"Pogledajte reket"
"Pogledajte reket"

Anatomija velike pobede - zašto PAO nije doveo centre na utakmicu?

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.01.17. | 14:08

Burusis, Singlton i Focis se nisu videli. Keni Gebrijel jeste, ali pre svega zbog dobrog šuta za tri poena. A to je varljiva kategorija

Pogledajte reketAko bismo tražili aspekat u kom je Crvena zvezda znatno nadigrala Panatinaikos i u kom je došla do najveće prednosti koja će se kasnije ocrtati na konačan ishod (72:66) onda bi to bila unutrašnja igra. Odnosno, pre svega odbrana protivničkih teškaša u reketu.

Neko reče - zašto PAO nije doveo centre na utakmicu? I u pravu je.

Izabrane vesti

Kreni jako, završi još jače!

Burusis, Singlton i Focis se nisu videli. Dali su zajedno osam poena! Jedini ko je izvlačio Zelene sa tih viših pozicija bio je Keni Gebrijel, ali najviše šutem za tri poena (ubacio pet trojki, rekord sezone). Do meča za Zvezdom sve ukupno dao pet trojki, tako da je taj rizik s njim bio i logičan.

Ostali zaključani. Pa ubačeni u kavez i još jednom zaključani. Pa još jednom. Janis Burusis je dva dana pred meč razbio Barselonu, dao 14 poena i imao 11 skokova, a u Pioniru je dao samo jedan koš - i to trojku. Nije mogao da omiriše obruč pored Ognjena Kuzmića koji ga je muški čuvao, a svako ko je Janisa Burusisa video uživo zna koliko je to bilo “muški”. Zaista je ogroman čovek.

Strašan duel

 

Kris Singlton - ista priča. Dao jednu trojku, imao jedan koš iz reketa i to je to. Focis nije mnogo ni igrao, a i ono što je igrao nije ni razmišljao o tome da postigne koš.

Dakle, centarska linija apsolutno odsečena. A, da vidimo učinak Zvezdinih krilnih centara i centara. Zajedno su dali 32 poena.

Mitrović je dao 11 poena, Kuzmić 10, Tompson šest, Bjelica pet. Ne samo da su radili fantastičan posao u odbrani, već su i u napadu imali ogroman uticaj. Da ne računamo sada i skokove (samo Kuzmić 14 od ukupno 34).

Tu je napravljena prevaga na ovom duelu.

Pokušajte da se setite da li je Panatinaikos imao barem jedno “zidanje” leđima ka košu u toku utakmice? Teško ide, zar ne? Ali, zato se nije teško setiti brojnih ataka Kuzmića i Mitrovića koji je par puta lepo pivotirao i pravio ringišpil i pometnju u odbrani Zelenih. Dosta takvih napada završeno je košem, a faula je bilo još toliko.

Kada se bolje osmotri, da Gebrijelu nije išao šut kao nikada do sada u dresu Panatinaikosa, da je pretežno mašio kao svaki put pre ovog duela, bila bi to još daleko ubedljivija pobeda ekipe Dejana Radonjića kome idu zasluge za ovakvu postavku igre.

Đentile za MOZZART Sport: Osećam koliko ljudi u Beogradu vole košarku, skoro svakog leta dolazim ovde

Gebrijelov slučaj podseća i na slulčaj Džefrija Tejlora iz Real Madrida. Tejlor je na toj utakmici u Beogradu dao 25 poena (šutirao 7/10 za tri, “ćoškario” je poput Gebrijela i pogađao), ali su zato drugi bili skroz odsečeni (Ajon 4p, Rejes 4p, Noćioni 1p, a samo Kuzmić imao 11p na tom meču). Gebrijel i Tejlor su, primetićete, bili “kontrolisani incidenti”.

Haralampopulos na Mitroviću? Loša ideja...

 

Još jedna stvar. Videlo se protiv Panatinaikosa i koliko je Dion Tomspon rasteretio centarsku liniju, celu treću četvrtinu je izdržao na svojim plećima, odmorio Kuzmića, imao nekoliko dobrih poteza. Ukratko, odradio je ono za šta je doveden i možemo slobodno da kažemo - generalno nadogradio igru Zvezde pod obručima i snagom i znanjem.

Najviše poena iz reketa za Panatinaikos, paradoksalno, dali su bekovi. I jedino je kod odbrane prodora Zvezdina odbrana mogla za nijansu bolje. Ali, to je već sitničarenje. Majk Džejms je odigrao dobar meč i iskustvom gurao napred poljuljani PAO, Kej Si Rivers je bio solidan, a ako se zna da je Zvezda šutirala 4/20 za tri poena i pobedila, onda se utisak o važnosti dobijene bitke na centarskim pozicijama dodatno osnažuje.

Naravno, tu je bio i neizostavni skorer Simonović, kao i dirigent Jović sa sedam poena, ali pre svega osam asistencija, pa je njegov učinak uz "kataklizmičnu" odbranu i borbenost Lazića mašna koja zaokružuje fatalni paket.

Zaista fatalan.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

FK Crvena zvezdaDion TompsonEvroligaEvropaJanis BurusisKris SingltonLuka MitrovićMilko BjelicaOgnjen KuzmićPanatinaikosSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara