""
""

Savršenstvo ludnice poslednjeg kola: Trojka sa preko pola terena izbacila Bilbao iz plej-ofa! Gipuzkoa šokirala Studente i povukla ih u Drugu ligu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.05.16. | 15:00

Erupcija Nemanje Nedovića - 27 poena za kraj ligaškog dela! Madridski Studenti u nekoliko navrata tokom poslednjeg kvartala imali i deset poena prednosti, ali na kraju tim iz San Sebastijana zbog serije od 15:0 došao do neverovatne pobede! Musli i Jelovac odlični, kao i Vladimir Lučić, poznati i svi parovi doigravanja

Sve je rešeno, sve je definitivno poznato – špansko košarkaško prvenstvo napuštaju Gipuzkoa San Sebastijan i Estudijantes Stefana Birčevića, dok će poslednja dva učesnika u plej-ofu biti – Mursija i Fuenlabrada.

Izabrane vesti

Studenti iz Madrida imali su šansu da nekim čudom izbore opstanak, u slučaju da je Manresa Dejana Muslija izgubila od Laboral Kuće. Tim iz Vitorije odigrao je pravično i slavio protiv Manrese, ali je Estudijantes na kraju izgubio čak deset poena prednosti i na kraju doživeo poraz od ekipe koja se već odavno oprostila od španske elite – 78:73!

Nekoliko puta u poslednjem kvartalu Estudijantes je vodio dvocifrenom razlikom, ali je Gipuzkoa napravila veliku senzaciju i na kraju potrošila i poslednji atom snage kako bi sa sobom u Drugu ligu povela i – Estudijantes.

I to na kakav način – serijom 15:0 u poslednja tri minuta utakmice domaćin je napravio veliki zaokret i sezonu završio pirovom pobedom. Najefikasniji igrači u pobedničkom timu bili su Đordi Grimau i Ljompart sa po 15 poena. Na drugoj strani Načo Martin imao je 16 poena i osam skokova, dok su Fernandez i Salgado dodali po 13 koševa. Stefan Birčević je meč završio sa tri poena.

Bilo je izuzetno napeto i tesno, ali Laboral Kuća je Manresu savladala uz velike napore i to rezultatom 83:80. Trijumf ekipi Velimira Perasovića doneo je Darijus Adams sa 21 poenom, dok je Majk Džejms imao 15 koševa. Jaka Blažič je upisao tri poena, dok je Davis Bertans ostao bez koševa. Kod gostiju Čejs Sajmon ubacio je 17 poena, dok je Dejan Musli statistički ponovo bio najkorisniji igrač – pored 11 poena i šest uhvaćenih lopti imao je indeks korisnosti – 23.

Na kraju, Manresa će i naredne sezone igrati Endesa ligu, uprkos tek deset ostvarenih trijumfa u 34 utakmice.

Podvig za kraj prvog dela sezone i overu treće pozicije na tabeli napravila je Valensija na svom terenu protiv Andore – 81:67. U duelu koji nije imao takmičarski značaj dobre role imali su košarkaši sa balkanskog podnevlja.

Najefikansiji igrač u oba tima bio je Bojan Dubljević sa 15 poena, dok je potencijalni srpski reprezentativac Vladimir Lučić skupio 11 poena i tri uhvaćene lopte, uz najveći indeks korisnosti – 18. Kod gostiju najbolji je bio Luka Bogdanović sa 14 poena i šest skokova, dok su Šon Džejms i Betinjo Gomez imali po 13 poena.

Ali, kako je Real na gostovanju Kahasolu u Sevilji došao do 29. pobede u ligaškom delu, poredak na prve tri pozicije se neće menjati – Barsa ostaje na vrhu, Real je drugi, a Slepi miševi na trećem mestu čekaju doigravanje. Kraljevski klub je slavio rezultatom 97:90, a u pobedničkom sastavu zablistali su Gustavo Ajon sa 23 poena i 15 skokova, odnosno Serhio Ljulj sa 21 košem. Na drugoj strani Lude Hakanson je upisao 26, a Andrej Balvin 20 poena. 

Brutalnu partiju u poslednjoj ligaškoj utakmici prikazao je Nemanja Nedović, koji je u Unikahinoj pobedi na gostovanju Obraodiru rezultatom 77:64 ubacio čak 27 poena! Nedović je bio apsolutno nezaustavljiv, posebno u drugom poluvremenu utakmice, kada se u potpunosti razigrao i počeo da rešeta protivnički obruč nemilice.

Nedović je na kraju bio čovek odluke, ali i preokreta, jer je upravo zahvaljujući njegovom blistavom izdanju Unikaha prvo zaokrenula tok meča i preuzela vođstvo, a na kraju i došla do sigurnog trijumfa.

Daleko iza Nedovića bio je Mindaugas Kuzminskas sa 12 poena, dok je u domaćem sastavu Angelo Kaloiaro ubacio 13 poena. 

Barsa je prvu poziciju zacementirala žestokom igrom i ubedljivim trijumfom protiv Tenerifa, gde je na kraju rezultat bio 93:58. U pobedničkom sastavu čak šestorica igrača imala su dvocifrene brojke, ali je Džastin Doelman sa 15 poena bio najefikasniji. Kod gostiju Havijer Beiran imao je 13 poena.

To znači da će Barsa u plej-ofu igrati protiv Fuenlabrade, dok će Real čekati Mursiju, a Valensija Unikahu.

Saragosa Stevana Jelovca slavila je na kraju protiv Bilbaoa kao gost sa 73:72, zbog čega će tim iz Baskije ostati bez plasmana u doigravanje. Neverovatno, ali istinito - domaćin je početkom poslednjeg kvartala imao čak 16 poena prednosti, ali Saragosa je sve to nadoknadila i na spektakularan način stigla do pobede - trojkom u poslednjoj sekundi sa preko pola terena!

Goste sa severoistoka Španije do pobede vodio je Đoan Sastre sa 23 poena, uključujući i poslednji šut na utakmici, kada je izgledalo da se zbunio, ali onda je zastao, raspalio iz očaja i - POGODIO! Za pobedu i izbacivanje Bilbaoa iz doigravanja! Neverovatno! Iza njega bio je upravo Jelovac sa 13 poena i pet skokova. Na drugoj strani Aleks Mumbru dopisao je 17 koševa, a Marko Todorović 11 koševa i pet uhvaćenih lopti. 

Svoju poslednju partiju u dresu Bilbaoa, ali i dugoj i bogatoj profesionalnoj karijeri odigrao je čuveni Raul Lopez

ENDESA LIGA – 34. KOLO

Barselona – Tenerife 93:58
/Doelman 15 – Beiran 13/

Bilbao – Saragosa 72:73
/Mumbru 17 – Sastre 23/

Fuenlabrada – Mursija 61:73
/Urtasun 13 – Kampaco 15/

Gipuzkoa San Sebastijan – Estudijantes 78:73
/Grimau, Lompart 15 – Martin 16/

Huventud – Gran Kanarija 96:76
/Male 23 – Kurik 13/

Laboral Kuća – Manresa 83:80
/Adams 21 – Sajmon 17/

Obradoiro – Unikaha 64:77
/Kaloiaro 13 – Nedović 27/

Sevilja – Real Madrid
/Hakanson 26 – Ajon 23/

Valensija – Andora 81:67
/Dubljević 15 – Bogdanović 14/

PAROVI PLEJ-OFA:

Barselona – Fuenlabrada
Real Madrid – Mursija
Valensija – Unikaha
Laboral Kuća – Gran Kanarija

(FOTO: MN Press, Star Sport)


tagovi

Vladimir LučićStevan JelovacReal MadridNemanja NedovićManresaLuka BogdanovićEvroligaEstudijantesENDESA ligaDejan MusliBaskonijaACB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara