Dušan Vlahović (© Reuters)
Dušan Vlahović (© Reuters)

Buongiorno Italia: Mišljenje Vijerija – Vlahović je najbolji napadač u Seriji A, ali onaj iz Fjorentine

Vreme čitanja: 6min | uto. 10.05.22. | 13:19

Tonali malo liči na Gatuza, malo na De Rosija, Žang je patetičan, a Bleki Milenković maestralan

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Bobo Vijeri i pored toga što je nosio dres četiri velika italijanska kluba (Juve, Lacio, Inter i Milan) ostaje veliko crno-plavo srce i navijač Intera. Bobogol kako su ga zvali tifozi Nerazura i dalje veruje u skudeto Intera, mada priznaje da je u ovom momentu Milan favorit da prvi preseče ciljnu vrpcu.

Izabrane vesti

Nekadašnji golgeter se uzda u Atalantu i nada se da bi tim Đan Pjera Gasperinija mogao da napravi veliku uslugu Interu. „Atalanta može svakoga da pobedi, pogotovo u gostima što je pokazala u poslednjih nekoliko godina. Kad Gasperini ima sve igrače na raspolaganju teško ga je pobediti, to važi za bilo koga, pa i za Milan“.

Vijeri je dodelio i fudbalske „Oskare“ za ovu sezonu. Po njemu najbolji golman je bez premca Majk Menjan, najbolji defanzivac Glejson Bremer iz Torina, titulu najboljeg veziste je dodelio Marcelu Brozoviću, a najboljeg napadača - Dušanu Vlahoviću.

Bobo je precizirao da se njegov „Oskar“ Vlahoviću odnosi na period dok je nosio dres Ljubičastih.

Juve nije Fjorentina? To su samo opravdanja. Dušan je jedan od najjačih centarfora u Evropi i nema problem s tim što igra za Juve, nije on igrač koji pati zbog spoljnog pritiska. Problem je što kada tim igra loše, koliko god ti bio dobar fudbaler, i ti igraš loše“.

INZAGIJEVA DILEMA I PATETIČNI ŽANG

Simone Inzagi će imati sve igrače na raspolaganju za finale protiv Juventusa u Kupu Italije pošto se Alesandro Bastoni oporavio od povrede. Trener Intera ima samo jednu dilemu oko sastava i to ključlnu: Džeko ili Korea. Nije toliko veliki problem što Edin nije postigao gol mesec dana i što je u 2022. bio strelac samo nekoliko puta, nedoumice budi činjenica da on „guši“ Lautara Martineza i Argentinac nije ni izbliza ubojit igrač kada igra sa bivšim napadačem Rome i Mančester Sitija. Na drugoj strani, nema sumnje da je Džeko i sa 36 godina bolji fudbaler od Hoakina Koree. U Interu su shvatili da su napravili grešku kad su poslušali Inzagija i potrošili 30.000.000 evra za Koreu i pokušaće već ovog leta da ga prodaju i izvuku novac koji su uložili, bez ambicije da ostvare profit od njegove prodaje.

Stiven Žang nastavlja da se ponaša kao navijač a ne kao predsednik i sin vlasnika Intera. Nerazurima ne treba predsednik tifozo na stadionu ili vlasnik koji putuje sa igračima na utakmice a onda prodaje najbolje igrače, kreše plate i primorava rukovodioce kluba da uzimaju igrače bez evra obeštećenja jer nema para za ozbiljnu kampanju pojačanja.

Žangova propaganda ne može da sakrije činjenicu da su aktuelni vlasnici Intera propustili neponovljivu priliku da postave klub na pobedničke šine kojima je u devet prethodnih godina jurio Juventus.

Malo licemerno, malo patetično i populsitički zvuči i inicijativa Žanga da plati put i karte za finale Kupa Italije zaposlenima u Interu, ima ih oko 300, u period kada najavljuje novo redimenzioniranje Intera posle prošlogodišnjeg.

Interova sreća je da su se u pravom momentu i na pravom mestu našli Bepe Marota i Pjero Auzilio koji su prilično limitrali štetu, ali nisu mogli da nastave uzlet kojim je krenuo Inter sa dolaskom Antonija Kontea pre tri godine.

ALEGRI HOĆE MILINKOVIĆA POŠTO-POTO

Maks Alegri nema ni najmanju sumnju: ako Juve želi da napravi kvalitativan skok mora da angažuje Sergeja Milinkovića Savića. Međutim, neće biti lako ispuniti želju trenera Juventusa.

Na stranu što odnosi između Andree Anjelija i predsdenika Lacija Klaudija Lotita, eufemisitički rečeno, nisu najbolji već više od deset godina, nepremostiva prepreka je rešenost gazde Nebeskoplavih da Milinkovića proda samo za keš, bez kontrapartija u drugim igračima, plaćanja na rate ili sa odloženom isplatom.

S druge strane, jedini način da Juve uđe ozbiljno u trku za Milinkovića je da Lacio otvori vrata za „kreativnu“ kupoprodaju koja podrazumeva varijante koje Lotiot apriori odbija.

Stara dama ne može da islapti u jednom cugu 70.000.000 do 80.000.000 evra za Milinkovića Savića. Jedini način da Bjankoneri stignu do tražene cifre je da u posao uđu igrači Juventusa koji bi bili korisni za rekonstrukciju Lacija za sledeću sezonu – primera radi Rugani bi se savršeno uklopio u Sarijevu novu odbranu – ili da Lacio prihvati kreativni metod isplate kao što je Fjorentina prihvatila za Kjezu ili Sasuolo za Lokatelija.

Paulo Dibala najverovatnije neće početi meč protiv Intera na Olimpik, tako se barem šuška u Kontinasi. Pored Vlahovića će igrati Morata čija je budućnost u dresu Juvea i dalje pod znakom pitanja.

U početnoj postavi ćemo videti sigurno Đorđa Kjelinija. U lojalnost kapitena Bjankonera niko ne sumnja i pored toga što će se i oprostiti, kao Dibala, od Juveog dresa na kraju sezone. Štaviše, iskusni Kjelini ima jaču motivaciju nego bilo ko drugi budući da želi da se oprosti sa barem jednim osvojenim trofejom u poslednjoj sezoni.

Što se tiče Dibale, čini se da provejava neka doza nepoverenja u Argentinca, odnosno da su u Torinu uvereni da je Hoja već igrač Intera i da bi bilo oportuno svesti na minimum rizike od posledica neugodne situacije u kojoj bi se Paulo našao ako bi bila istina da se već dogovorio sa Marotom.

TONALI JE SVE PO MALO: GATUZO, DE ROSI, PIRLO, ALBERTINI, KONTE…

Sandro Tonali je napunio 22 godine proslavljajući pobedu nad Veronom koja je širom otvorila vrata Milanu ka 19. skudetu. Demetrio Albertini, član čuvene generacije Milana koja je dominirala italijanskim i evropskim fudbalom u poslednjih 12 godina prošlog veka, vidi sebe u Tonaliju i prizanje da poslednja izdanja veziste Rosonera još više podsećaju na Antonija Kontea.

U prethodnom periodu Tonali je bio poređen sa Andreom Pirlom, Rinom Gatuzom i Danijeleom de Rosijem, tako da je Albertini obogatio Tonalijevuporodičnu fotografiju“ fudbalskih predaka.

Prema Albertiniju, Tonali i Leao su najviše napredovali u Piolijevom timu u ovoj godini i zajedno sa golmanom Menjanom su najzaslužniji za Milanovu aktuelnu poziciju.

Inače, ovih dana se puno piše o jedinstvenoj prilici da Milan učini ono što je Inter propustio da uradi, to jest da se nametne kao hegemon Serije A u tekućoj deceniji. Skudeto, plasaman u Ligu šampiona, dosta sređena finansijska situacija i novi vlasnik, voljan da investira u dalji razvoj kluba, su elementi koji garantuju povratak Milana na staze slave.

Takođe se priča mnogo o budućnosti Zlatana Ibrahimovića. Švedski as je na životnoj okretnici i pred dilemom da li da zavšri karijeru sa skudetom, zbog koga se i vratio u Milan, ili da nastavi još godinu dana da „gazi“ travnjake u Seriji A i Ligi šampiona. U Milanu su vrata širom otvroena za Ibrahimovića kao rukovodioca, a nije isključeno i da Ibra preuzme agenciju svog dugogodišnjeg menadžera Mina Rajole.

MILENKOVIĆ ZAUSTAVIO ROMU

Nikola Milenković (© Reuters)Nikola Milenković (© Reuters)

Nikola Milenković je odigrao još jednu maestralnu partiju u dresu Fjorentine. Bleki je komandovao besprekorno odbranom Ljubičastih i zatvarao je sve rupe koje su ostavljali njegovi saigrači, elegantno i efikasno. Zato ne čudi što je uz Bonaventuru i Gonzalesa bio najbolje ocenjen igrač u redovima tima Vinčenca Italijana. Srpski reprezentativac je uglavnom ocenjen sa sedmicom.

Pobeda Fjorentine je rasplamsala bitku za mesta koja vode u Evropu. Budući da Italija može da ima maksimalno sedam predstavnika u evorpskim kup takmičenjima, jedan tim između Lacija, Rome, Atalante i Fjorentine će ostati kratkih rukava.

Lacio ima tri boda prednosti, Roma padobran, jer preko Lige konferencija može da stigne do Lige Evrope a i najlakši raspored (Venecija i Torino), dok Fjorentina i Atalanta moraju da prevaziđu sebe i naprave čuda protiv Juventusa i Milana ako žele da se dokopaju evropske pozornice u sledećoj sezoni.

Žoze Murinjo je po običaju digao veliku prašinu zbog dosuđenog penala u korist Fjorentine, posle intervencije VAR-a. Istini za volju, jedanaesterac je diskutibilan, ali je neverovatno da su svih prihvatili tezu Murinja da je ta odluka bila presudna za meč. Kazneni udarac je dosuđen u petom minutu i Roma je imala više od 85 minuta da popravi štetu. Ne samo da se to nije dogodilo, nego je Fjorentina prikazanom igrom i drugim golom legitimizovala svoju pobedu.

Da nije bila prolaza u finale Lige konferencija već bi se govorilo o krizi Rome pošto su Đalorosi u poslednja četiri kola osvojili samo dva boda. S druge strane Ljubičasti su prekinuli niz od tri uzastopna poraza u Seriji A. Jedina dobra vest za Romu je da smo videli na terenu posle 311 dana Leonarda Spinacolu. Spoljni vezni Đalorosih je odigrao par minuta u finišu meč i bio je to njegov prvi nastup posle povrede u četvrtfinalu Evropskog prvenstva prošle godine.


tagovi

Dušan VlahovićKristijan VijeriNikola MilenkovićSimone InzagiStiven ŽangSandro TonaliBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara