Stefan Leković (© MN Press)
Stefan Leković (© MN Press)

Bili smo na Novom Zelandu, hajmo u Indoneziju: Orlićima bod završava baraž za Mundijalito

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.06.22. | 14:14

Na zatvaranju grupne faze omladinskog Prvenstva Evrope Srbija igra sa Austrijom

Još od 2015. kad smo na Novom Zelandu savladali Brazil i postali planetarni sveta nema nas u završnici omladinskog prvenstva sveta. Možda je red da se izborimo makar za šansu da naredne godine učestvujemo na turniru u Indoneziji.

Iako u tetoriji postoji mogućnost da se naš državni tim dokopa drugog mesta i plasira u polufinale Evorpskog šampionata u Slovačkoj, mnogo objektivnije, iz određenog ulga gledanja i važnije, deluje da osvajanjem trećeg mesta osiguramo baraž za naredni Mundijalito. Tamo je već domaćin Prvenstva Evrope – kao trećeplasirani u Grupi A – dok bi selekcija Aleksandra Jovića moga da osigura doigravenje za slučaj da na zatvaranju prve faze ostane neporažena u duelu sa Austrijom (20.00, RTS 1, Sport klub 1 HD).

Izabrane vesti

Da bi se to desilo Orlićima je dovoljan i bod, imajući u vidu da su na tabeli Grupe B trenutno poen ispred večerašnjeg protivnika i „igraju“ im dva ishoda: remi i pobeda. Štaviše, trijumf bi ostavio mogućnost plasmana u polufinale Prvenstva Evrope, ali ne bi morao da bude baš ubedljiv. Najmanje pet golova razlike nad Austrijancima u kombinaciji sa porazom Izraelaca od Engleske, koja je već obezbedila mesto među najbolja četiri, uz Francusku i Italiju iz Grupe A.

Momcima svaka čast na svemu što su do sada pokazali, pristupu i odnosu prema dresu“, zadovoljan je selektor Jović bez obzira na ishod poslednjeg kola.

Prvenstvo Evrope za omladince, 20.00: (2,75) Austrija (3,40) Srbija (2,50)

Razlog za njegove reči je naporan ritam u poslednjih mesec dana, jer su Orlići najpre u kasnijem terminu od ostalih izborili plasman na EP.

„Za nas je kvalifikacioni turnir u Holandiji bio kao mini Prvenstvo Evrope, odigrali smo tri zahtevne utakmice, eliminisali domaćina, pobedili i Norvešku, samo sa Ukrajinom remizirali, ali bili smo bolji i u tom meču. Plasirali smo se među osam najboljih u Evropi, tamo gde nema Nemačke, Španije, Portugala, Belgije, Hrvatske, Turske, naravno i Holandije“.

Zato Jović ne želi da opterećuje izabranike. Hvalio je mentalitet zbog načina na koji je izboren remi na premijeri sa Izraelom (pogodak u nadoknadi za 2:2) i pristup na susretu sa Englezima uprkos ubedljivom porazu (0:4).

Praktično bez odmora smo stigli u Slovačku, igrali nerešeno sa Izraelom, a onda doživeli prvi poraz od Engleske, koja je prvi favorit na turniru. Selekcije koja je imala tri meseca da se pripremi za mečeve u Slovačkoj. Poraženi smo u tom meču, ali rezultat nije realan u odnosu na dešavanja na terenu. Sve smo to arhivirali, fokus je sada na Austriji. Uradili smo analizu, učinićemo sve da spremno uđemo u taj duel“, dodao je Jović.

Računica je sledeća: za Mundijalito nam je dovoljan bod, za EP sva tri, ali uz pet razlike uz poraz Izraela od Engleza. Ako bi se desilo da naši reprezentativci i Izraelci okočanju grupnu fazu sa identičnim brojem bodova i istom gol-razlikom kao naredni parametar odlučivao bi broj kartona, a tu je naš rival u prednosti, jer ih je dosad dobio tri manje.

Sa velikim ambicijama smo došli i u Slovačku, zato nam je krivo što nismo imali možda malo više vremena za oporavak i pripremu. Verujem ipak da ćemo ostvariti prvi cilj, a to je plasman na Prvenstvo sveta. Dele nas dva stepenika do tog velikog uspeha. Samo pet evropskih selekcija, od 55 članica UEFA, ide u Indoneziju gde će biti 24 najbolje selekcije. Znamo šta želimo, koliko možemo, nadam se da ćemo obradovati i nas i javnost u Srbiji. Misli su nam zato usmerene samo na meč sa Austrijom“, dodao je štoper Crvene zvezde, Stefan Leković.

PRVENSTVO EVROPE ZA OMLADINCE

Treće kolo

20.00 (2,75) Austrija (3,40) Srbija (2,50)

20.00 (5,20) Izrael (3,80) Engleska (1,67)



tagovi

omladinska reprezentacija SrbijeAleksandar JovićStefan LekovićEP U19

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara