""
""

Stramaćoni ima novi klub! I dovodi sedmoricu pomoćnika...

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.05.17. | 20:15

Ugovor vredan 3.000.000 evra

Andrea Stramaćoni ima novi posao. I opet je to van Italije. Italijanski starteg je potpisao ugovor sa češkim velikanom Spartom iz Praga.

Izabrane vesti

Stramaćoni će preuzeti češki tim kada se završi aktuelna sezona i poečti pripreme kao glavnokomandujući. U Češkoj je do kraja šampionata ostalo jedno kolo ali Sparta nema šanse za titulu i zakucana je na treće mesto. Ove sezone je ostala u senci Viktorije Plzenj i gradskog Slavije koji će se u poslednjem kolu boriti za titulu, a Slavija trenutno ima dva boda više.

Upravo je osvajanje titule postavljeno kao prioritet pred Stramaćonija. Sparta je izgubila primat koji je dugo držala u češkom fudbala i već tri godine ne uspeva da osvoji pehar namenjen prvaku države. Ove sezone je promenila četvoricu trenera. Predsednik kluba Danije Kžetinski koji važi za jednog od najbogatijih ljudi u Češkoj je rešio da dovođenjem Stramaćonija vrati Spartu na vrh. Titula je prioriet jer će šampion Češke od sledeće godine imati direktnog predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona što će značiti i značajan priliv novca zbog povećanog nagradnog fonda.

U tu svrhu je Kžetinski izdvojio čak 3.000.000 evra koliko će Stramaćoni zaraditi na ime dvogodišnjeg ugovora u Pragu. Takođe, italijanskom strategu je dozvoljeno da dovede čak sedmoricu svojih pomoćnika! Jedan od asistenata će mu biti i bivši češki reprezentativac Tomaš Ujfaluši.

Stramaćoni je tek četvrti inostrani trener u istoriji češkog fudbala ako se na računaju slovački stručnjaci koji se vode kao domaći. I tek drugi u istoriji slavnog kluba iz Praga, pošto je prvi strani trener u Sparti bio Jirgen Zinderman iz Nemačke, sredinom 90-ih godina prošlog veka. Stramaćoni je sada pobedio u konkurenciji zemljaka Frančeska Gvidolina i Kristijana Panućija, kao i Nemca Robina Duta koji su bili kandidati za klupu Sparte.

Italijanskom strategu će ovo biti četvrti samostalni posao u seniorskom fudbalu. Ime u Italiji je napravio kao trener omladinaca Intera sa kojima je osvojio Ligu šampiona za mlade timove. Potom je preuzeo kormilo prvog tima Nerazura i tamo se zadržao nešto duže od godinu dana.  

Posle Intera je trenirao Udineze u kojem je proveo celu sezonu. U novembru 2015. godine je preuzeo Panatinaikos u kojem se takođe zadržao nešto duže od godinu dana, ali se nije proslavio jer je ostavrio samo 22 pobede u 52 meča na klupi atinskih Zelenih.

Sada ga u Češkoj čeka novi izazov…Sa Spartom će debitovati u kvalifikacijama z Ligu Evrope. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Andrea StramaćoniČeškaEvropameđunarodni fudbalSparta Prag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara