"Lisice na rukama fudbalskih moćnika u Srbiji"
"Lisice na rukama fudbalskih moćnika u Srbiji"

Seča knezova u rumunskom fudbalu – 34 godine zatvora za krađe pri transferima!

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.03.14. | 14:40

Osuđeni i legendarni Đika Popesku, koji je sutra trebalo da postane predsednik nacionalnog saveza, menadžeri, ljudi koji su vedrili i oblačili u Steaui, Dinamu, Rapidu i Gloriji... Isparilo jedanaest i po miliona dolara

Lisice na rukama fudbalskih moćnika u SrbijiPre više od sedam godina uticajne rumunske novine Gazeta Sportirulor otvorile su Pandorinu kutiju serijom istraživačkih tekstova o malverzacijama u rumunskom fudbalu, a danas je cela afera dobila epilog. Nimalo blag. Osmorica optuženih, među kojima je i nekadašnji kapiten Barselone George Đika Popesku, koji je sutra trebalo da preuzme funkciju predsednika Fudbalskog saveza Rumunije, pravosnažno su osuđena na ukupno 34 godine i tri meseca!

Sam Popesku, koji je za rumunsku reprezentaciju odigrao 115 utakmica, na tri godine i mesec dana.

Izabrane vesti

Ostala imena umešana u ceo skandal nisu ništa manje značajna u rumunskom fudbalu s obzirom na to da su pali i nekadašnji čelnici sva tri bukureštanska giganta, te nekada prvi čovek Glorije iz Bistrice.

Najgore su prošli nekadašnji generalni menadžer Dinama Kristi Borčea i menadžer Joan Bekali, koji su uđeni na po šest godina i četiri meseca zatvora.

Nešto kraće, četiri godine i osam meseci, iza rešetaka bi trebalo da provede i menadžer Viktor Bekali, brat Joana i kontroverznog Điđija Bekalija, alfe i omege Steaue, koji je prošlog maja osuđen na tri godine zatvora zbog privrednog kriminala.

Bekalijev nekada bliski saradnik Mihaj Stoika, bivši generalni menadžer Steaue, osuđen je na tri godine i šest meseci, nekadašnji vlasnik Rapida George Kopoš na tri godine i osam meseci, Bivši generalni menadžer Glorije iz Bistrice Žan Pandureanu na tri godine i četiri meseca na koliko i nekadašnji akcionar u Dinamu Điđi Netoju.

Svi oni su proglašeni krivim zbog toga što su u finansijskim knjigama cene transfera prikazivali manjim nego što jesu. Ostatak su trpali u sopstvene džepove, a pritom izbegavali da plaćaju porez. Sve su radili preko nama u Srbiji dobro poznatih ofšor kompanija.

Tužilaštvo je krivicu dokazalo u 12 slučajeva u periodu od 1999. do 2005. godine. Utvrđeno je da je država oštećena za  milion i po dolara u porezu, a sami klubovi za više od deset miliona "zelembaća".

Ceo proces je počeo još 2008. godine, pa je kasnije vraćan na početak... Sada su presude konačne i na njih nema prava žalbe.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Žan PandureanuViktor BekaliSteauaRumunijaLiga 1Rapid BukureštMihaj StoikaKristi BorčeaJoan BekaliGlorija BistricaGeorge KopošEvropaĐika PopeskuĐiđi NetojuDinamo Bukurest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara