""
""

Ko će ovo dočekati? Spremite se za najjaču Ligu šampiona u istoriji (GRAFIKA)

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.05.14. | 21:01

Projektovana lista učesnika naredne sezone elitnog takmičenja doneće spektakularne okršaje. Povratak Liverpula, Sportinga i Rome, nema Junajteda, Milana i Intera, a hoće li se popularna mušema opet tresti u Beogradu?

Zvezdice Lige šampiona u punom sjaju! Još se ova sezona nije završila (ostalo je da u subotu u Lisabonu Real Madrid i Atletiko odluče ko će biti novi prvak Evrope), a već sad se, sa velikom dozom sigurnošću, može konstatovati kako nas u narednoj čeka spektakl. Možda i najjače takmičenje od postanka, pošto je sva prilika da će u svakom kolu na programu biti makar jedan veliki derbi.

Na takav zaključak navodi projektovana lista učesnika formirana završetkom nacionalnih prvenstava u skoro svim ligama Starog kontinenta, na čijim osnovama su određeni mogući sastavi šešira za žreb krajem avgusta.

Izabrane vesti

Ono što je sigurno jeste da će u prvom biti sve sami velikani evropskog fudbala, a prema koeficijentu  (dobija se na osnovu učinka u poslednjih pet sezona), nosioci u žrebu biće: Real Madrid, Barselona, Bajern, Čelsi, Benfika, Atletiko Madrid, a pridružiće im se Arsenal i Porto, pod uslovom da ne pogreše u poslednjem kolu kvalifikacija (plej-ofu) i zato su na tabeli označeni zvezdicama.

I sastav drugog šešira izgleda impresivno, u njemu su Šalke, Borusija Dortmund, Juventus, PSŽ, Šahtjor iz Donjecka, Bazel i Mančester Siti, koji je iako šampion Engleske skliznuo u šešir niže, zbog loših rezultata u minulom petogodišnjem ciklusu, jer u periodu od 2009. do danas u takmičenjima pod okrilejm UEFA ima daleko slabiji koeficijent od ekipa iz prvog šešira. Iz istog razloga u ovom društvu može da se nađe Zenit (vicepravk Rusije), ukoliko uspešno završi kvalifikacioni ciklus (počinje iz treće od četiri planirane runde), a zanimljivo je da bi u tom slučaju bio, prilikom žreba, u povlašćenom položaju u odnosu na šampionski satsav CSKA.

U trećem šeširu, osim pomenutog CSKA, sigurno se nalaze i Olimpijakos, Ajaks, Liverpul, Sporting  i Galatasaraj, a preostala će popuniti timovi iz kvalifikacija u kojima će učestvovati Leverkuzen i Napoli, koji će kao favoriti imati sjajnu šansu da se domognu elitnog kupa.

Četvrti šešir rezervisan je za manje atraktivne ili ekipe slabog koeficijenta, poput Anderlehta, Rome i Monaka, dok će kroz kvalifikacije mesto pod suncem tražiti Salcburg (kreće iz trećeg kola kvalifikacija), Steaua, Seltik i BATE Borisov (svi iz drugog kola kvalifikacija), kao i još jedan klub koji će kroz eliminacione faze pokušati da se domogne slave i novca (nagrada za plasman u grupe iznosi 9,2 miliona evra).

Poslednji šešir značajan je za ovdašnji fudbal, jer bi u njemu moglo da bude mesta i za prvaka Superlige Srbije, a najveće šanse da osvoji titulu dva kola pre kraja ima Crvena zvezda. U tom i slučaju da im UEFA da zeleno svetlo za dobijanje licence, crveno-beli  će takmičenje početi od drugog kvalifikacionog kola i pod uslovom da preskoče tri rivala (šest utakmica) izboriće premijerni plasman u grpnu fazu Lige šampiona.

Da li za Dejana Kelhara ili Andriju Živkovića ima mesta u Ligi šampiona?Isto važi i za Partizan (ako se desi preokret u finišu prvenstva), kao i za klubove iz okruženja. Dinamo Zagreb (Hrvatska), Maribor (Slovenija), Zrinjski (Bosna i Hercegovina), Sutjeska ili Lovćena (dva kola ostalo do kraja šampionata Crne Gore) i Rabotnički (Makedonija), koji bi čak i ako naprave podvig bili smešteni u poslednji šešir.

Ko kog da zauzme preostala mesta opšte je mišljenje da će Liga šampiona biti uzbudljivja nego lane (doduše, od velikana nedostaju Mančester junajted, Milan i Inter), jer se vraćaju neki od zaštitnih zankova ovog takmičenja poput Liveprula I Sportinga (nisu učestvovali od 2009), Rome (2011), Juventus će tražiti rehabilitaciju za lanjski brodolom, a biće interesantno koliko će novca Monako potrošiti na pojačanja i bez obzira što dolazi iz poslednjeg šešira sigurno može nekom favoritu da pomrsi račune.

Liga šampiona 2014/2015 - jedva čekamo...

(FOTO: Action images, Star sport)


tagovi

žreb Liga šampionaLiga šampionaEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara