Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Teniski kralj stigao u Australiju da ispravi nepravdu: Novak će opet biti teniser kojeg svi žele da nadmaše

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.12.22. | 18:37

Trenutno peti teniser sveta će početkom januara igrati na turniru iz Serije 250 u Adelejdu, a zatim u Melburnu napasti 10. trofej Australijan opena

Svi se sećamo kako je 2022. godina počela iz vizure Novaka Đokovića. Doputiovao je u Australiju da napadne jubilarnu 10. titulu na prvom grend slemu sezone, a završio je u migracionom pritvoru iz kojeg je posle nekoliko dana i suđenja, doportovan nazad za Srbiju. Problem je kao što znamo, bio u tome što se tadašnji svetski broj jedan nije vakcinisao protiv korona virusa. Novaku je oduzeta viza, automatski je dobio trogodišnju zabranu ulaska koju je minulog novembra vlada Australije poništila.

Odmah je bilo jasno da pravna prepreka novakovom nastupu u Melburnu ne postoji, a tokom dana, trenutno peti reket sveta doputovao je u Australiju da od 16. do 29. januara ispravi nepravdu koja je de fakto učinjena prema njemu. Stigao je Novak u Adelejd gde će se na turniru iz Serije 250 od 2. do 8. januara zagrevati za svoj omiljeni grend slem.

Izabrane vesti

Izvršni direktor Tenis Australija Kreg Tajli koji je u jeku anti-kampanje protiv Novaka Đokovića objašnjavao svetu da nije bilo nikakve posebne usluge niti posebne dozvole za Novaka, niti za bilo kojeg drugog igrača po pitanju medicinskog izuzeća, sada je pozvao lokalne navijače da pozdrave povratak teniskog kralja na Peti kontinent.

“Želimo mu dobrodošlicu nazad u Australiju", rekao je Tajli reporterima i nastavio: "Mislim da je baš u ovom trenutku dog razgovaramo sleteo u Adelejd i verujem da će ponovo biti na vrhuncu, teniser kojeg svi hoće da nadmaše."

Kao Federer svojevremeno na Vimbldonu, odnosno Rafa Nadal na Rolan Garosu, tako je i Novak Đoković miljenik teniske publike u Melburnu.

"Imam ogromno poverenje u australijsku publiku i javnost. Siguran sam da ga navijači dočekati raširenih ruku", rekao je Tajli.

Od 2008. godine kada je u finalu pobedio Žo-Vilfrida Congu i osvojio svoj prvi grend slem pehar, na Australijan openu su pobeđivali samo Rafael Nadal (2009. i 2022.), Stan Vavrinka (2014.) i Rodžer Federer (2017. i 2018. godine).

“Vrlo sam srećan i zahvalan što sam godinama počinjao sezonu u Australiji na sjajan način. Volim da igram tamo", rekao je Novak prošle nedelje u Dubaiju gde je igrao egzibicioni turnir. i dodao: "Nakon onoga što se dogodilo na startu 2022. godine, nadam se da ću imati pristojan prijem i da će mi dozvoliti da prikažem ponešto dobrog tenisa", skroman je bio Novak.

Da podsetimo da Novak u teoriji ima priliku da se nakon do kraja januara vrati na svetski tron. Taj posao neće biti nimalo lak, a ugrubo rečeno trebalo bi da osvoji oba turnira i nada se ispadanju lidera ATP liste Karlosa Alkarasa pre četvrtfinala. Doduše, ni to nije sigurna računica jer prvo mesto vreba i Kasper Rud.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openAustralija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara