"Jirži Janovic"
"Jirži Janovic"

Poljsko čudo na Vimbldonu

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.07.13. | 10:11

Ljubitelji tenisa iz prijateljske nam države doživljavaju ono što se i nama desilo pre pet godina – dva njihova tenisera su u četvrtfinalu londonskog grend slema, dok Agnješka Radvanska hita ka samom vrhu WTA liste

Jirži JanovicOvogodišnje izdanje Vimbldona donelo je pregršt velikih iznenađenja, da ih sada ne pominjemo, ali pre svega tu mislimo na ispadanje velikog broja favorita. Ipak, ono što posebno izdvaja samu završnicu najprestižnijeg teniskog turnira na svetu svakako je to što su se u četvrtfinalu muškog singla našla dva Poljaka koji će u sredu međusobno odmeriti snage!

Poslednji put jedan teniser iz ove nama prijateljske države plasirao se među osam najboljih na grend slemu davne 1980, kada je legendarnom Vojteku Fibaku to pošlo za rukom na Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu. Ovoga puta njegovo zaveštanje su ispunili Jirži Janovic i Lukaš Kubot.

Izabrane vesti

Ovog drugog ljubitelji tenisa u našoj zemlji sigurno pamte sa prvog (sada već „pokojnog“) Serbia opena kada je stigao do finala i u pojedinačnoj i u dubl konkurenciji. Iskusni Kubot (31) već se nekoliko godina „vrzma“ oko samog vrha svetske elite belog sporta, ali nikada nije imao veći uspeh od ovog na Vimbldonu.

Janovic je tek posebna priča, koja podseća na one koje su preživeli naši teniski asovi. A to je put od siromaštva do zvezda, koji, ipak, još nije završen. Naime, na početku prošle sezone Janovic je odustao od učešća na Australija openu pošto nije imao dovoljno para za avionsku kartu! A kada je bio mali, roditelji su, jureći zajednički porodični san da im sin postane profesionalni teniser, prodali mali lanac prodavnica sportske opreme. Neretko se dešavalo i da sve troje spavaju u kolima pošto nisu imali para za hotele kada je Jirži učestvovao na turnirima. Inače, 22 – godišnjak iz Lođa je kao junior igrao finala Rolan Garosa i US opena i već tada se znalo da će visoki i nadareni Poljak ubitačnog servisa zasijati kad-tad. Ali nedostatak finansija je odložio ono čemu sada prisustvujemo.Lukaš Kubot

Poljaci, čija ženska teniska zvezda Agnješka Radvanska polako ide ka samom vrhu poslednjih nekoliko godina, doživljavaju ono kroz šta smo mi prošli 2007. i 2008, a to je rapidan, ničim izazvan prodor belog sporta u njihove domove.

Bolitjeri – krivac je debela trava

Legendarni „kouč“ Nik Bolitjeri smatra da je travnata podloga krivac za sumrak favorita na ovogodišnjem Vimldonu.
"Ovogodišnja trava je glavni krivac za situaciju na Vimbldonu. Ona je debela, te loptice ne idu više tako brzo, a i odskok im je viši nego inače. Čim sam video šta se dešava, znao sam da će Federer prvi biti u problemu, i bio sam u pravu."

(foto: Action Images)


tagovi

Agnješka RadvanskaEvropaJirži JanovičLukas KubotPoljskaVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara