Skoplje na nogama, haos u Vespremu, šampion na nuli

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.10.18. | 12:42

Četvrto kolo rukometne Lige šampiona donosi nekoliko derbi mečeva. Fantastični Vardar gazi sve ove sezone. Dvorana Jane Sandanski bi da „proguta“ i Lavove iz Manhajma

Vri na parketima širom Evrope. Iako je početak sezone u Ligi šampiona mnogo uzbuđenja, turbulencije u najboljim klubovima Starog kontinenta. U četvrtom kolu evro elite danas je na programu nekoliko derbija, a epicentar je u Skoplju, gde sjajni Vardar u sigurno dupke punoj dvorani Jane Sandanski dočekuje nemačkog vicešampiona Rajn Nekar Leven.

Proteklog leta, skopski tim je ostao bez najboljih igrača, budžet je smanjen, očekivao se kraj velikog Vardara, ali... Španac Roberto Parondo nastavio je tamo gde je stao njegov prethodnik i zemljak Raul Gonzalez, koji je otišao u Pari Sen Žermen. Dolasci Slovenca Staša Skubea i fenomenalnog srpskog golmana, korpulentnog Dejana Milosavljeva pokazali su se kao pun pogodak. Da se šampion Evrope iz 2017. godine ne šali, da će i ove sezone da puca na F4 u Kelnu, dokaz je pobeda prošle nedelje u Vespremu, koja je izazvala „zemljotres“ u redovima mađarskog tima.

Izabrane vesti

Osim odlazaka najboljih, Cindrića, Kaneljasa, Makede, Šterbika, Abutovića, Vardar je imao dosta problema sa povredama na početku sezone. Očekuje se da Crnogorac Vuko Borozan i Brazilac Rožerio Moraeš budu spremni, dok se i pivotmen Stojanče Stoilov oporavlja od povrede.
Očekuje nas odlična ekipa sa mnogo kvalitetnih rukometaša. Znamo da Rajn Nekar Leven u napadu ima mnogo varijanti, da dobro igra i šest na šest, a i situacije kada ima igrača više. Ključ naše pobede je odbrana“, rekao je trener Vardara Roberto Parondo, prenosi sajt skopskog kluba.

Poslednje četiri godine ova dva tima često su se sastajala. Vardar ima pet pobeda, uz dva poraza i jedna nerešeni ishod. Prošle sezone, u Skoplju je makedonski šampion slavio 30:26, dok je u Manhajmu bilo bez pobednika 21:21. Vardar je ove sezone neporažen u svim takmičenjima. Osim tri pobede u Ligi šampiona, u SEHA ligi je takođe bez poraza, a ukupno 31 utakmicu ne zna za neuspeh u regionalnom takmičenju.

Prošle sezone je Monpelje sve iznenadio, stigao do krune šampiona Evrope, a ove francuski tim ne može da se sastavi. Posle tri kola, na kontu nema nijedan bod, a teško će da stigne do prvih bodova ovog vikenda jer gostuje Barseloni u Blaugrani. Katalonci će hteti da se osvete Monpeljeu za eliminaciju prošle sezone u prvoj nokaut fazi evro elite. Za Barsu će igrati Ludovik Fabregas, jedan od najboljih pivotmena sveta, koji je protekle sezone nosio dres branioca krune. Barsa retko gubi na svom terenu, pa je šampion prežaljen.

Vesprem je u nokdaunu. Poraz od Vardara na svom terenu otvorio je Pandorinu kutiju. Oteran je švedski trener srpskog porekla Ljubomir Vranješ, zajedno sa doskorašnjim direktorom Nikolom Eklemovićem. Mađarski vicešamion ide na noge snažnom beloruskom Meškovu iz Bresta, koji će pokušati da iskoristi agoniju godinama jednog od kandidata za trofej najbolje ekipe Evrope. Čini se da Vesprem plaća ceh istrošenosti nosilaca igre. Laslo Nađ, Momir Ilić, Arpad Šterbik su veterani kojima je zenit karijere prošao.

U francuskom derbiju u Ligi šampiona gledaćemo reprizu prošlosezonskog polufinala, kada je Nant u Kelnu šokirao PSŽ. Skupoeni pariski Milioneri opet će pokušati do trona, a imaće motiv da se osvete Kirilu Lazarovu i drugovima za poraz na završnom turniru Lige šampiona. Ova dva tima su se sastala ove sezone u Superkupu Francuske, kada je posle penala Nant bio bolji 46:45.

Celje je loše počelo sezonu, promenjen je i trener, a protekle nedelje u najbolji slovenački klub je stiglo veliko pojačanje, francuski bek Vilijam Akambre. On je stigao iz Vesprema, gde se nije naigrao u jakoj konkurenciji. Reč je o rukometašu koji je nekada bio jedan od najboljih bekova na svetu kada je nosio dresove Monpeljea i PSŽ-a, ali su ga povrede poremetile poslednjih godina.

Plasman u nokaut fazu takmičenja izboriće po šest timova iz jačih Grupa A i B, dok će iz Grupa C i D da idu po dve najbolje. Pobednici Grupa A i B izboriće direktan plasman u četvrtfinale Lige šampiona.

LIGA ŠAMPIONA – 4. KOLO

GRUPA A

Subota
15.00: (3,40) Meškov  (8,50)  Vesprem (1,45) 
16.00:  (1,17) Barselona  (12,00)  Monpelje (6,25) 
16.00:  (1,07) Vive Kjelce  (16,00)  Kristijanštad (11,00) 
17.30:  (1,80) Vardar  (8,00)  Rajn Nekar Leven (2,35) 

GRUPA B

Sreda
Flenzburg – Motor Zaporožje 31:24

Subota 
17.30:  (1,25) PSŽ  (10,00)  Nant (4,90) 
17.30:  (1,12) Seged  (13,00)  Celje (7,75) 

Nedelja
16.50:  (1,35) Skjern  (8,50)  Zagreb (4,00) 

GRUPA C

Subota
15.00:  (2,35) Bešiktaš  (8,00)  Sporting (1,80)
18.00:  Tatran Prešov - Čehovski medvedi

Nedelja
15.10:  (1,03) Silkeborg  (20,00)  Metalurg (16,00) 

GRUPA D

Sreda
Rihiman Koks – Dinamo Bukurešt 31:32

Subota
17.30: (2,00)  Tun  (8,00)  Elverum (2,10) 
19.30:  (4,00) Ademar  (8,50)  Visla (1,35) 

Foto: Shutterstock


tagovi

RK VardarVespremRK Pari Sen Žermen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara