoriji, je betonska podloga. Đoković se kao čovek sa devet Australijan Opena i tri US Opena vodi kao najbolji igrač u istoriji na tvrdoj podlozi.

U Tokiju će se igrati na Deco Turf podlozi, onoj koja se koristi na US Openu i u Sinsinatiju. Koristila se i u Pekingu kada se Đoković domogao bronze.

U Open Eri niko nije uzeo čak 26 Mastersa na betonu kao što je to Đokoviću pošlo za rukom. Na grend slemovima na betonu Đoković ima čak 88,7% dobijenih mečeva.

Jasno je ko je prvi favorit u glavnom gradu Japana.

Novaka ne interesuju istorijske priče i tradicija.

On piše istoriju i tradiciju.


tagovi

Novak ĐokovićOlimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara