"Vujaklijina violina"
"Vujaklijina violina"

Violina na uvce Delija: Zvezda solističkim koncertom Vujaklije srušila Spartak

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.04.17. | 17:51

Neubedljivi crveno-beli bolji od subotičkog superligaša - 2:1

Vujaklijina violinaRezultat za prelaznu ocenu, igra - teško! Crvena zvezda je odradila posao u sudaru sa subotičkim Spartakom, trijumfom ljubomorno sačuvala prednost u odnosu na konkurente, ali je veći deo meča odigrala u leru - 2:1. Kada nije bilo kolektivne igre solistički koncert na uvce Delija odsvirao je violinista Srđan Vujaklija. Sa dva gola u mreži Golubova iskusni napadač je proslavio prvu utakmicu u standardnoj postavi i bacio u peškir u lice rovitom Ričmondu Boaćiju.

Grickali su nokte navijači Crvene zvezde u većem delu meča. Malo zbog odlične partije strelca izjednačujućeg gola za Spartak Đorđa Ivanovića, a više zbog bezbroj pasova unazad, melanholične i površne igre srca veznog reda šampiona (čitaj Donalda i Le Taleka).  Iz tog jednoličnog klaj klaj sistema donekle se ambicijom istrgao Gelor Kanga. Dovoljno da bar stalno pokušava i na posletku asistira Vujakliji za drugi gol. Tada u 58. minutu vrata novog trijumfa Crvenoj zvezdi su bila širom otvorene.

Izabrane vesti

Niti je bilo napada u kontinuitetu i ni prevelike želje kod domaćina, koji se čak odlučio da u finišu pokušava iz kontre. Dovoljan podatak da se konstatuje kako je Spartak bio više od dostojnog sparing partnera sa vrlo raspoloženim Ivanovićem.

Možda su navijači Crvene zvezde očekivali utakmicu jačeg tempa i jače kontinuirane udare šampiona, ali u igri tima sa Marakane počeli su da se naziru bar neki automatizmi. Ono što su radili u većem delu priprema na Kipru Marko Petković i Nemanja Milić implementirali su u duel protiv subotičkog Spartaka. Ponovo su, kao da igraju čitav život zajedno, savršeno odigrali fudbalski pik en rol, napravili višak u situaciji dva na dva!  Posledica je bila otvoren prostor za nekadašnjeg kapitena mlade reprezentacije, poluasistencija Srđana Plavšića i egzekucija Srđana Vujaklije.

Posle samo 76 sekundi rođeni Novosađanin je zasvirao violinu, odmenivši u potpunosti Boaćija kome je stručni štab domaćina prepisao poštedu. Očekivao se uragan pred malim brojem navijača u Ljutice Bogdana, ali je viđena fudbalska kamilica. Jedva prosečan tempo za srpske prilike, povučeni Spartak i Crvena zvezda sa tek nekoliko razigranih pojedinaca.

Štafetu vođe od Gelora Kange preuzeo je Srđan Plavšić. Silnih muka sa Atomskim Mravom imao je desni bek desni bek Spartaka Aranđel Stojković. Sve što je u igri Crvene zvezde vredelo kreirao je Plavšić. Istini za volju aplauze i to zasluženo je dobio u nekoliko navrata Nemanja Milić. Ponovo je bivši član Spartaka, baš kao na Banovom brdu, demonstrirao da je satkan od vrlo zanimljivog materijala. Pravio je višak, fudbalski uhvatio volej posle centaršuta Plavšića, lepo sarađivao sa Markom Petkovićem... Rutinsko određivanje posla šampiona prekidao je Gabonac Gelora Kanga, ponovo željan igre i nabijen ogromnom energijom. Upravo je Kanga dva puta ukorio, možda i prestrogo, desnog beka Marka Petkovića, pošto je bio našpanovan da Crvena zvezda već u prvom poluvremenu reši pitanje pobednika.

Zvezda je imala još nekoliko ozbiljnih prilika, dva puta je posle kornera Frimpong mogao bolje da reaguje. Bilo je i povratnih lopti Plavšića. Na drugoj strani Andrej Černišov je pokušao da u zamku kontre uhvati srpskog šampiona. Samo je blizu bio Vladimir Jovović, ali je Filip Manojlović pravovremeno istrčao.

Možda je potez i prodrmavanje Petkovića bio vizionarski potez Gelora Kange. Jer Crvena zvezda i početkom nastavka, kao i u većem delu prvog poluvremena, nije išla po pobedu, nego je čekala da pobeda doće. Iz sporog ritma iskočila je asistencija Mudrinskog i odlična realizacija mladog napadača gostiju Đorđa Ivanović. Sav fudbalski šmekerizam bio je pristuan u potezu ubedljivo najagilnijeg igrača Andreja Černišova. Prvo je fintom okrenuo Mihaila Ristića, a potom levicom zakucao loptu u mrežu Filipa Manojlovića. Pravo otrežnje za, na aprilskom suncu, omamljene fudbalere Crvene zvezde, u većem delu meča sakrivene iza minimalnog rezultata.

Reakcija je bila brza. Upisao je Gelor Kanga 13. asistenciju u sezoni, a Vujaklija levicom iz okreta pogodio dalji ugao. Malo toga je bilo viđeno do kraja. Spartak je imao nekoliko solidnih pokušaja, Zvezda je suviše komplikovala u izglednim situacijama.

CRVENA ZVEZDA – SPARTAK 2:1
/Vujaklija 2, 58 - Ivanović 54/

Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca:  Zvanično, 4.500;
Sudija: Dejan Santrač.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Manojlović – Petković, Frimpong, Al. Luković, Ristić – Le Talek, Donald, Milić, Kanga (od 83’ Milijaš), Plavšić (od 93’ Ilić) – Vujaklija (od 61’ Vujaklija);
SPARTAK (4-2-3-1): Ostojić – Stojković, Ćalasan, Radovanović, Krefl - Pantić, Nikolić, Ivanović (od 79’ Savković), Jovović, Torbica (od 74’ Abaz) - Mudrinski (od 87’ Purović).

Superliga, 28. kolo:

Metalac - Čukarički 0:3 (0:2)
/Ožegović 3pen, 10, Zorić 66/

Subota:

Crvena zvezda - Spartak 2:1 (1:0)
/Vujaklija 2, 58 - Ivanović 54/

17.00: Radnik - Bačka
17.00: Voždovac - Vojvodina
17.00: Borac - Rad
18.00: Napredak - Novi Pazar
18.00: Mladost - Javor
18.30: Radnički Niš - Partizan

(FOTO: Star Sport)


tagovi

FK Crvena zvezdaĐorđe IvanovićSrbijaSrđan VujaklijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara