"Vijali sa peharom"
"Vijali sa peharom"

Dan kada je Juventus prežalio Hejsel, a Peruci i Jugović skinuli krunu Ajaksu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 23.05.15. | 13:28

Pre tačno 19 godina torinska Stara dama je u Rimu osvojila drugu evropsku titulu

Vijali sa peharom"Dugo smo čekali na ovo. Onu titulu iz 1985. godine nikada nismo smatrali kao pravu pobedu zbog Hejsela", govorio je jedan od direktora Juventusa Roberto Betega. I zaista je nemoguće radovati se uz saznanje da 39 navijača više nikada neće bodriti svoj omiljeni tim. Tačno 11 godina čekali su u Torinu na novu priliku. I oberučke su je ugrabili kada se ukazala. Tog 23. maja 1996. godine Juve je skinuo krunu tada aktuelnom evropskom vladaru Ajaksu i posle boljeg izvođenja penala slavio sa 5:3 (1:1).

Pre toga su u grupi otpisani Borusija Dortmund (koja će se Juventusu osvetiti naredne godine), Steaua i Glazgov Rendžers, u četvrrtfinalu Real, potom i Nant. Ali Ajaks je tada imao zlatnu generaciju. U prvoj fazi su Kopljanici preslišali Grashoper, Ferencvaroš i madridski Real, u prvom meču nokaut faze Borusija nije imala šanse (3:0 ukupnim rezultatom). Panatinaikos je u polufinalu prekinuo niz Ajaksa od 18 evropskih utakmica bez poraza slavivši sa 1:0 samo da bi u Atini pretrpeo debakl – 0:3.

Izabrane vesti

I onda to finale na rimskom Olimpiku. Na jednoj strani Edvin van der Sar, Frenk i Ronald de Bur, Dani Blind, Edgar Davids, Finidi Džordž, Nvankvo Kanu... Na klupi Luj van Gal. Preko puta Anđelo Peruci, Ćiro Ferara, Pjetro Vjerhovod, Đanluka Pesoto, Antonio Konte, Didije Dešamp, Fabricio Ravaneli, Alesandro Del Pjero i Đanluka Vijali. Na klupi, pored trenera Marčela Lipija, i Vladimir Jugović, koji će se kasnije ispostaviti kao ključan, jer će baš njegov udarac sa bele tačke označiti početak velikog slavlja Juventusa.Peruci brani očajan Davidsov šut

Junak je ipak bio Peruci, koji je prethodno uhvatio šuteve Davidsa i Sonija Siloja, dok su u italijanskom timu redom pogađali Ferara, Pesoto, Padovano i na kraju JugovićPeruci se tako iskupio za ne baš sjajno boksovanje lopt kod Litmanenovog gola za 1:1 u regularnih 90 minuta, ali ni Van der Sar se nije proslavio pošto je Fabricio Ravaneli taj jedan Juventusov gol dao posle nesporazuma čuvenog golmana i Frenka de Bura.

Tačno 19 godina kasnije ovaj klip možda gledaju Andrea Pirlo, Pol Pogba, Karlos Tevez, Đorđo Kjelini, Đanluiđi Bufon i ostali. Kroz 14 dana čeka ih nova šansa da pokore Stari kontinent. I ovaj put zastrašujuć protivnik u vidu Barselone sa Lionelom Mesijem, Luisom Suarezom i Nejmarom. Ali u finalu je sve moguće, a Stara dama zna kako se osvaja.

Tuga tima iz Amsterdama(FOTO: Action Images)


tagovi

Vladimir JugovićLiga šampionaJuventusItalijaFabricio RavaneliEvropaAnđelo PeruciAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara