"Vil Klajburn i Dairis Bertans"
"Vil Klajburn i Dairis Bertans"

Kao po navici: Klajburn opet pokvario Fenerbahče! Nije pomogao ni odlični Bogdanović

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.02.17. | 19:52

Ante Žižić odigrao još jednu veliku ulogu u Darušafakinoj pobedi

Vil Klajburn i Dairis Bertans

Dosad niko nije mogao da se pohvali da je Fenerbahče pobedio u oba evroligaška okršaja ove sezone, a od večeras ovim uspehom može da se podiči Darušafaka! U velikom istanbulskom derbiju tim Dejvida Blata „počistio“ je Fener u ligaškom delu Evrolige, pošto je na svom terenu slavio rezultatom 72:65 (10:20, 24:11, 13:16, 25:18).

Izabrane vesti

A baš kao i u prethodnom duelu, konačnu presudu doneo je Vil Klajburn! Fantastični atleta je kao po navici zablistao protiv ljutog gradskog rivala i sa ravno 20 poena pokvario planove timu Željka Obradovića. Podsetimo, u prvom evroligaškom susretu takođe je imao 20 poena, a u minimalnom porazu od Fenera u turskom prvenstvu (78:79) čak 24 koša!

Kao trn u oku aktuelnom vicešampionu Evrope bio je Klajburn ove večeri. Kad god su gosti dolazili u priliku da izvrše pritisak i dođu do preokreta, 26-godišnji krilni košarkaš „izmišljao“ je poene i tako izneo ogroman teret na svojim leđima. Za razliku od decembarskog okršaja, kada mu je partner u zločinu bio Skoti Vilbekin, ovog puta tu ulogu oberučke je prihvatio supertalentovani Ante Žižić. Sa svojih 14 poena i 10 skokova izvršio je odradio je veliki posao u reketu, ali je mnogo više plenio uzdahe publike svojim potezima i dobrim odlukama koje je donosio, kao da je na parketu bio njegov 17 godina stariji brat Andrija

I ne samo što je Darušafaka uspela da slomi Fenerbahče, već je prekinula i nimalo prijatan niz od pet poraza (tri u Evroligi prim. aut.), koji je u jednom trenutku pretio da u potpunosti upropasti sezonu. Ujedno i zaustavio Fenerov pobednički niz od četiri trijumfa. 

Fenerbahčeu nije mnogo pomogla odlična igra Bogdana Bogdanovića, koji je na kraju skupio 18 poena i tri skoka, pre svega zato što su podbacili Luiđi Datome i Jan Veseli. Zajedno su imali tek sedam poena, Kostas Slukas bio je bes koševa, a sa njima je i slabije izdanje imao i Ekpe Judo. Sve do pred sam kraj meča Judo je imao tek osam koševa, na kraju je uspeo da izađe na 14 poena, koliko je imao i Bobi Dikson. Ali, tek kada je sve praktično bilo rešeno.

Ali, Darušafaka je uspela da iznenadi mešovitom odbranom, odnosno kombinacijom igre 'čovek na čoveka' i zone, gde je domaćin uspeo da zaključa reket, a onda i onemogući rivala da dođe do lakih poena sa distance. Usput podigla ritam utakmice na željeni nivo, a uz nekoliko uhvaćenih lopti u napadu, stvorena je kapitalna razlika. Tako je Fenerbahče imao samo četiri trojke iz 20 pokušaja, svega jednu više od broja koji je ubacio Vil Klajburn

Ključne poene na meču, ipak je postigao Bredli Vanamejker, na 71 sekundu pre kraja meča. Jan Veseli ga je faulirao pri šutu za tri poena, od čega je on sa linije penala ubacio dva poena i tako u neizvesnoj završnici razliku uvećao na sedam poena (66:59). I tako meč završio sa 12 poena i 11 asistencija. 

Pokušao je Željko Obradović da iskreira veliki preokret u poslednjem minutu, ali onda je prvo Dikson napravio grešku u koracima, da bi na samom kraju Nikola Kalinić napravio tehničku grešku i tako stavio tačku na ovu utakmicu.

Srpski reprezentativac meč je završio sa šest poena. 

Fenerov poraz neće nikako odgovarati ni Crvenoj zvezdi, pošto je Darušafaka sada prišla samo na pobedu zaostatka u odnosu na crveno-bele, a prvi je tim ispod crte za četvrtfinale Evrolige. 

EVROLIGA - 22. KOLO

Uniks - Real Madrid 77:81
/Lengford 20 - Rendolf 19/

Anadolu Efes – Armani 90:86
/Ertel 17 - Sanders 18/

CSKA Moskva - Crvena zvezda 102:80
/De Kolo 25 - Mitrović 16/

Makabi – Baskonija 85:84
/Gaudlok 21 - Branjani 17/

Panatinaikos - Bamberg 81:72
/Singlton 17 - Tajis 18/

Petak:

Darušafaka – Fenerbahče 72:65
/Klajburn 20 - Bogdanović 18/

20.00 Olimpijakos – Žalgiris
21.00 Barselona - Galatasaraj

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Fenerbahče BekoEvroligaBogdan BogdanovićBobi DiksonAnte Žižić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara