Novak Đoković (AFP), Karlos Alkaras (Reuters)
Novak Đoković (AFP), Karlos Alkaras (Reuters)

Sudar svetova, prekretnica istorije ili blokbaster? Moralo je biti finale...

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.06.23. | 08:10

Tražili ste, uživajte! Okršaj Đoković - Alkaras koji se najviše priželjkivao od samog starta Rolan Garosa potpuno je zasenio drugo polufinale, kao da će šampion Rolan biti krunisan dva dana ranije

Šta učini crni Danile? Zar si baš pred Rolan Garos morao da osvojiš masters u Rimu, na toliko ti omraženoj šljaci, da gurneš Novaka Đokovića sa druge na treću poziciju ATP liste, te da sprečiš da se spektakl sa Karlosom Alkarasom, o kojem se priča maltene od početka turnira, dogodi u finalu, a ne rundu ranije? Da si bar bio neki faktor u Parizu, a ne žrtva anonimusa u prvoj rundi.

Jer ni o mnogim finalima grend slemova nije se raspredalo kao o predstojećem teniskom blokbasteru.

Izabrane vesti

Da, desila se sudbina, rešila da bude grešnica - jer kako bi Medvedev drugačije osvojio turnir na šljaci - i iz nekog razloga htela da se najkrvoločniji igrač nove teniske generacije pre finala ispreči na putu kralju belog sporta što želi da prigrli poslednji argument u debati za najboljeg svih vremena.

Toliki redovi su već ispisani, toliko je teniskih stručnjaka, bivših legendi, analitičara zborilo o okršaju Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa i dok su Španac i Srbin rušili prepreke u prvoj i početkom druge nedelje pariskog grend slema, dok se još nije znalo (a znalo se) da će se na pretposlednjem stepeniku pred podizanje trofeja musketara desiti sudar generacija. Otelo se nekima i da ga prekrste u prekretnicu teniske istorije. Možda je još rano za to, jer šta god da se desi na Šatrijeu, igra se početkom jula i taj Vimbldon - znate onaj turnir na londonskoj travi na kojoj niko ne pleše tako ritmično kao Đoković?

Alkaras (1,55) - Đoković (2,70)

Ipak, sučeljavanje dva teniska sveta dogodiće se danas, ne pre 14.45. Sa jedne strane biće legenda što igra 45. grend slem polufinale, sa druge izazivač u ulozi favorita, momak koji je stazu ka teniskom Olimpu nedavno počeo da krči. Njemu će biti tek drugo grend slem finale i nastavak potere za drugom titulom na najvećim turnirima.

I dok je Novak Đoković u svim mečevima osim onog u osmini finala protiv Huana Pabla Variljasa, na kraće ili duže periode, uprkos sekvencama vrhunskog tenisa, pokazivao određene oscilacije u igri, Alkaras je, uz izuzetak izgubljenog seta protiv Japanca Tara Danijela, mleo sve što mu se našlo pred reketom. Autoritet sa kojim je oduvao sa terena Stefanosa Cicipasa, od petog tenisera sveta napravio igračku koja je tokom i po završetku meča postala predmet podsmeha.

"Moj nivo tenisa raste svaki put kada pobedim. Rekao bih da je ovo bio jedan od najboljih mečeva moje dosadašnje karijere", tako je Karlitos opisao svoj tenis nakon masakriranja Cicipasa.

Ali Stefanos je nekoliko puta u karijeri pokazao da je labilna teniska kategorija. Alkaras će ovoga puta sa druge strane mreže imati mentalni armirani beton. Jeste mladić iz Mursije 16 godina mlađi, jeste proveo oko tri i po sata manje na terenu i činjenica je da je sposoban da proizvodi više snage u udarcima od Đokovića. To na papiru de fakto jesu njegove prednosti. Ali ume ruka mladićima da se stegne u završnicama grend slem turnira ma koliko bili kvalitetni. Mečevi poput ovih Đokovićeva su zona komfora - iz 44 dosadašnja grend slem polufinala izvojevao je 33 pobede! Činjenica, na Garosu jeste najranijiviji (Australija 10-0, Vimbldon 8-3, US open 9-3), ali mu je procenat prolaznosti u finale i dalje pozitivan - šest puta je pobeđivao i pet puta gubio, mahom od Nadala.

"Nekako Đoković je još daleko od svoje najbolje verzije", rekao je Toni Nadal, ali upozorio da se takav šampion uvek bori do kraja "Njegov borbeni duh omogućava mu da se prilagodi svakoj vrsti situacije", rekao je Rafin stric i nekadašnji trener.

Kao mnogo puta ranije u onim epskim mečevima sa Rafaelom Nadalom, ponovo će Novak Đoković gledati u Španca, ponovo u nestvarno agresivnog protivnika... Neće biti Rafe, ali pucaće forhendi. Verujte na reč, ponekad Karlos napada i kada stoji dva, tri metra van osnovne linije. I zato će Đoković u moru poena gde će Alkaras nemilosrdno tući po loptici, morati da pronalazi one udarce - pričao je o tome i zbunjeni Variljas - što vas iz totalne defazive, u sekundi dovedu u situaciju da vi diktirate.

"Definitivno najveći izazov za mene do sada na turniru. Ako želite da budete najbolji, morate da pobeđujete najbolje", svestan je i Đoković kakv ga breg čeka na Šatrijeu.

Okolnosti u kojima se igra polufinale, zna mnoge potencijalno meč godine, slične su onima iz 2011. jedne od najupečatljivijih sezona Novaka Đokovića. Sedam titula je naređao Srbin, osovjio Australijan Open, četiri mastersa, došao na Rolan Garos, negovao strašnu seriju od 43. pobede, a onda ga je Rodžer Federer resetovao u polufinalu. Karlitos nije mogao da nastupi u Australiji zbog povrede, ali je sakupio pet trofeja, došao u Grad svetlosti kao prvi favorit i autor najmoćnijeg tenisa od starta sezone... Ne kažemo da će se istorija ponoviti, ali se nadamo.

Taj "prokleti" Medvedev... Morali su Đoković i Alkaras da igraju finale. Jer samo su njih dvojica od početka godine držali prvo mesto ATP liste (Novak 14 nedelja, Alkaras 9), jer su njihove teniske aure toliko snažne da se o drugom polufinalu, Aleksanderu Zverevu i Kasperu Rudu, slabo i govori. Kao da će osvajač ovogodišnjeg Rolan Garosa biti krunisan dva dana pre finala.


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasRolan GarosRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara