SAUDIJSKA ARABIJA: Samo u prolazu

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.06.18. | 10:11

Poslednji put na Mundijalu su se pojavili 2006, a ovog leta se vraćaju na veliku scenu posle 12 godina

Približavajući se njihovom petom učešću na svetskim prvenstvima, ne možemo, a da ne pokrenemo ozbiljna pitanja u vezi s pojavljivanjem ekipe kao što je Saudijska Arabija na predstojećem Mundijalu u Rusiji. Istorijski gledano, doprinos ove selekcije prazniku fudbala kakav je Svetsko prvenstvo kreće se od lepog do katastrofalnog.

Sada već davne 1994. godine bili su jedina azijska selekcija koja je stigla do nokaut faze, a taj put obeležio je i čudesni gol legendarnog Saeda al Ovajrana koji je pretrčao dve trećine terena i postigao pobedonosni pogodak protiv Belgije. Ako je to bio najsvetliji, onda je najtamniji trenutak saudijskog fudbala usledio na prvenstvu sveta u Japanu i Južnoj Koreji 2002. kada su izgubili od Nemačke sa 8:0, a ubio ih je Miroslav Klose.

Izabrane vesti

MOZZART KVOTE
Saudijska Arabija prolazi grupu 8,50
Saudijska Arabija poslednja u grupi 1,42

Poslednji put na Mundijalu su se pojavili 2006, a ovog leta se vraćaju na veliku scenu posle 12 godina. U kvalifikacijama su bili vrlo uspešni, pobedili su Japan sa 1:0 u poslednjem kolu i obezbedili prvo mesto u grupi ispred Australije zbog bolje gol-razlike. Uz Japan, Saudijci su sa 17 golova bili najefikasnij itim završne faze azijskih kvalifikcija. Ipak, u susret šampionatu u Rusiji mnogi su ih unapred otpisali, smatrajući ih daleko najslabijom selekcijom. Tome su i sami doprineli bizarnim odlukama tamošnjih fudbalskih rukovodioca.

Ova neobična vremena saudijskog fudbala ostaće upamćena po činjenici da su promenili tri selektora za samo tri meseca. Holanđanin Bert van Marvijk, koji ih je odveo na Svetsko prvenstvo i koji će tamo trenirati Australiju, smenjen je posle nesporazuma oko ugovora, a umesto njega na klupu je stigao nekadašnji slektor Argentine Edgardo Bauza. Međutim, ni on se nije zadržao dugo, samo pet utakmica, pre nego što je dobio “korpu”. Zelene sokolove trenutno predvodi još jedan Argentinac Huan Antonio Pici, nekadašnji kormilar Čilea, šampiona Južne Amerike iz 2016.

MOZZART KVOTE
1: (1,48) Rusija (4,10) Saudijska Arabija (7,50)

I on je uspeo malo da ih razmrda. Tim se popravio pod njegovim vođstvom, zabeležio nekoliko dobrih partija, poput ubedljivog trijumfa nad Irakom od 4:1. Dominirali su i u nedavnim prijateljskim mečevima protiv Alžira i Grčke, a nisu se obrukali ni protiv Italije i Nemačke, uoči puta u Rusiju. Kod Picija, Saudijska Arabija pokušava da igra fudbal, da bude čvrsta, da pritiska rivala presingom i da ga napada sa velikim brojem fudbalera. Rezultati su vidljivi, dominirali su protiv Italijana u posedu lopte iako su poraženi sa 2:1.

Ono što bi mogao da bude problem za selekciju Saudijske Arabije je slaba fizička pripremljenost pojedinih fudbalera. U januaru ove godine, sportske vlasti ove zemlje sačinile su zanimljiv ugovor s rukovodstvom španske Primere posle kojeg je devet tamošnjih fudbalera otišlo na pozajmice u španske klubove, kako bi se globalno predstavili i ujedno naučili osnovne taktičke elemente u različitim stilovima fudbala.

 

Na žalost po Saudijace, taj projekat je doživeo potpuni fijasko jer se ispostavilo da su njihovi fudbaleri daleko ispod igračkog nova koji je potreban za igranje ozbiljnog fudbala, pa nisu imali takmičarske utakmice od januara na ovamo. Okosnicu ekipe čine igrači iz redova tamošnjih najboljih timova Al Hilala i Al Ahlija. Saudijski tim je pun omalenih, tehnički dobro potkovanih igrača, a samo je štoper Osama Havsavi nešto viši od ostalih.

Selektor Pici još uvek nije sproveo u delo svoje taktičke zamisli, posebno iz segmenta napadačkog fudbala, u kojem obožava da njegov tim postigne više golova nego što primi. Ali pošto Saudijci nisu naučili ni da budu autsajderi, njihov pokušaj ofanzivne igre mogao bi veoma da im se obije o glavu i ostavi dosta prilika majstorima poput Suareza, Kavanija ili Salaha koji ih čekaju u grupi.

Teško da selekcija Saudijske Arabije ima velike šanse za uspeh u Rusiji, pošto sa novim selektorom treniraju tek nešto više od šest meseci. Pride, nemaju ni iskustvo igranja fudbala na top nivou, pa ne moraju ni da raspakuju kofere kad stignu u Rusiju. Neće se dugo tamo zadržati.

Urugvaj i verovatno Rusija biće po svoj prilici preteški rivali za njih, pa će svoju šansu tražiti u poslednjem kolu protiv Egipta. Sa Salahom u špicu ili bez njega, i Faraoni će tražiti pobedu za kraj pa samim tim verovatno i prikucati simpatične Saudijce na samo dno Grupe A.

Foto: Action Images
Grafika: MOZZART Sport


tagovi

reprezentacija Saudijske ArabijeRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara